在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛生佐二胎坐月中,大女K3全日,請佐菲傭幫手湊大女返學放學同做屋企嘢,BB埋身人奶唔太需要工人湊,依家有幾個問題困擾

複式洋房

LauManLai 發表於 23-10-6 15:21
剛生佐二胎坐月中,大女K3全日,請佐菲傭幫手湊大女返學放學同做屋企嘢,BB埋身人奶唔太需要工人湊,依家有 ...

1,早上阿女唔要工人幫換衫梳頭,日日起身就喊唔肯返學,我自己湊BB夜晚訓唔好仲要起身搞個女,身心疲倦
2,工人每日唔係好多嘢做,上午已經做曬嘢,食完lunch後已無嘢做,之後就係等大女4:30接放學,跟住教佢煮晚飯,我基本係房湊B同休息,佢自己周圍搞下同會睇手機,唔太過份我都唔理佢,真係無精力管佢

複式洋房

LauManLai 發表於 23-10-6 15:24
1,早上阿女唔要工人幫換衫梳頭,日日起身就喊唔肯返學,我自己湊BB夜晚訓唔好仲要起身搞個女,身心疲倦
...

3,懷孕前諗住無人幫手所以請佐工人,依家覺得請佐之後我自己唔慣,覺得佢正正常常,但又未達到我想要既效果,啱來佐1個月,想3個月細B大個D我又恢復佐之後炒佐佢,老公又話唔好,計返條數差唔多1萬蚊一個月好肉痛,老公又驚我一個人湊唔掂2個,佢又想我之後去做下兼職個人無咁悶,但我做嘢錢只夠比工人工資,做來為乜?

依家係諗緊自己1打2,定繼續用工人,其實老公一個人返工壓力都好大,而且晚上夜收工,佢話之前我湊1個都成日話好攰,唔想夜晚返到屋企見到我比之前仲加攰,我依家個心好亂,求有經驗既姊妹開解下,多謝

大宅

3,懷孕前諗住無人幫手所以請佐工人,依家覺得請佐之後我自己唔慣,覺得佢正正常常,但又未達到我想要既 ...

暫時無經濟負擔既話,一定繼續用工人,多個人幫手始終較好,你只係未適應多個工人係屋企。初生暫時容易湊,因為佢成日瞓,到佢大啲就要成日睇實佢,真係做家務/煮飯都唔得閒

子爵府

小小意見
-大女K3,早上訓練佢自己換衫紮辮,唔使工人幫啦
-大女可以返半日,下午去下興趣班或培訓準備考小,工人可幫手接送
-唔建議炒工人,你一拖2超辛苦,佢至少可以幫手清潔煮飯
-出年大女小一,到時你仲要放學跟功課,要有人幫手睇bb

男爵府

3,懷孕前諗住無人幫手所以請佐工人,依家覺得請佐之後我自己唔慣,覺得佢正正常常,但又未達到我想要既 ...

做下兼職個人無咁悶,但我做嘢錢只夠比工人工資,做來為乜?
-> 咁做全職囉, 咪夠比工人份糧仲有凸, 工人一湊二

做來為乜?
-> 養自己, 幫補家計, 買奶粉尿片, 比小朋友學野

不過如果你做兼職只係為咗個人無咁悶,即求其搵D野做打發下時間啫, 唔係等份糧開飯, 冇經濟負擔, 咪照請, 多對手都好, 反正你一路冇做野而家都有工人, 咁都係老公講黎服侍你啫, 係老公出糧比工人, 唔使你出

如果係我會照請, 老公比錢咋嘛, 自己又唔使咁辛苦, 點都請黎幫下手

別墅

Mini20160607 發表於 23-10-10 09:18
做下兼職個人無咁悶,但我做嘢錢只夠比工人工資,做來為乜?
-> 咁做全職囉, 咪夠比工人份糧仲有凸, 工人 ...

係呀 負擔得起當然有個工人係到好好多 我黎緊都轉全職媽媽 不過會搵下part time 打發下時間

別墅

2024年龍年勳章

你自己都話要攪大女同個細既已經疲累, 你仲炒? 等到之後炒左請唔到你就真係麻煩,
有D姐妹想請工人都無得請阿, 唔係自己唔鐘意就係C6唔俾請或四大長老問題.

我個人唔建議炒工人有人幫輕下好D, 起碼你C6都鍚你唔想你辛苦,
你返工有返自己時間, 搵多左錢可以幫補下屋企, 凸左既自己儲個錢或者學下野減下壓,
多返D社交識下人對你都會好D.
遲下等D小朋友大少少, 工人姐姐就會好忙好多野做啦,
工人未自己慢慢教囉

大宅

唔好成日有蝕抵既心態覺得請左工人就要洗盡佢,佢都係打份工收幾千蚊。
每日買餸煮食洗碗清潔接下放學,你仲要有兩個小朋友,唔會得閒得去邊。。。
既然請左,睇定啲先。。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊