自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

好彩小朋友無撞到~

過馬路遭私家車撞飛 母見車駛至肉身護兩子女
https://youtu.be/f5sI5daq4hY?si=nZOx-J1xpNhjasP5

琥珀宮

大力大力 發表於 23-10-6 22:41
好彩小朋友無撞到~

過馬路真係要車停定先好過

男爵府

有沒有人知道那位母親有沒有事?我看影片好像會撞到脊椎。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲咩要攝車過馬路!

子爵府

回覆樓主:

係好彩司機揸得慢! 太危險

大宅

大力大力 發表於 23-10-6 22:41
好彩小朋友無撞到~

我睇左條片,母親三秒內望了2次左邊仍然決定過馬路,即係佢覺得白色車一定會停低讓佢,心諗:我一拖二,你夠膽就撞過來,結果白色車真係唔讓佢。屬於判斷錯誤

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KKLLYang 發表於 23-10-7 07:32
我睇左條片,母親三秒內望了2次左邊仍然決定過馬路,即係佢覺得白色車一定會停低讓佢,心諗:我一拖二,你 ...

唉,一拖二責任咁大,都好似賭大細咁!無言!

公爵府

咁樣過馬路仲要帶住2個細

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

一拖二就唔好搵命搏啦

珍珠宮

個媽咪1拖2咁搏

大宅

回覆樓主:

我就覺得個司機揸得快同冷血,嗰條路是內街,基本上都唔會揸得快,會預人左攝右攝。個媽媽其實已過了一半,咁嘅情況下都撞埋去,好無良。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

媽媽拖住兩個小朋友都較膽咁樣過馬路,仲要戴住黑超,影響視線

珍珠宮

JR東日本 發表於 23-10-7 08:04
我就覺得個司機揸得快同冷血,嗰條路是內街,基本上都唔會揸得快,會預人左攝右攝。個媽媽其實已過了一半, ...

我也估是這樣
睇片估架車當時有一段距離,因個媽有停下才再向前行,估計係估不到架車冇減速停下才立刻轉為護住小朋友

呢段片的角度對該媽媽非常不利

公爵府

大家都以為對方會停,點知大家都無停就出事。
雙方都有責任,一拖二正常都停低寧願俾車過先啦,都唔係爭在嗰幾秒。
司機明知個媽媽拖住小朋友,亦都應該慢慢揸睇定啲甚至讓佢哋行先。

大宅

小華子 發表於 23-10-7 08:21
大家都以為對方會停,點知大家都無停就出事。
雙方都有責任,一拖二正常都停低寧願俾車過先啦,都唔係爭在 ...

同意,作為司機,也可先減慢車速,甚至停下來,再伸個頭出去話佢哋不小心過馬路。也好過撞傷人一家。見到貓狗衝出馬路正常人都會煞車。

珍珠宮

一拖二真係要加倍小心,當大家都搏對方會停就發生意外了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢應該見到有車,拖住兩件,估架車會停比佢過…唉

一拖二,過馬路,就算綠燈都要睇清楚先好行

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

一拖二都亂咁過馬路
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

兩邊都有責任,阿媽以為自己去咗外國,車一定會讓佢嘅,有車都照行出去。司機仲衰,以為自己大晒,學校區就唔該揸慢啲,好多小朋友又細粒又容易失控,有乜事有人衝出來都刹得切

以前有啲學校有交通安全隊,唔知依家仲有冇呢?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

唔知三母子有無受傷

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊