單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

AudiQ7 發表於 23-10-8 00:45
80後嘅我,前半生唔算好風光,但都叫順利,讀書工作人際都中等。一切一切就由結婚之後,人生大逆轉。

我自 ...

我同你好相似,我同前夫識左7年結婚,一路以黎都無任何問題,都係間唔中買下波咁
但結左婚,生左小朋友,就開始有欠債問題,前前後後,還債都還左10年,仲未完
上星期上庭,官問佢咩事欠債,我先聽到佢親口承認賭錢
我今年40啦,我決定要重過新生活,為個仔為自己

Campenella    發表於 23-10-15 15:22

複式洋房

AudiQ7 發表於 23-10-8 01:56
人生嘅下半場,人到中年,我失婚,疫情時仲失埋業,一直靠散工過活,父母一直擔心我日後生活,佢哋唔係有 ...

其實你都叻啦!湊兩件唔係易事的,況且始終有父母幫助,你條命已經唔係差了,小朋友上了小學自理能力好好多冇咁吃力的,其實生咗兩個健健康康正常嘅小朋友已經叫好好彩,而家好多人嘅小朋友都有啲問題㗎,唔易湊㗎!有啲生出嚟自閉或者過度活躍根本要take care佢哋一生...我起低處時曾經都去到抑鬱嘅層面,我知再係咁落去我一定要睇醫生,但突然間我諗,其實令我煩惱抑鬱嘅嘢,就係金錢同時間 如果再係咁樣睇唔開 我未又要再畀錢同用時間去睇醫生 ,咁樣何必呢?之後我就成個人醒咗咁,唔再畀自己轉牛角尖...遇到嘅問題就盡量解決,再憂愁落去只會令問題更大!

複式洋房

tammaggieqq 發表於 23-10-9 19:12
其實你都叻啦!湊兩件唔係易事的,況且始終有父母幫助,你條命已經唔係差了,小朋友上了小學自理能力好好多冇 ...

冇乜話揀唔揀錯人嘅,你唔嫁畀佢又唔代表你搵到一個畀佢好嘅人..可能更差都唔定㗎!上天好得意㗎,我身邊有啲嫁得好好嘅女人,個老公好好但係都因為意外呀,生病呀,過身留低佢喺世上 其實都好痛苦㗎..總言之 嫁得好唔好唔代表必然 你之後嘅人生快樂與否 最重要係你取決點樣去面對過活 我哋一起振作啦!

男爵府

回覆樓主:

人的一生不會一帆風順的,
必有高高低低順流逆流啊.
每人際遇不同,攪成咁無分錯與對.
還有多個階段需要堅強振作面對,
小朋友就是最大支持既正能量,
媽媽快樂他們便會快樂。

洋房

債務加上人生同時照顧二個小朋友實在十分困難,申請債務重組處理財務問題. 尋找社工幫助建議去看心理醫生(並非說你精神病)找專業人士傾訴減輕目前情緒問題.
我相信婚姻是賭博,雙方未去到終老不知道結局.前夫已是過去式,忘記他吧努力生活好好照顧二個小朋友,給她們榜樣,無論有幾困難都堅持下去.加油!

別墅

而家只係暫時性既低潮
個天會好公平
將來你2個小朋友會對你好好
咁你諗返轉頭就會值得
唔好放棄自己
如果唔想面對人傾訴
可以係呢度講你既經歷及感受
呢樣都係一個好好既發洩渠道
加油吧!!!

珍珠宮

aggeradafamily 發表於 23-10-9 14:36
我同你好相似,我同前夫識左7年結婚,一路以黎都無任何問題,都係間唔中買下波咁
但結左婚,生左小朋友, ...

賭同白粉一樣, 無底..... 發現佢期期睹, 閒時又係賭, 已經要小心.
2樣都好難戒. 未見過有好人出.

祝福你, 未來甩難

洋房

bananaGi 發表於 23-10-12 08:42
賭同白粉一樣, 無底..... 發現佢期期睹, 閒時又係賭, 已經要小心.
2樣都好難戒. 未見過有好人出.

係呀,趕佢走同離婚之後,一身輕鬆
唔洗再驚幾時又有人追上門同淋油

男爵府

yuki妈 發表於 23-10-8 18:48
你好痛苦係因為你走唔出嫁錯人嘅失敗感,已經發生嘅我哋無辦法去改變,但將來嘅生活你可以由現在去改變。明 ...

That's the point 不應被定義為遇上渣男而盡毀

男爵府

AudiQ7 發表於 23-10-8 02:08
我真係好想過返啲正常日子,失婚,工作不穩,欠債,兩個小朋友,自己有情緒問題,連老豆都病埋,大家叫我 ...

Let past be pass
好好堅強振作

男爵府

或者換一個角度
試吓感恩
至少有娘家可以返可以依靠
等你可以放心出去返工
至少兩個小朋友健康成長
唔使為佢哋身體擔憂
因為以上兩樣嘢都唔係必然

但係你已經好叻
決心離開渣男重新開始
好勇敢

雖然條路而家辛苦
好快見到出頭天

行到水窮處
坐看雲起時

作為一位媽媽
一定好期待見到自己小朋友長大
同樣佢哋都好需要你陪伴

當你覺得攰
就俾少少獎勵自己
買下自己鍾意嘢食
買下鍾意既野

複式洋房

bunbunbunny 發表於 23-10-17 23:14
或者換一個角度
試吓感恩
至少有娘家可以返可以依靠

感恩好重要,同愛自己多一些。
慢慢就會走出來,知自己條路應該點行。
加油!希望在明天!

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我嘅前夫同妳嘅差不多,差別是我前夫係婚後好多年先坦白佢有賭馬習慣,如果佢婚前講,我一定唔會同佢結婚。
我又係對對象唔高要求,因為我本身係單親家庭出身,只求一個對我好,會係好爸爸嘅男仔。
以前覺得自己嘅命運係自己手上,點知結婚後發現自己嘅命運係老公手上,佢因不同原因欠債還債,我成份糧都去咗個家度,理唔到我媽媽
亦都估唔到佢婚前會慶祝、送禮物、照顧周到,婚後就無哂啲周年慶祝,禮物都無,我送多幾次生日禮物俾佢都唔送了。放假在屋企只懂瞓&打機,出街會主動推BB車抱B,在家就BB喊都唔埋。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

然後醒覺佢可能只是貪我賺錢能力好過佢,因為我發燒佢都會叫我返工,大肚時就快黑雨都叫我返工。佢似乎真係好怕我無咗份工

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

不過一切苦難都會過去,因為妳離婚了,命運又回到妳手上!
妳還好,有父母支持,好好孝順照顧佢哋,好好重拾自己步伐。
我媽現在已經係腦退化+行動不便,真的很對不起她

大宅

我嘅經歷其實都同你有啲相似
但心態上同你剛好相反
唔好諗返過去 唔好諗後唔後悔
要慶幸自己可以甩身 可以有返自己嘅生活 可以重新出發
慶幸有愛錫自己嘅父母
慶幸有乖巧可愛健全健康嘅小朋友
要記住會有苦盡甘來嘅一日
辛苦過後 捱過後 就會有好日子
我都捱過了 債務亦還清了

我信吸引力法則 你一味諗住唔好嘅野 心態負面 一屋負能量
成家人都會俾你影響到唔開心 然後大家情緒變差 健康都會差
一切負面嘅野都會走晒出後痴住你

心態正面 一家人開開心心 健康快樂
好嘅事就會走黎你身邊
你嘅日子都會變得愈來愈好
相信我 相信自己 我係過來人 我經歷過
加油 你都可以

大宅

2024勳章

BeAhappyC9 發表於 23-10-20 20:30
我嘅前夫同妳嘅差不多,差別是我前夫係婚後好多年先坦白佢有賭馬習慣,如果佢婚前講,我一定唔會同佢結婚。 ...

多謝你分享. 你講 結婚後發現自己嘅命運係老公手上, 真係好同意呢句.
前天我有個 自身能力很強的朋友打電話向我訴苦, 問我點解佢人生搞成咁 , 佢想離婚 ?
事緣 佢老公同你講的情況一樣: 在屋企只懂瞓和打機,出街會主動推BB車抱B,在家就BB喊都唔埋. 4年前 還沒有結婚時的半年相處時間, 同你前夫一樣, 照顧周到. 婚後便原形畢露
同你前夫不同的情況, 我朋友老公沒有賭, 佢老公是全職開間個人小公司做買賣, 非常自私. 佢老公啲態度是除咗個女是大家都有責任照顧, 其它各顧各. 例如, 家裡的開支每個月2萬, 1人拿1萬出嚟.
最大的矛盾是, 誰做家務, 我朋友要上班只可以放工做家務, 佢老公屋企辦公但又像個大老爺在家不做家務. 前天的爆發是為了我朋友花錢買護膚品就吵架, 我朋友講護膚品係用佢自己賺啲錢, 佢老公認為浪費, 我朋友反駁佢老公响屋企養一大缸魚就唔浪費, 最後佢老公發脾氣把屋企的電視摔壞了.

我朋友現在都是這一句, 如果人生可以重來,打死唔會心急結婚. 而我的回應是, 男人心急結婚找了個不好的老婆, 是可以感動老婆,改變老婆. 女人心急結婚找了個不好的老公, 唔好盼望可以改變老公

複式洋房

回覆樓主:

明白樓主感受,要堅強啲呀,過左去既事已經係現實,唔好想太多以前,雖然現在你有很多難關,慢慢逐步去處理啦,堅強一定撐過去,同埋唔好收埋自己,唔好怕見人,重新出發吧

大宅

樓主,我都同你一樣,嫁咗個不知所謂老公,小朋友一出世就出軌,我生我仔仔時,佢都沒有理過我,連公立醫院出院費600多蚊,都係我按住傷口,行去收費處自己去交,問佢取回一半都唔肯,產檢陪月費用全部我出,仲要佢係專業人士,搵唔少錢。

結婚十多年,一直以來都係AA制,我都好後悔唔一早離婚,現在40+,帶住小朋友重頭嚟過,真係好辛苦,不過我同自己講,一定穿得好食得好,比以前更好,所以我好努力,你都要加油!

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我覺得有需要揾人幫就去揾,唔好乜都揹哂係身,揾社工傾吓,多一個人傾吓或者會有出路。
上半埸過得唔好,下半場都唔好放棄。
我都婚姻失敗,帶住個小學生,都誇過難關,現在生活更好過以前。
無野係諗唔通,比多d信心自己,
從新計劃下半場,一定會好起來,
加油。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊