自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

聖誕想去北京,如果自由行去長城、故官...麻煩嗎?近地鐵站嘅酒店有冇推介?謝謝!

大宅

ling426 發表於 23-10-10 21:27
聖誕想去北京,如果自由行去長城、故官...麻煩嗎?近地鐵站嘅酒店有冇推介?謝謝!
...

剛去完回來
長城去ctrip 有巴士團, 我join慕巴士, 係正酒店門口上車

故宮我預先在wechat故宮官網預約買票, 搭地铁到

其他景點全部都係搭地鐵就ok

大宅

...

你要確定你上網訂到門票先得,因為係實名登記。如果冇得網上買,要去到先walk-in 買,故宮會有排等。

男爵府

仲有高峰期地鐵出行,地面好塞車

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

唔麻煩, 景點門票可以淘寶買, 可以坐地鐵或call高德車.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

景點要預約,無得 walk in, 例如:故宮,國博等

複式洋房

...

唔麻煩,我7月去完。全部景點門票係香港買,做晒網上預約。去到用滴滴打車。長城我係香港klook book車接送。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

...

其實去北京的話,而家最好跟團,因為好多景點都要預約。
日本の平安を祈ります

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

...

長城遠d, 可以揾klook訂團包接送就舒服d. 故宮,睇係咪旺季,旺最好揾klook/携程,可訂團包入場講解。 其他打車,地鐵都去到,但要有微訊先做預約先入得。 最好開埋大陸支付寶,微訊大陸錢包,方便撘地鐵,打車,食飯。

公爵府

回覆樓主:

冬天去長城盞搞,我有2次經驗冬天上長城,我已經係叫唔怕凍嘅人,上到長城都頂唔順,凍係其次,而係超級大風(就好似香港打8号風咁大)。如果落埋雪仲慘,塊地勁滑,長城又斜,後生可能仲搞得掂,又嫩又老就好危險了

我唔知係咪咁啱我上親去都係咁,或者你上去前留意吓天氣。

子爵府

...

推介這間酒店,近地鐵站,雖然trip.com寫住距離地鐵站9分鐘,但實際1分鐘行到去 , 而且新,早餐多嘢食,不過略貴。我哋去慕田峪長城,係trip.com預約慕巴士就係這間酒店下邊坐車,食完個早餐再行落去 ,回程都係喺酒店樓下落車。好多景點都要預約,喺微信 搵返相關景點就可以預約到,故宮和睇升旗要提早預約,比較難約,其他景點我覺得比較容易預約到
attach0/tmp/phpJXUUXG
attach1/tmp/phpmADxGo
attach2/tmp/php9DZip6

子爵府

hagupit 發表於 23-10-10 23:51
推介這間酒店,近地鐵站,雖然trip.com寫住距離地鐵站9分鐘,但實際1分鐘行到去 , 而且新,早餐 ...

地鐵站喺正酒店門口,1分鐘行到去
attach0/tmp/phpJ4FATU

伯爵府

搭單一問,聖誕嗰段時間,通常北京會唔會落雪呢?

謝謝
BB你來咗啦?

大宅

hagupit 發表於 23-10-10 23:58
房間乾淨嗎?由機場去搭地鐵方便?使唔使行好多路推行李

大宅

hagupit 發表於 23-10-10 23:58
除左呢間,有冇人住過千禧酒店?
計劃下月去

大宅

北京用唔用到支付宝港版或微信港版付款及打車?

男爵府

...

故宮就方便,地鐵都到。
長城,北京有好多個,你打算去邊個?八卦嶺我怕太多人,我就包車去慕田峪,行得都幾舒服。

子爵府

fungpolly123 發表於 23-10-11 00:50
房間乾淨嗎?由機場去搭地鐵方便?使唔使行好多路推行李

乾淨,上年年頭翻新完。 唔清楚機場搭地鐵點去,我上年搭高鐵去。如果搭地鐵轉車總有啲位置要推行李,但一出地鐵站口就已經係酒店

珍珠宮

hagupit 發表於 23-10-11 02:06
乾淨,上年年頭翻新完。 唔清楚機場搭地鐵點去,我上年搭高鐵去。如果搭地鐵轉車總有啲位置要推行李,但一 ...

香港搭高鐵去北京嗎?要幾耐?

大宅

講問什麼月份去北京最好?
New Life New Star

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊