自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

花旗銀行推算,全港擁有一千萬港元或以上淨資產的「千萬富翁」有40.8萬人,創2016年以來新低,數字佔21至79歲的香港居民約7%,即每約14名這個年齡層的港人,就有一位千萬富翁。 花旗以截至今年中數據計算,千萬富翁的淨資產總值中位數是1600萬港元,較去年的1650萬少3%,但對比2021及2020年的1570萬及1550萬元,整體仍呈現上升趨勢。 至於流動資產中位數,則由去年的550萬元,下跌至450萬元。受訪千萬富翁平均有近一半的流動資產配置是現金,30%是股票。 多數千萬富翁不願向子女透露個人資產 調查亦探討了千萬富翁與下一代的財政關係,就財務狀況透明度而言,有近9成千萬富翁願意或不介意向子女談及家庭每月開支,但只有約3成不介意透露個人資產。 不少千萬富翁都願意為子女提供財務支持,當中近7成父母願意支持子女置業,平均金額240萬元,亦有4成千萬富翁的子女特別期望父母在養育下一代方面,作出經濟支持,不過只有3成父母願意提供支援。 另外,千萬富翁子女不論將來財政狀況緊絀或穩健,表示願意經濟支持退休父母的比率,都比他們父母的預期多,有4成子女仍願意經濟支持退休父母,只有1成父母預期會得到支持。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2505745

你地會提供支援嗎?
會透露個人資產嗎?

公爵府

比想像中小,平時見連登或bk,10個都有幾個月入10萬以上,搞到我講幾句話都怕唔同級別

水晶宮

有一層非自住已供滿兩房私樓,加啲現金,已經輕易過千萬資產啦!好普通啫
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

象牙宮

加菲貓3 發表於 23-10-11 12:34
比想像中小,平時見連登或bk,10個都有幾個月入10萬以上,搞到我講幾句話都怕唔同級別 ...
呢度講14人已有一個,討論區咁多人,
可能咁岩呢班都係呢!
搵10萬又唔代表有錢儲,搵到既開支都大既.

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-10-11 13:15
呢度講14人已有一個,討論區咁多人,
可能咁岩呢班都係呢!
搵10萬又唔代表有錢儲,搵到既開支都大 ...

咁又講真丫
搵朝唔得晚果啲基層市民
邊得閒成日上來討論區吹水
又已經過濾一班人

象牙宮

bmuimami 發表於 23-10-11 12:38
有一層非自住已供滿兩房私樓,加啲現金,已經輕易過千萬資產啦!好普通啫
...
以前叫百萬富翁已經好有錢,
遲d 要叫億萬富翁.

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-10-11 13:18
以前叫百萬富翁已經好有錢,
遲d 要叫億萬富翁.

同千萬豪宅一樣啊
近年已經有千萬居屋

象牙宮

yurijm 發表於 23-10-11 13:17
咁又講真丫
搵朝唔得晚果啲基層市民
邊得閒成日上來討論區吹水
所以呢度好多有錢人.

男爵府

回覆樓主:

樓價跌兩成,股市跌四成,仲有咁多債券大跌,依班人身家都可以跑贏哂,犀利

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊