自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

TIGERPOOH2009 發表於 23-10-11 23:36
我嚟緊星期六都要照喇, 今次係第二次五年前試過一,其實係飲瀉藥最辛苦, 上次第一次有一粒息, 做咗切除就 ...

我之前都係有息肉切左,本黎夠期照但疫症唔敢去,後尾覺得每次大大都要好谷先得,忍唔住去照左,原來又生左粒大既息肉

子爵府

fuzzypig2023 發表於 23-10-11 21:41
其實一直有腸胃問題,之前睇過下資料,照腸鏡好似都幾麻煩同辛苦,特別係政府照。近日去睇政府,醫生問左幾 ...

唔怕,只係怕之前飲瀉水,所以去私家照一定要飲橙味嗰隻

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

Elainelllam 發表於 23-10-11 23:24
我都係政府照,吾辛苦.最辛苦係飲瀉水
我幫老公約緊私家醫生照,佢乎合政府大腸癌篩查計劃,不過佢係一個勁怕痛嘅人

伯爵府

pomanlife 發表於 23-10-12 07:43
我之前都係有息肉切左,本黎夠期照但疫症唔敢去,後尾覺得每次大大都要好谷先得,忍唔住去照左,原來又生 ...

係咪有息肉就會大便困難?

別墅

照唔怕
係飲瀉水就辛苦

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Pinky28 發表於 23-10-12 09:32
係咪有息肉就會大便困難?

我自己感覺到係

象牙宮

fuzzypig2023 發表於 23-10-11 21:41
其實一直有腸胃問題,之前睇過下資料,照腸鏡好似都幾麻煩同辛苦,特別係政府照。近日去睇政府,醫生問左幾 ...
咩年紀?
政府肯主動叫你照,
屋企人5頭都比唔位佢照.

象牙宮

pomanlife 發表於 23-10-12 07:43
我之前都係有息肉切左,本黎夠期照但疫症唔敢去,後尾覺得每次大大都要好谷先得,忍唔住去照左,原來又生 ...
幾年又生?有無講咩瘜肉?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 23-10-12 07:38
依家瀉水唔難飲,上年照過,飲完瀉粉可以飲保礦力、椰子汁等當水咁飲,疴得都唔辛苦,比我5年前照更好:fun ...

一間間
我以前飲嗰種寶礦力味,我以為世界終於變得美好
點知呢個醫生開嘅係士多啤梨味,真係學我老闆娘話齋,覺得d液體係向上走(想嘔)唔係向下(催瀉)

彩鑽殿

mercurycc 發表於 23-10-12 11:31
幾年又生?有無講咩瘜肉?

冇呀

彩鑽殿

Charlotte_mom 發表於 23-10-12 11:33
一間間
我以前飲嗰種寶礦力味,我以為世界終於變得美好
點知呢個醫生開嘅係士多啤梨味,真係學我老 ...

如果有家族病史既話都要keep 住照,冇辦法

男爵府

我屋企人呢排成日肚痛,排緊政府專科要出年3月先有得睇,通常專科係咪都會肯安排比病人照腸鏡?我感覺政府診所/急症好似唔係咁輕易安排比病人去照咁.. 除非你已經出血/劇痛

洋房

回覆 QQ_panda 的帖子

無點睇到,口頭係話唔照要簽野,眼見標題好似係拒絕xxx ,跟著簽左
不過,簽名時剛手殘,本想重簽,但心諗有d怪,求其簽效力更低。

反正佢求其說明(只講拒絕要簽),我求其簽,這樣效力一般不大,而且拒絕得都唔明有咩好簽。

唯一諗到係出咩事唔可以怪佢無建議我照?!因為佢建議左(而且講得都算清晰)

洋房

回覆 mercurycc 的帖子

未過卌十,不過近幾年去街症門診,醫院都因腸胃問題,也有出血原因,加上算係外科(門診轉介的),所以主動提議吧。

複式洋房

怕就唔怕既 但照前一晚柯清好辛苦

洋房

回覆 pomanlife 的帖子

請問係政府還是私人? 照時會切埋肉息嗎?
因為我都有少少排便不順,但有瘡症問題,你也有嗎?

水晶宮

怕都要照,腸癌仲可怕。

翡翠宮

回覆樓主:

有需要照都冇得怕
照…還可以
係瀉辛苦啲

伯爵府

我唔怕照腸鏡,最怕係之前飲幾公升瀉水

複式洋房

唔怕

首頁