自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

本來唔想再參與討論,因為覺得有d 煩 而家我純粹想講下自己之前行山所預到既情況,當然未必人人情況一樣,聽日delete post, 莫打頭

有次我水泉澳行去慈雲山,已經唔係第一次行,唔知整乜我懷疑早左一個路口上,我都唔肯定 越行越唔對路,但當時地勢進退兩難...我知道大路應該離我6,70米,但我過唔到去就係過唔到去

山上既100米大家唔好當左平路咁去估量,山上地形複雜,有大石過唔到/ 爬唔到,有密林 好多高過人

好多人話點解入密林 有d 路其實一開始係正常

另外100米唔代表d 咩,要知道爬升/ 下降幅度,同埋最重要係地勢先知道究竟有幾易/難去返主路,我下面有d 其他相

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

回覆樓主:

唔好問我點解帶住咁細小朋友行入密林,我都唔記得點解

分別都係梅子林,馬鞍山,女婆山一帶

山上好多呢d 路,其實好容易行行下就會經過,當時我地都係跟行山高手行,否則都好易兜圈

亦試過一次係避另一條路既野豬而繞道
attach0/tmp/phpbfZN23
attach1/tmp/phpdgtsSH
attach2/tmp/phpdJfgIl
attach3/tmp/phpZosayZ

男爵府

Vana 發表於 23-10-15 01:38
本來唔想再參與討論,因為覺得有d 煩 而家我純粹想講下自己之前行山所預到既情況,當然未必人人情 ...

行山都唔download個gpx地圖,太不負責任。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

你只係留山行一陣就已經見到野豬,真係好危險!畀野豬撞/咬傷可大可少!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

同意樓主講,因為有實際體驗,但係啲"專家"係網上專家,就一定係"專家"

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

是的,山上一段短距離都可以好複雜

子爵府

你行山之前
有冇準備好行山裝備?

例如有冇帶定定位?
你講嘅行山高手
未必係高手,所以你自己都要有準備

下次一定要選定
適合小朋友嘅安全路段
才去行山

珍珠宮

本來唔想再參與討論,因為覺得有d 煩 而家我純粹想講下自己之前行山所預到既情況,當然未必人人情 ...

上2星期行過 落水泉澳有好清楚既指示牌

水晶宮

回覆樓主:

帶細路唔好偏離主道行

公爵府

咁你行幾耐出返正路?

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

所以我行山一定係行大路,唔會抄小路行。

珍珠宮

Vana 發表於 23-10-15 01:45

睇落都幾險要。

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 23-10-15 07:01
你只係留山行一陣就已經見到野豬,真係好危險!畀野豬撞/咬傷可大可少!
...

個邊真係好多野豬架!連車路都見野豬,有時豬豬一家幾口在行街,我見到都好驚,會迴避架!

珍珠宮

him-bb 發表於 23-10-15 07:58
上2星期行過 落水泉澳有好清楚既指示牌

呢條路我行過好幾次,指示算清楚。不過行山嘅野,無話指示清楚就一定唔會行錯。

呢條路算唔難行,樓主帶住細路,應該唔會特登行去險要嘅地方,應該係唔小心啫!

今次有過經驗,下次就會再小心d.

珍珠宮

畀面勳章

其實好多人自己或認識的人未試過在山上迷路,唔知系點情況。迷路者根本唔知自己在邊,口渴就會盡量搵溪澗飲水,受咗傷另計,然後再行,攰就休息, 周圍都係高過人的草叢,搵佢哋的人就算在附近搵唔到就係搵唔到,要撥開草叢見到就搵到。因為我有親人在大陸拜山走失咗,好彩其他人搵返佢,人沒事

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

stopmebye666 發表於 23-10-15 03:20
行山都唔download個gpx地圖,太不負責任。

邊個話你知我地無 就係有 我地先無驚過,行一段路先駁大路...所以乜都無既人就未必咁易

我上面講既係非常多次行山,水泉澳唯一一次行錯路 係無小朋友,幾個媽媽輕鬆行,就係太輕鬆掉以輕心 係辛苦d, 無啦啦要爆林一段路,但我習慣帶備行山手套 所以密林段手執樹幹落山還ok

至於同小朋友,太多次 有 d 忘記原因,有次上面相係因為由 下城門上去機槍堡...有次睇藤王

有次係聽到有山火,直頭已經聽到樹枝燃燒聲.... 所以盡快行捷徑,但我地有睇地圖,計埋風向先決定,評估過向下走過溪間 有水地方比較安全,去到溪間再放無人機上天睇情況

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我只係好奇原來咁多人行山唔係行行山徑

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

薯圈 發表於 23-10-15 08:39
個邊真係好多野豬架!連車路都見野豬,有時豬豬一家幾口在行街,我見到都好驚,會迴避架!
...

仲有野狗,n 年前行個到一帶,exact 位置忘記,以前後生,唔記得點解行到好晏,本來天黑前落到山

但落到差不多到一條村,唔知點解突然有好多野狗擋住去路,真係企哂係到狂吠 唔俾我地過

最後我地唯有再上山,過另一個山出,行左兩個鐘夜山先到

水晶宮

Vana 發表於 23-10-15 01:45

我行山都好多時會爆林 你帶住小朋友爆 真係唔簡單 佢哋睇高度都細個

我完全明白你開呢個post嘅原因 我行開山都明白所謂100米唔係講一條平路 山上上落嘅斜度可以係90度
你用自身嘅經歷去講件事 但總有人係會挑戰你 唔緊要 明嘅人會明,唔明嘅始終唔明 做好自己便好了!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊