自由講場

跳至

首頁
34567...24

尾頁

水晶宮

大pat豬媽 發表於 23-10-16 07:15
未揾到工作時已間中係男朋友度過夜,揾到工作在男友家附近就直接去男友度住。
...
有冇屋企人同住?

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

大pat豬媽 發表於 23-10-16 08:21
我朋友話,當初要佢個女比$6000家用係試探個女,佢地感情好好,佢諗住個女會答"好"就同個女講唔使比咁多。或者 ...

你朋友根本就自己攞嚟衰,點解要試探個女呢?兩母女點解唔可以直接講嘢呢?而家玩出火喇。

水晶宮

mandy952 發表於 23-10-16 07:21
搬出去住就唔會要求6千家用,最多3千
不過呢啲都係中學就開始講定比較好,等佢有心理準備
...
理財既野, 幼稚園小學就開始要教育啦! 中學太遲了
當然身教最重要
家庭關係更重要, 關係唔好,仔女唔比真係唔奇

大宅

回覆 大pat豬媽 的帖子

你話個女話要比$2000都係試探緊佢介唔介意錢睇吓媽媽愛唔愛佢
媽媽咁大反應好似爭佢錢咁呀女覺得好傷心

試探試探試探
學你炸媽媽
得你可以試探咩

水晶宮

大pat豬媽 發表於 23-10-16 08:21
我朋友話,當初要佢個女比$6000家用係試探個女,佢地感情好好,佢諗住個女會答"好"就同個女講唔使比咁多。或者 ...
佢地感情好好要試探個女? 我係佢女都會好受傷, 有個咁既媽

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實樓主朋友一開始就獅子開大口破壞左關係,出黎做野揾2萬多D唔同住就唔應該開口要6000,呢D開天殺價落地還錢既招數令人反感,除非個女揾6萬都仲OK,6000就點都比唔到,就算比3-4千同原本阿媽開既數有距離,覺得父母太貪心。
當同樣3000家用,阿媽開6千阿女比3000,阿媽開2千阿女比3千,前者大家唔高興,後者大家都高興。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要六仟…太多(係呢個case), 直情唔使儲錢!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

YY1101 發表於 23-10-16 05:48
依家D思想吾同晒
以前我呢D年代
自動上繳三份一
米係。我都老啦,原來1/3已經做唔到。

回樓主,佢做初一你做15,以後阿女有乜事唔關你事。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yuyueng 發表於 23-10-16 10:16
其實樓主朋友一開始就獅子開大口破壞左關係,出黎做野揾2萬多D唔同住就唔應該開口要6000,呢D開天殺價落地 ...

絕對同意!
用咩試探手法,等人還價…家下去shopping 咩!開壞個頭!

珍珠宮

15週年勳章

比就照收, 無就由佢, 無得迫, 各自各做

公爵府

cy101 發表於 23-10-16 10:21
要六仟…太多(係呢個case), 直情唔使儲錢!

搵2萬要俾6千,出黎住同基本生活開支分分鐘都唔夠用,唔洗借錢已經好叻,唔好唸儲錢了

男爵府

回覆 anna59 的帖子

其實畀得起國際學校同出國讀書,就一早預咗家用係補唔到條數,亦都唔使等仔女錢開飯

珍珠宮

chocolatebean 發表於 23-10-16 10:02
我個年代我比一半架 我自己定的, 父母冇要求我比幾多

講真我哋嗰代嘅父母唔使出聲,我哋都自動波要俾家用,唔好講多定少,但至少知道呢個係自己對個家嘅責任。宜家…正如樓上有人講,仔女唔問你攞返轉頭都偷笑。

子爵府

親子王國15週年勳章

我真係思想落後,岩岩出黎做野二個月, 比6千家用,我唔覺得唔合理, 女的仲衰到係無唸過要比。咁早出黎同居, 真係家家有本難念的經。
二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

琥珀宮

chocolatebean 發表於 23-10-16 10:10
理財既野, 幼稚園小學就開始要教育啦! 中學太遲了
當然身教最重要
家庭關係更重要, 關係唔好,仔女唔比真係 ...

家庭和諧真係好重要,出黎做野就搬出去住,係屋企開心極有限

水晶宮

mandy952 發表於 23-10-16 11:27
家庭和諧真係好重要,出黎做野就搬出去住,係屋企開心極有限
樓主仲話朋友同女關係好好的 好的標準人人都唔同

琥珀宮

chocolatebean 發表於 23-10-16 11:36
樓主仲話朋友同女關係好好的 好的標準人人都唔同

可能個女唔覺得好
好嘅就唔會想搬出去,一個仙都唔想比屋企啦,其實點先可以教到仔女咁自私
識人住沙頭角返中環都係咁,話屋企有人錫又舒服,直頭唔想嫁人

侯爵府

仔重讀緊書,已講明第時唔要求佢養,佢搞掂自己就可以。

子爵府

講咩試探吖,呀女唔比咪話試探囉。
貪心就貪心啦。

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

所以我都會不斷提醒自己,以前同現今世代係唔同以前,我有時問我個仔問題都唔可以太直接,真係要婉轉咁問,事關有時佢哋一唔鍾意就無嘢講

首頁
34567...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊