自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

小蘋果2號 發表於 23-10-16 05:45
老公今日同我講,必要時想接姑奶一齊住,最多請多個人照顧佢。我即時話真係唔得,老公聽後好失落咁。

講 ...

本身姑奶&佢老公感情好不好?係咪佢老公激到佢中風架?

大宅

你唔自私,係佢有事個陣,每家每月比5位數字,我覺得宜家盡晒家人嘅責任,老實講,佢得40歲,將來你仲有條好長嘅路要幫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主唔衰! 有D嘢係吃力不討好,到時你成件事㩜左上身係好多嘢牽涉,怕你頂唔順兼影響夫妻感情! 99肉赤個女無必要將責任推比人! 佢可以自己照顧,樓主既然知道自己嘅limit 就早D出聲拒絕,呢個係一世嘅事!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

小蘋果2號 發表於 23-10-16 05:46
我明白兄弟姐妹間係要互相照顧,所以我都已經為左幫輕下頭家而出返唻做嘢,希望財政上可以減輕下老公負擔 ...

你唔自私,俾咗我都會咁做,。除咗父母老爺奶奶其他人一定唔得。

大宅

樓主已經好偉大,要同住真係好難接受。

侯爵府

回覆樓主:

40歲突然中風呢啲病又唔會死,佢可以捱多30年,你哋喺屋企照顧佢多30年?我諗你老公冇諗到件事係咁長遠咁大壓力,佢哋諗嘢係比較簡單,想照顧嘅大家住近啲請個工人可以啦

琥珀宮

小蘋果2號 發表於 23-10-16 05:45
老公今日同我講,必要時想接姑奶一齊住,最多請多個人照顧佢。我即時話真係唔得,老公聽後好失落咁。

講 ...

叫你老公搬過去同佢住照顧佢家姐好過啦,但家用要照比,你老公好自私亦好天真只諗自己,冇諗過你
你冇責任照顧佢家姐
叫佢調返轉諗,如果你兄弟姊妹有事搬黎同你住有冇問題,不過佢知冇呢樣野發生實話冇問題,咁你就話明日即刻接父母過黎住
叫佢呢個時候理性d

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

女人年齡中位數80幾,仲有成40年,你地供養佢已經仁至義盡,點解唔搬去同佢亞媽住?

琥珀宮

puikuen83 發表於 23-10-16 07:01
你想法好正常,如果請姐姐,是否可在姑奶家請一個,咁姑丈便無咁多惡氣,當然要幾家夾錢 ...

點解要幾家夾錢,佢有老公喎
其實用晒d錢攞綜援,到時去院舍可以claim錢

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

小蘋果2號 發表於 23-10-16 05:44
老公家姐已婚,無仔女,上年突然中風(40歲),當時情況好嚴重,幸好最後都無事。呢一年唻老公同大伯都有每 ...

要兄弟各月供5位數做治療, 姑奶一家家無恆產?多一個人一齊住已經難搞, 仲要請多個工人難上加難, 日後管理責任由你負責?你老公顧親情係好, 但冇想過你感受, 男家事由他們自己處理, 搬去同奶奶住, 奶奶又不用每日去探姑奶咁辛苦, 姑奶又會自在d

伯爵府

唔覺得妳自私喎,妳老公已經每月幫手姑奶部份醫療費,妳肯接受已好好啦,主力係佢老公照顧老婆而唔係細佬照顧家姐先啱,就如其他JM提議 ,睇下如妳姑奶去妳奶奶度住兼請個姐姐O唔OK?

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

losttoa 發表於 23-10-16 06:51
姑奶去同99住請工人比佢

男爵府

小蘋果2號 發表於 23-10-16 05:46
我明白兄弟姐妹間係要互相照顧,所以我都已經為左幫輕下頭家而出返唻做嘢,希望財政上可以減輕下老公負擔 ...

唔自私、久病床前都無孝子、何況她只是你姑9。話自私個個出$ 出力出來照顧佢吧。

子爵府

老公家姐已婚,無仔女,上年突然中風(40歲),當時情況好嚴重,幸好最後都無事。呢一年唻老公同大伯都有每 ...

係咪有遺傳㗎?你個大姑拉咁後生中風,你c6都check清楚好。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔知有幾份人夾, 但每月每家各夾5位數字, 最少每月有2萬啦, 中風後有咩治療要每月用咁多? 姑奶一家如果冇能力負担應該同社署申請援助, 短期方向係請個工人照顧/搬去同99住, 長遠係咪諗下排隊入院舍? 因為排得黎都年纪大啦

侯爵府

咁姑奶同自己阿媽住

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

樓主你已經好盡責,但一家一主,實在長貧難顧

始終姑奶有另一半,有時外家嘅照顧,都可能會令另一方有壓力。而姑奶要唔要搬走,要係佢自己決定,往往夫婦間,有重大轉變,都唔係一時三刻可以解決,但真係係佢2人之間要去處理,旁人加意見,無論結果如何,40都仲係好後生,一搬走好難返轉頭,未必係好事

醫療方面,費用真係唔少,可以考慮睇政府?

侯爵府

5R2H 發表於 23-10-16 08:10
唔知有幾份人夾, 但每月每家各夾5位數字, 最少每月有10萬啦, 中風後有咩治療要每月用咁多? 姑奶一家如果冇 ...

每人一萬都係五位數字

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

你要企硬

要我同姑9一齊住, 我一定發癲

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

冇可能接返屋企住,請多個工人姐姐比姑9照顧佢,再唔係工人同姑9一齊去99度住囉。

首頁
12345...7

尾頁

跳至