自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

設備唔錯
attach0/tmp/phpl0nLCs

侯爵府

回覆樓主:

起碼好過劏房先!
元朗潭尾外勞宿舍本月啟用‎ 設1800單位住7000人‎ 有桌球室健身房
https://www.hk01.com/article/951487?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1800單位,住7000人
位置睇嚟唔多方便

到俾本地人申請時,又無人吼㗎喇

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-10-17 21:12
位置睇嚟唔多方便

點會無本地人吼?
大把本地傷殘人士無屋住

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

crt1234 發表於 23-10-17 21:22
點會無本地人吼?
大把本地傷殘人士無屋住

之前睇新聞簡易公屋都大把人嫌遠

子爵府

amy730 發表於 23-10-17 21:53
之前睇新聞簡易公屋都大把人嫌遠

仲有嫌配套差,有細路嘅嫌要轉校

子爵府

crt1234 發表於 23-10-17 21:22
點會無本地人吼?
大把本地傷殘人士無屋住

四人一房,公共洗手間,遠到咁,一定無人去~

其實我覺得最好用嚟困住晒班假難民,我寧願提供佢哋每日三餐$20嘅學生飯盒,反正香港學生都係食呢啲啫!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

金黑街矇 發表於 23-10-17 23:04
四人一房,公共洗手間,遠到咁,一定無人去~

其實我覺得最好用嚟困住晒班假難民,我寧願提供佢哋每日三 ...
而家歐洲講緊收容難民、講緊自由化lgbqxyz,你講返禁閉式難民營?一陣班黃屍屍變比你睇丫

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Charlotte_mom 發表於 23-10-17 21:12
位置睇嚟唔多方便

唔係比本地人嫁 ~ 外勞僱主會安排旅遊巴接送,工人分批食完晚飯,先送返宿舍。
呢個好似係 Construction Industry Council 嘅,建造業工人,會按開工地盤位置,分批送返工,喺本地人返工返學前,避交通重疊。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-10-17 23:25
唔係比本地人嫁 ~ 外勞僱主會安排旅遊巴接送,工人分批食完晚飯,先送返宿舍。
呢個好似係 Construction I ...
我覺得好似坐監咁,不過係高薪金嘅高等監獄

珍珠宮

睛靈勳章

loved 發表於 23-10-17 23:31

又未至於,但我諗起KK園

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

位置睇嚟唔多方便

同類屋型做方艙嗰陣俾人鬧到飛起
依家又讚好
同心村獨立廚廁都唔多人申請
呢度話俾外勞住又唔抵得(僱主要交租俾政府,唔係FOC㗎)

水晶宮

loved 發表於 23-10-17 23:31

國內地盤好多呢 d 宿舍,不過住得密集 d,呢個條件比國內地盤宿舍好好多

水晶宮

回覆樓主:

4人一房唔會多磨擦咩?一個勁鼻寒都可能有爭吵啦,而且無聊又會賭錢……

水晶宮

she007 發表於 23-10-18 00:03
4人一房唔會多磨擦咩?一個勁鼻寒都可能有爭吵啦,而且無聊又會賭錢……
...

國內地盤好似係8人一房,都係類似貨櫃房,我覺得國內無香港咁著重私隱。
綠皮火車仲逼,最低層張床又可能比上面嘅踩,大家都好似好接受。我同 c6 講接受唔到,佢話係我接受唔到啫 ~ 好好人接受到喎 ~

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-10-18 00:01
國內地盤好多呢 d 宿舍,不過住得密集 d,呢個條件比國內地盤宿舍好好多
...
國內呢d工人可吾可以自由出街?有無限時?香港呢個宿舍,睇新聞無講,但放工要分批食飯之後就要坐大巴返去,似乎無自由出街。

珍珠宮

she007 發表於 23-10-18 00:03
...
佢哋應該習慣咗,內地好多從鄉村去大城市打工,都係老細提供宿位,通常都10個8個人一個單位,佢哋都明白為賺錢,要互相包容,也會盡量少帶麻煩俾人。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

位置睇嚟唔多方便

有專車接送返工

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

loved 發表於 23-10-18 07:59
國內呢d工人可吾可以自由出街?有無限時?香港呢個宿舍,睇新聞無講,但放工要分批食飯之後就要坐大巴返去 ...

佢哋黎既目標應該係搵錢,唔係係香港消費

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊