自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

香蕉煎餅 發表於 23-10-17 20:55
小學返到屋企4點,一大堆功課等住做,默書,測驗,考試,興趣班。。。做阿媽都覺得小朋友辛苦,香港教育點 ...

興趣班可以cut㗎痳, 多d時間休息仲好啦

水晶宮

wingwing515 發表於 23-10-17 21:10
我都覺得自己好大壓力,1-3年級輕輕鬆鬆咁過,依家一上4年級,好似跌咗落地獄咁,一星期一默書,仲要默一大 ...
'一星期一默書,仲要默一大篇,功課日日7-9樣', 我仔女一年級時已開始了, 一星期中英各一, 其實適應左就OK

津校
小一上 要適應
小一下至小四 舒服, 小四分精英班
小五至小六 測考前衝下, 冇咩壓力, 因為只要求仔女係B1 ZONE, 等派位, 我唔需要佢地考頭幾名

公爵府

小學返到屋企4點,一大堆功課等住做,默書,測驗,考試,興趣班。。。做阿媽都覺得小朋友辛苦,香港教育點 ...

第一,揀一間適合小朋友嘅學校。默書考試測驗功課冇得比,但係唔同嘅學校個份量確實有唔同,選擇一間適合自己仔女嘅。
興趣班,可有可無。按照小朋友興趣去報名,而唔係升學需要。 興趣班如果係小朋友有能力有興趣嘅,對於佢來講係另一種嘅休息。但如果為升學為比賽考級,而唔係小朋友鍾意做,咁就梗係大壓力啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

所以返學真係唔好去太遠,淨係來回車程都浪費好多時間,我女小學10-12分鐘腳程,而家中學遠咗要搭巴士要20-25分鐘,我都嫌嫌地麻煩,所以見啲人為咗啲名校神校搭一個鐘車我覺得辛苦

子爵府

keep-calm 發表於 23-10-18 10:17
而家啲「興趣班」根本唔係玩,好多時反而增加壓力。名校追求「全人教育」,要all-rounded 讀書運動音樂寫 ...

國際學校將體育、音樂當成教育的一部分,玩得唔好都可以參與,唔係只有校隊,獎項亦唔係最重要,呢方面比傳統學校做得好

珍珠宮

heilok 發表於 23-10-18 10:04
係家長變態。
我仔已經大學,佢細個bk 都有post 講上下午各返一間kg,當年大部份意見係反對。近年呢類post ...

我仔跟你仔同一年代,當然主流媒體一樣叫人谷(當然而家更誇張) 但家長一定係可以選擇,我兩個仔都無谷,上左nc四之後佢唔想返嘅興趣班都cut埋,從來無補習。我兩個仔都只係中游成績,咪又係順利入大學。

咁多年我睇到嘅明明係家長們迫緊細路,仲要配合學校去迫佢地,然後就話社會問題,制度問題。

我相信要解決問題,首要是家長們願意承認自己問題,由家長想法開始解決才有效。

男爵府

2023年兔年勳章

小談心 發表於 23-10-17 21:31
非常同意
又話有功課堂
又拎埋嚟上堂

每日都夾硬塞d知識入腦,個腦袋實到不得了,完全冇時間思考,咁樣真係對學生好?

男爵府

檸檬檸檬 發表於 23-10-18 10:26
我做阿媽都好大壓力

家中有人成日同孫講「零分都唔緊要」

零分….. 觀念都有問題,「盡左力就夠」先岩,零分係要完全躺平先做到…..

不過有時啲長老講嘢係咁隨口噏冇諗後果,我都有個同孫講第日啲錢都係留返比你etc.

公爵府

檸檬檸檬 發表於 23-10-18 10:26
我做阿媽都好大壓力

家中有人成日同孫講「零分都唔緊要」

咁又過份woo, 點會零分都唔緊要架,咁樣害死個細路呀,佢起碼話合格盡左力就算

翡翠宮

2018復活節勳章

係好忙架, 我仔小學時犧牲小息時間做功課, 先換到返屋企輕鬆d玩

子爵府

iris2014 發表於 23-10-18 10:55
零分….. 觀念都有問題,「盡左力就夠」先岩,零分係要完全躺平先做到…..

不過有時啲長老講嘢係咁隨口噏 ...

零分係好難做到。
我就真係接受唔到零分,係態度問題。
盡咗力都唔合格,可以下次再試。

公爵府

我仔小三時,有親人過世因為要參加喪禮無返學,第二日要補返功課,加埋新功課,做到十一點幾都未完,成十幾樣,我仔做到喊咗出嚟,我覺得學校追得太緊,我唔想個仔壓力大,幫佢一齊做。

佢小五時,話有一次老師問成班同學有冇人失眠,佢話半班人舉手

大宅

香蕉煎餅 發表於 23-10-18 07:50
大人病都可以休息啦,小朋友病仲有一堆功課等住做

仲要遲左1日交返就比老師罰冇小息, 一啲同理心都冇,小朋友唔夠休息點會好得快

男爵府

chocolatebean 發表於 23-10-18 10:44
'一星期一默書,仲要默一大篇,功課日日7-9樣', 我仔女一年級時已開始了, 一星期中英各一, 其實適應左就OK
...

最弊就係我哋學校1-3年級好輕鬆,上到四年級一個大轉變

男爵府

wingwing515 發表於 23-10-18 11:06

其實係咪間間一到高小就變晒樣?

水晶宮

wingwing515 發表於 23-10-18 11:06
明白的

所以D人話小學HAPPY SCHOOL, 其實上到中學咪又要適應, 除非貫徹始終中小學都係, 否則睇下幾時適應, 越細越好

水晶宮

OKC 發表於 23-10-18 10:59
我仔小三時,有親人過世因為要參加喪禮無返學,第二日要補返功課,加埋新 ...
好可憐呀! 咁細個就搞到失眠! 正常係累到唔夠瞓的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

namnamnamlolo 發表於 23-10-18 06:34
2點10
學校係附近

好是放囉

珍珠宮

"壓力源自能力追不上野心"一到考試就諗起呢句說話。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

藴藴 發表於 23-10-18 01:12
得罪講句,壓力大部分都係家長比既,小朋友讀緊一線小學精英班,默書評估功課一向都係佢自己負責,佢開口我 ...

有D家長操行成績都睇得好重要,呢D米又係壓力囉!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊