自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

琥珀宮

peony_so_hk 發表於 23-10-17 21:12
先cut興趣班
等小朋友多啲時間休息
如果都仲係覺得壓力大

從來都係零興趣班,只參加過學校返學時間內嘅興趣班

已刪除用户

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

阿笑 發表於 23-10-17 21:30
諗起都恐怖
之前睇過報導個小朋友上下各返兩間唔同幼稚園,嘩個schedule密到 ...

我都見過,阿媽要喺上午班放學後喺附近餐廳極速食lunch,好多時跑住去下午班果間學校上堂,講緊佢小朋友係讀緊N班,得果兩三歲人仔

已刪除用户

男爵府

香蕉煎餅 發表於 23-10-17 20:55
小學返到屋企4點,一大堆功課等住做,默書,測驗,考試,興趣班。。。做阿媽都覺得小朋友辛苦,香港教育點 ...

最慘係個堆學生讀書資質麻麻,但佢父母要佢地叻、要佢地學好多嘢補習樂器體藝,甘樣唔顛都難。

子爵府

mimi987 發表於 23-10-17 21:20
而家殺校更加應該小班教學啦,填鴨式真係好差

小班教學唔等於無填鴨,係整個教育模式要改變,近年有學校已經參考咗國際學校教法,初小行活動教學、默書測驗,無排名,高小先慢慢谷番

大宅

dodotin0505 發表於 23-10-17 21:15
如果cut咗興趣班未淨係得返讀書和讀書

之前聽過一位資深教育界人士分享,有啲有讀寫障礙的小朋友,因為要花很多時間在功課同溫書,媽媽同佢哋cut哂啲興趣班,到佢哋長大,學業又追唔上,而個人興趣又一樣都無,其實好悲哀。

除了學業,培養個人興趣都好重要,例如運動、跳舞、畫畫,有利身心發展之外,仲有可能變成將來的事業。

興趣班唔係迫小朋友上,而係小朋友真係有興趣學嘅。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你唔想谷,學校又要迫你谷(老師都要成績架)。。。重有,唔係個個家長都接受自己小朋友低分(講緊可能80甘上下)。真人真事,一對孖生既小朋友,大既叻,細既唔叻(講緊可能8x分,但入唔到精英班),呀媽就喪鬧細既,係甘話家姐幾叻幾叻。有時未必係教育制度做成,可能家長更大責任

珍珠宮

好媽媽勳章

Moonlight819 發表於 23-10-17 21:00
有些小學五、六年級還有些補課到接近4點,實在不明白辛苦小朋友由朝到晚,但不覺得現在的大學生比之前的叻 ...

依家太多大學太多學位,就算你DSE炒左都可以讀Asso再駁上大學,以前只有尖子先讀到大學,家下幾乎大學畢業變左基本要求,完全無得比

子爵府

mrsmacaroon 發表於 23-10-17 21:11
樓主講既讀書壓力同你所講既政治/言語欺凌有咩關係?

你第一日上BK?

子爵府

yurijm 發表於 23-10-17 21:25
而家教育好病態
分上下午校,分分鐘好似幼稚園咁
開始流行返足2間學校

如果只係返兩間幼稚園已經算輕鬆,

就算只係返半日,好多番學前後都要補習或興趣班,之後周六、日要上5-6個活動

大宅

小六仲辛苦呀,D功課多到,仲要每個星期六都回校補課🫣

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-10-17 21:10
壓力唔係嚟自制度,係嚟自人心

人心比制度難改變
每當出事果陣就大把人鬧制度

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小學返到屋企4點,一大堆功課等住做,默書,測驗,考試,興趣班。。。做阿媽都覺得小朋友辛苦,香港教育點 ...

我地都仲做緊功課
聽日仲話評估IS
都未溫到

我女慢吞吞

D數計極都唔完
太多數計

男爵府

wingwing515 發表於 23-10-17 21:10
我都覺得自己好大壓力,1-3年級輕輕鬆鬆咁過,依家一上4年級,好似跌咗落地獄咁,一星期一默書,仲要默一大 ...

同意,以前學能測驗都冇咁忙!返半日仲可以自由活動

男爵府

peony_so_hk 發表於 23-10-17 21:12
先cut興趣班
等小朋友多啲時間休息
如果都仲係覺得壓力大

其實興趣班係有佢既用處,可以幫到小朋友減壓,我有同小朋友講過cut運動班,但佢唔想,我諗有得郁動同埋同小朋友一齊相處都係開心既

男爵府

mikinana 發表於 23-10-17 21:42
之前聽過一位資深教育界人士分享,有啲有讀寫障礙的小朋友,因為要花很多時間在功課同溫書,媽媽同佢哋cut ...

同意,興趣班可以培養到終身的興趣,以前細個冇機會,真係覺得有個人興趣好重要,而家返全日放遲左,話有功課堂,間中都聽小朋友話做左其他嘢(班務/教少少書都有),返到屋企根本重有唔少功課,好難再上到其他興趣班,在校時段既興趣班又要抽籤,抽唔中就冇,抽中左又唔代表下年都會中,變左一個興趣唔能夠持續

公爵府

2024年龍年勳章

wendyaupooh 發表於 23-10-18 01:43
你唔想谷,學校又要迫你谷(老師都要成績架)。。。重有,唔係個個家長都接受自己小朋友低分(講緊可能80甘 ...

講開真人真事,之前都有個BK媽話個仔廢,又話個仔嘅成績令佢面對唔到其他家長,呢啲好明顯係阿媽問題,仲有另一個覺得學校迫唔達標學生退學係好事,呢啲又係好痴線

珍珠宮

fong2005 發表於 23-10-17 21:38
慘過返完工再開ot

大人放工就真係放工,玩電話
小朋友吾同,返左6個鐘學,再加補習、課外活動、温書,真係做到最尾訓嗰刻

學校想拎(emoji)弦樂團、管樂團、合唱團日操夜操,個個指揮日日m到咁喪鬧啲同學,完全唔係enjoy 音樂,似童工(聖誕仲要去遊艇會做義工,表演比班尊貴嘅會員,請粒糖都冇)

子爵府

說好的係學校做晒功課呢
有時課外活動完番到屋企6點

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊