自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

miyukib 發表於 23-10-17 21:07
好心小學就分上下午班啦

原本全日制原意係, 大部份功課可以係學校完成

但事與願違, 學校用埋上/下午多左的時間去教書, 結果返到屋企時間少左, 功課反而多左

珊瑚宮

2024年龍年勳章

男仔頭 發表於 23-10-17 23:44
我親戚個仔小學名津校考級前三名,一至日都要上補習班和興趣班,每晚做功課和溫書到10點幾11點先瞓,暑假日 ...

好慘…..

水晶宮

香蕉煎餅 發表於 23-10-17 20:55
小學返到屋企4點,一大堆功課等住做,默書,測驗,考試,興趣班。。。做阿媽都覺得小朋友辛苦,香港教育點 ...

真心攰
自由太多會令世人失去平衡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

opclk99 發表於 23-10-17 23:18
非常同意,
主流壓力根本就係家長,
人人怕蝕低乜野輸在起跑S,

絕對同意

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

iris2014 發表於 23-10-17 23:32
有壓力其實係正常,我地細個返半日都會有壓力,都會怕測驗默書成績唔好,問題係以前過左派卷個下就鬆返, ...

有邊個冇壓力?
啱啱講,阿女今年中3 佢都話 比佢做返小學d 功課 佢就唔使咁煩 勁easy, 阿仔 大佢2年:比我做你d 功課 我都覺得勁 easy
諗返,個個身做其中都覺壓力大,望返轉頭 其實只係小事一宗
將來 搵工 感情(有幾多為仔/女死,為仔/女亡) 到時係唔係要立法唔比離婚/分手 ……到年老身體出現問題 /照顧2老壓力仲大,每一樣都係壓力 唔同階段就有唔同壓力

翡翠宮

iris2014 發表於 23-10-17 23:32
有壓力其實係正常,我地細個返半日都會有壓力,都會怕測驗默書成績唔好,問題係以前過左派卷個下就鬆返, ...

讀書唔好就培養另外既野,正如我果陣同學生講, 讀書唔係人生既全部 如果真係讀唔上,讀到中二/三 可以考慮其他方向,挨埋呢1,2年 上到中學勉勉強強讀多2,3年,轉職訓局 唔好比壓力自己 唔好轉牛角尖,做保安 做 sales 都係一份工,都有人工 跟住去玩去食,開開心心 人一出世 都係為食

男爵府

Moonlight819 發表於 23-10-17 21:00
有些小學五、六年級還有些補課到接近4點,實在不明白辛苦小朋友由朝到晚,但不覺得現在的大學生比之前的叻 ...
4點係接近放學時間 好多家長驚死成績追唔到 學校有咩班咩活動都逼小朋友參加 有時見去到6點先放 星期6日又話要補習 想休息都難

男爵府

其實返全日,放太晏,有興趣班都無用,又要做功課,又要溫書

男爵府

得罪講句,壓力大部分都係家長比既,小朋友讀緊一線小學精英班,默書評估功課一向都係佢自己負責,佢開口我先幫。
3點幾返到屋企,食啲嘢休息下先開始做功課,5點落公園玩到6點幾返屋企,7點左右食飯,食完飯之後睇吓佢要唔要溫書,之後就係佢嘅free time ,課外書、睇電視、玩玩具,9點左右刷牙,傾吓計然後上床訓。
至於興趣班,星期一6-7pm跆拳道,佢自己鐘意嘅,星期三游水,我要求嘅,星期五上門6-7:30補習,我抖下氣,星期六畫畫,佢鐘意嘅。星期六、日早上都會溫下書,30-45分鐘,唔可以耐,我頂唔順始終讀書嘅係佢唔係我,我唔想變成我嘅責任。

男爵府

wln 發表於 23-10-17 23:34
資優嘅就前途無限,讀書差啲就會俾人歧視!分你去band 5, 把小朋友去分等級!冇壓力就怪
其實唔係所有小朋 ...

緊張讀書我都能理解,但真係要咁多課外活動…我身邊有好多家長安排超多課外活動,係整個星期六full 晒,堂接堂,星期日又有,weekdays又有

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我真係覺得香港小朋友好大壓力。
我小朋友係幼稚園讀國際、小學讀直資,啱啱升中都入咗直資。
但係我想講,有能力的話,幼稚園開始栽培,入到好小學,到中學真係輕鬆好多。
但係到中學又要留意佢心情,驚佢辛苦,唉,其實父母最辛苦

已刪除用户

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

興趣班 揀一樣就好了

珊瑚宮

namnamnamlolo 發表於 23-10-17 21:00
睇資質
如果唔好 要揀間近同少功課的學校
我小朋友3點前返到屋企

三點前可以返到屋企,學校放幾多點?

公爵府

興趣班一定要上一個佢有興趣的,當然可以hea住培養啦,如果下下都要去比賽攞獎嗰啲唔係叫興趣。

侯爵府

jellyfish1989 發表於 23-10-17 22:27
我仔小六考完呈分試之後 仲要派功課畀佢哋返屋企做, 我問老師, 之前 兄弟姊妹讀小六嘅時候,考完呈分試 ...

考完呈分都唔可以輕鬆下,d家長好冇同理心。

珊瑚宮

藴藴 發表於 23-10-18 01:12
得罪講句,壓力大部分都係家長比既,小朋友讀緊一線小學精英班,默書評估功課一向都係佢自己負責,佢開口我 ...

1年2測2考你壓力也少。

男爵府

回覆樓主:

上星期開始,我哋突然每日有10-12樣功課(小二),平時放學返嚟冇野做嘅仔都話做唔哂功課.上星期三默中文,星期四默英文。。今星期一數學評估,星期二英文listening........家長嗌哂救命

珍珠宮

Fishqqma 發表於 23-10-18 05:45
三點前可以返到屋企,學校放幾多點?

2點10
學校係附近

公爵府

大部份壓力來自家長,要催谷自己仔女,有時間剩都要搵興趣班補習班填補時間,細路完全冇自己私人時間做自己喜歡既事,一講到俾細路接觸手機游戲機就好似好邪惡咁,細路每日返學行屍走肉咁,所以我從來唔會迫細路補習,跟得上就可以,底線係要合格,每日做好晒功課,考試自己準備好就可以,其餘時間可以做任何自己喜歡既事,包括打機個啲,我啲細路成績好好,因為我冇強迫佢地,佢地明白讀書係為自己唔係為左家長而讀,而且我好守信用,話左時間係佢地賺返黎,攪掂晒學習上既野就可以自由活動,佢地係開心架,兩個仔女都話自己比起同學幸福,唔洗成日去補習,啲同學就算成績好都要補,仲要返埋一埋自己唔鍾意既興趣班,因為家長話係必須學

首頁
45678...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊