自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

學校中六嘅課程已經教得七七八八,好多時返學只係操卷或者自修,阿女話班上部份成績好的同學開始間中請假去自修室溫書,一星期都請一兩日。
雖然知道DSE成績最重要,但係中六的出席率重要嗎?會唔會影響成績表呢?
阿女仲未夠膽咁樣做。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

之前有人開帖討論過,發覺唔少家長都支持喎,又話返學嘥佢哋時間,呢啲係態度問題,中六咁大個自己決定啦。

我仔當年去到後期都有講過有啲堂都唔想返,老師冇嘢教嘥佢時間,不過好頭好尾,我仔全部堂都有返無缺席過,為佢中學生涯劃上完滿句號

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔明點解家長會支持,老師可能仲有好多嘢要講或者分享。覺得唔需要已明白咪課室做自己嘢,點解會請假自己去自修室?考完mock 都study leave 啦?

如果咁講好多嘢都可以自學,咁返學做乜? 家長自己嘅價值觀其實好影響仔女

大宅

回覆樓主:

計岩出席率就可以,我囡都有咁同我講叫我幫佢請假比佢去温書,但我話我唔會咁做,返學係學生既本份,不過我囡學校規定中六生,請超過2次病假之後再請既話,次次都要交醫生紙,就係要預防呢d成日想請假既

公爵府

咁每人既交通都唔同既,有部份人跨幾區返學,來回兩個鐘,哩類後期自學好過咯

水晶宮

畀面勳章

我教紧中六,佢地又冇人请假喎,而且我教的堂係额外课後上的,佢地都好樂意,想学多d野

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YuYuMother 發表於 23-10-18 08:25
唔明點解家長會支持,老師可能仲有好多嘢要講或者分享。覺得唔需要已明白咪課室做自己嘢,點解會請假自己去 ...

我都覺得好奇怪唔少家長支持,仲講到話名校成績好嘅學生都識自己溫唔會返去嘥時間,作為家長我真係O曬咀

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

其實守下規矩係咪咁難
出黎做野, 覺得上司某個task無聊就可以無視

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

教咗 7788,即係未教曬?
返學唔只係讀書?父母支持?
唔怪得咁多學生講大話又走堂,個情況仲延續去大學,上咗大學又話大壓力

公爵府

hashtag影視迷勳章

沒有贊成唔贊成,佢自己安排自己時間啦,不過阿仔好珍惜同同學的相處時間,而且著校服的日子不多了,都要珍惜下啦!

侯爵府

畀面勳章

happyLC2006 發表於 23-10-18 08:06
學校中六嘅課程已經教得七七八八,好多時返學只係操卷或者自修,阿女話班上部份成績好的同學開始間中請假去 ...

我女舊年有啲同學就係咁,呀女都無咁做,唔關成績好唔好,就算成績表唔寫我都唔支持,仲有幾多日中學生話呢?應該好好真珍惜啦!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1773 發表於 23-10-18 08:53
沒有贊成唔贊成,佢自己安排自己時間啦,不過阿仔好珍惜同同學的相處時間,而且著校服的日子不多了,都要珍 ...

大學生我就唔會干涉,亦無得干涉,不過我仔唔返某d堂都會同我講或討論,有時傾完佢都會選擇返。我覺得大家傾下會理解到佢嘅諗法,但我講返某d point 佢亦贊同。

傾完返唔返由得佢自己決定,但中學生考DSE前我覺得都應該要返學,唔應該自己走咗去自修室

珍珠宮

wasabikingdom 發表於 23-10-18 08:46
教咗 7788,即係未教曬?
返學唔只係讀書?父母支持?
唔怪得咁多學生講大話又走堂,個情況仲延續去大學, ...

上咗大學大把人走堂去做PT揾錢,父母又唔駛再比零用仲會讚佢哋叻添

CMMANDY    發表於 23-10-18 09:25

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

缺席率咁高有可能畢唔到業㗎喎。

珍珠宮

happyLC2006 發表於 23-10-18 08:06
學校中六嘅課程已經教得七七八八,好多時返學只係操卷或者自修,阿女話班上部份成績好的同學開始間中請假去 ...
唔會影響成績表, 不過未必有畢業證書

水晶宮

回覆樓主:

除非住好遠,返學交通來回3個鐘,否則點解唔返學呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我仔知道就黎畢業都不知幾想返學,見多D老師同埋同學,學校旅行佢一放學就主勳入錢俾學校,見到咁我好替佢開心,學業我無理,本身都無錢俾佢補習,讀唔讀到書將來點,我交番俾佢自己諗,只係同佢講佢行咩路我都支持!!!!

侯爵府

畀面勳章

YuYuMother 發表於 23-10-18 08:56
大學生我就唔會干涉,亦無得干涉,不過我仔唔返某d堂都會同我講或討論,有時傾完佢都會選擇返。我覺得大家 ...

其實學已經有study leave 啦!學校要妳返就一定有原因,我都有同呀女傾,呀女都唔支持。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

阿仔學校好早教晒書,之後喺學校操卷,係有同學請假唔返,不過阿仔無請假。

公爵府

牛年勳章

每人也有自己的想法和性格, 有人為成績更好, 吾上學搡卷, 係逃學定為自己未來規劃更好呢? 亦有好多人, 為左珍惜中學生的身分, 見多d同學, 相處多一些, 每個人都有自己的標準, 做父母的, 真是不容易, 交代給學校, 甚至自己也覺得吾啱, 但孩子吾肯, 點迫呢?

容納灰色地帶, 由此看來, 黑白根本難分

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊