自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

政府做野好奇怪
之前梗推夜經濟, d人都話不如谷起個股市..d人有錢就會消費 好似魚翅撈飯時代, 銀包鬆動自然洗錢
但佢係唔搞股市, 係要搞夜市
宜家d人話減稅等中產 勞動層交少d稅 經濟鬆動 壓力小d 就會想生b, 最大問題係 生左佢地有能力養
但佢係都要派錢 比班攞綜援既人, 生左可能再攞多d攞綜

究竟佢地諗緊乜野

伯爵府

回覆樓主:

千其唔好,派果少少錢只會更鼓吹果班人再生多幾個,唔會鼓勵再到N無市民

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

反對資助綜援户及難民多生育,
想由納稅人埋單養全家一世呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jaycee_mami 發表於 23-10-19 10:17
23-24年度, 政府預計財赤是544億....貼錢生仔都算了, 還要貼錢給一帶一路、東盟的非本地學生來港升大學, 收 ...

諗政策果啲全部唔用腦,堅離地一味叫口號,樣樣都要納稅人補帖,淨係加大國際生都唔肯收回成本已經白痴啦,香港嘅大學係好駛乜怕冇人讀
根本政府政策係鼓勵人向下流,爭福利,土生土長嘅就叫你返大灣區,心都淡

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

goco28 發表於 23-10-19 08:46
有報導稱,面對出生人口「墮崖式」下跌屢創新低,政府將加大力度鼓勵生育,早前展開研究派錢催谷的可行性, ...

唔贊成!!!
本身要生既, 有冇呢2萬蚊都會去生 ;
本身唔想生既, 都唔會為2萬而生B。

不如加子女免稅額, 每個子/女, 可以有20萬免稅額。
新生既30萬就差唔多。
咁只少吸引既, 一定係要交稅既人。
而唔係低收入食阿公個班。

Childhood is journey, not a race.

男爵府

贊成,有人生有人口社會才有將來!

珍珠宮

回覆樓主:

退税好過

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

起多D托兒所以及完善外傭政策好過啦,香港跟本無托兒所比一般家庭去托兒,請個博炒醫病黎旅遊既工人返黎又系嘔血,外傭政策只系保障外傭,唔知點解香港大部分政策都唔系保障正常香港人,多數保障外人,新移民或窮人。

男爵府

如果每年有到18歲都可以考慮

侯爵府

回覆樓主:

絕對唔贊成
有能力但唔想生嘅, 唔會因為你兩萬蚊而去生個仔
最終係鼓勵咗冇能力生嗰班, 出咗畀兩萬, 到讀書又話要咩咩教育津貼、課外活動津貼、買電腦津貼,…仲要有咩咩計劃令佢脫貧
好喇, 搞咁多嘢, 有幾多成係讀得成書, 跟住回饋社會
讀唔成嗰班又繼續攞綜援
結果最終就係泵大咗攞綜援嘅人数

要鼓勵有能力嗰啲人生, 加下免稅額, 例如子女免稅額、請工人湊bb免稅額、托兒免稅額、幼稚園學費免稅額…實際有用係多, 又或者 畀佢買多層樓唔使辣招, 反而有用

大宅

唔贊成.
直接派兩萬只會吸引低收入 / 攞綜緩人士生育.
只會令日後社福需求增加.

大宅

拎你果少少生育資助, 由N班煩到大學. 教育日日改, 仲要擔心仔舉報老豆.
不如政府掉返轉, 立法規定所有家庭一定要生仔, 唔生我交罰款好過

男爵府

唔贊成,無論個政策,或是為錢而生嘅人都係短視,只會製造更多問題

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

2 皮,真係人唔笑狗都吠。

叫兩個口生飽佢囉。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

反對, 等陣南亞生成堆拿錢, 生完又吾教吾養, 跟住又來問題, 係咁食亞公, 養佢地一代又一代

其實, 安排多d育嬰院, 兒童中心照顧小朋友仲實際
而家係怕生左冇人湊, 又雙職父母, 又吾想請工人
增加仔女免稅額都好認同

大宅

2024勳章

goco28 發表於 23-10-19 08:46
有報導稱,面對出生人口「墮崖式」下跌屢創新低,政府將加大力度鼓勵生育,早前展開研究派錢催谷的可行性, ...

派錢谷生育咪益咗啲新港人囉!

唔係想講分化種族仇恨,只係覺得本地長大的人係唔會因為個2皮野去生仔囉!

侯爵府

esmehouse 發表於 23-10-19 08:50
唔贊成,你睇吓啲窮人已經不斷生,政府再派錢佢哋只會越生越多,到時咪又係我哋班納稅人樣,唔該唔好再鼓勵 ...

生多啲屋住大啲,錢派多啲!

子爵府

esmehouse 發表於 23-10-19 08:50
唔贊成,你睇吓啲窮人已經不斷生,政府再派錢佢哋只會越生越多,到時咪又係我哋班納稅人樣,唔該唔好再鼓勵 ...
咁加學歷要咪得,至少要大學畢業,甚至碩士或者博士畢業

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

上個月開學,我女返嚟講,Professor話呢一代年青人生育,要跟國内人爭學位及講咗好多唔生育嘅好處!我聽完後,粗口都出埋嚟,呢個Professor真pk,自己有兩個仔女,叫d學生唔好生育!!
我滿懷希望,等住不久將來以湊孫為樂!

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊