自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

俾我呻下。
在職媽咪,無工人、長老幫手,返完工趕返去煑飯,做家務。雖然唔駛理阿仔啲功課,但都要督住佢書。份糧每個月猛猛緊。
剛剛收到學校旅行日通告,去海浪公園,無申請資助嘅每人俾$120加交通費,綜緩及有資助全免。
明白入場費已經比正價平,但係同有資助嘅比較,個心真係好唔舒服。
真係好想辭職唔做,好似人哋咁舒舒服服,有資助又有返啲時間陪阿仔。

公爵府

講真。你仔女多就好,如果得果一兩個,你全家每月加加埋埋,比曬你都係果萬多小小,如果你份工都係得萬幾,咁真係未做。如果超過兩三萬,咁就冷靜小小,比好多人幸福

民房

👩‍👧作為一個媽咪,
⏰早上6點起床開始準備早餐
👕換校服、送孩子上學等等。
🌞然後中午,接送孩子、幫助他們完成功課
🥪準備下午茶、檢查他們的學習進度
🍳煮晚餐、幫助他們洗澡、整理書包等等
🌃一直忙碌到夜晚。

🦸‍♀️我們的角色身份究竟扮演了什麼呢?
👩‍👧‍👦是妻子的角色?
👩‍👦‍👦是母親的角色?
👩‍🏫是教育工作者的角色?
👫還是孩子的朋友呢?

子爵府

而家香港福利傾倒去另一邊 所以窮人係甘生 有d錢既都唔會生

esmehouse    發表於 23-10-19 14:59

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加菲貓3 發表於 23-10-19 11:42
講真。你仔女多就好,如果得果一兩個,你全家每月加加埋埋,比曬你都係果萬多小小,如果你份工都係得萬幾, ...

好老實講,如果認真計過辭唔做,真心覺得拎援助係仲舒服過返工,生活質數係有提升,咪用呢個方法

但如果人工都有一定水平,到時未必係你想像中咁開心
天朗氣清

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

加菲貓3 發表於 23-10-19 11:42
講真。你仔女多就好,如果得果一兩個,你全家每月加加埋埋,比曬你都係果萬多小小,如果你份工都係得萬幾, ...

認同搵萬幾返歸自己睇仔女
有兩三萬以上就自己諗清楚,始終多一份糧,有長老幫手至少會放心好多,攰就煮少一餐休息下。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

呢d小毛小利當做善事豪俾佢地。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

公爵府

虎到金來勳章

所以你話, 仲鼓勵生BB每人有$20000獎 真係痴線.

伯爵府

TunTsang 發表於 23-10-19 11:37
俾我呻下。
在職媽咪,無工人、長老幫手,返完工趕返去煑飯,做家務。雖然唔駛理阿仔啲功課,但都要督住佢 ...

明白呀,好多時收到不同嘅通告都係援綜免費,有好多都係冇必要參加的,無錢大可以選擇性唔參加啫。

免費都算,仲要優先。 有d活動得個十幾廿個位,全校綜援優先,即係一般學生唔駛指意有位。其實機會應該公平,大家一齊抽,抽到佢地咪免費囉。但而家係所有野比佢地優先,連我地嘅機會都剝削埋

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

計劃生嘅時候好有大志咁想靠自已, 但係做落顧此失彼, 不似預期.
加班就顅唔到屋企, 小咗同小朋友相處時間;
分多啲時間顧屋企, 就無表現, 升職.
只有爭取WEEKEND時間同小朋友出去玩.

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

俾我呻下。
在職媽咪,無工人、長老幫手,返完工趕返去煑飯,做家務。雖然唔駛理阿仔啲功課,但都要督住佢 ...

呢啲已經叫做畀錢可以去
有啲係綜援優先
想去都冇得去

子爵府

我識人全額資助,爸爸確有返工,但搵得少,媽媽返兼職,仲少,一家人收入我估大約兩萬,咁他們受資助我又覺得合理

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Anka 發表於 23-10-19 11:56
呢啲已經叫做畀錢可以去
有啲係綜援優先
想去都冇得去

係,有啲補習/課後託管,你唔係低收入/綜援戶冇你份添

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

loveshp238 發表於 23-10-19 11:45

重要驚死佢地唔生, 每人送2皮。

Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

如果你份工無乜前景
辭職唔做就有資助
真係不妨一試
我仔女小五時,有班相熟媽咪計過條數
無做後,就合資格申請資助
辭職照顧仔女升中
而家話湊到入大學
反正福利年年有多無少

公爵府

俾我呻下。

睇落又真係好辛苦咁
人工洗到剛剛好,即係儲唔到個錢

侯爵府

樓主你係好辛苦好忙嘅,抱抱你有時唔諗得咁多,呢個世界好難有公平,做好自己就算。嗰啲慣咗攤大手板攞福利嘅人會將呢種不勞而獲嘅心態傳俾佢哋下一代,你就將踏實勤力嘅態度傳俾下一代,到最後你嘅下一代就係勝利者。
其實每個人都有佢辛苦困難嘅地方:毋須返工嘅可能問老公攞家用嗰陣有說話聽;老公順攤俾家用嘅可能仔女勞氣;仔女生性嘅可能身體弱;又有人可能唔甘心讀咁多書留喺屋企;有人忍不住做 ftm 嘅寂寞枯燥⋯⋯
好似我自己,老公係肯俾家用,阿女都已經係成年人,算託賴。但除咗見到啲親戚仍然有說話聽(話我攞住張碩士文憑坐喺屋企),生活都並不輕鬆:當初請工人揍女,炒咗工人之後長老揍咗阿女幾個月頂唔順要我揍返。本來諗住阿女 K1 就返工點知鬱躁症發作,到阿女小一先父就癌症,佢上天堂後再揾工真係得返萬幾蚊,到今年家母確診腦退化⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-10-19 11:59
係,有啲補習/課後託管,你唔係低收入/綜援戶冇你份添

仲要話資助學樂器
好多一般收入家庭都冇
又或者起死慳死低先有

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

俾我呻下。

做人既開心唔係來自資助,我都好窮手停口停架,個仔由細咩都係我一個人處理。

男爵府

loveshp238 發表於 23-10-19 11:45

政府根本唔理一般市民(有工作,有交税,曾經對社會有貢獻)嘅市民意見。

只偏幫所謂嘅基層,假難民。咁只會令到想呃福利嘅人越來越多。

BBsnoopy    發表於 23-10-19 12:23

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊