自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

TunTsang 發表於 23-10-19 12:27
就係識幾個家庭都有資助同綜緩, 配眼鏡、上網、補習、課外活動、食物等等等等, 呢啲人哋唔駛俾錢, 而我全部 ...

我同事細個係綜緩家庭,佢屋企真係有需要,因為爸爸過身之後媽媽又得重病,佢話每次交表或者去校務處拎野,都覺得自己好樣衰,佢係大家姐有家庭責任無學壞,佢細佬就曾經吸毒好彩最後佢肯改。 所以唔好再受表面野影響自己,人地有難處未必講你知。

瑪瑙宮

我知人地攞好多福利, 但我一定唔會行尼條路.

大宅

Crystal_YY 發表於 23-10-19 11:45
👩‍👧作為一個媽咪,
⏰早上6點起床開始準備早餐
👕換校服、送孩子上學等等。

嘩,仲有下午茶要準備。以前食LUNCH 就等食夜晚餐飯,屋企完全無零食。

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

回覆 littlecar 的帖子

呢啲有需要嘅好應該受到資助.我識嘅人當中都有一個同事真係好需要. 佢對眼有事, 無得醫, 只會逐漸睇唔到嘢. 我同其他同事都勸佢辭職, 去申請傷殘津貼, 但係佢無. 直到真係因為睇唔清楚差啲出事先無做. 但係佢放唔低尊嚴, 一路靠補償金過活. 直到真係無錢先至申請津貼.

侯爵府

taiming 發表於 23-10-19 11:55
明白呀,好多時收到不同嘅通告都係援綜免費,有好多都係冇必要參加的,無錢大可以選擇性唔參加啫。

免費 ...

係,唔係俾唔俾錢嘅問題,係你就算甘願俾錢都冇得參加,成日話唔公平,其實係對比得起錢嘅更唔公平
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

TunTsang 發表於 23-10-19 11:37
俾我呻下。
在職媽咪,無工人、長老幫手,返完工趕返去煑飯,做家務。雖然唔駛理阿仔啲功課,但都要督住佢 ...

你1個?
如果猛猛緊,真係要小心不要再生

可以的話無謂向下流
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

真正有需要政府幫都算,但我識一個,佢家人在深圳N年前因政府收地,政府賠咗好多錢比佢哋,佢的結婚禮物是家長送的一幢大廈收租!

但佢在香港是有公屋住、攞綜援、攞子女全額津貼及所有福利的,一家人都不知幾開心,一放假就返深圳住大屋、吃喝玩樂,咁又可以點!

唔好話我點解唔舉報佢哋,我同佢未熟到知佢確實地址、公屋戶主全名,如我清楚知道,我一定會舉報!

已刪除用户

大宅

政府好心做壞事,諗住幫低下階層。但唔係個個都咁需要幫,你起咁多臨時房屋出嚟做咩啊,成本又高又唔長遠,幾年又要拆,物資點處理呢?永遠諗嘢諗短線,頭痛醫頭 腳痛醫腳,到下屆政府又要收拾爛攤子。

大宅

最慘中產至低產市民。

水晶宮

無話可說 發表於 23-10-19 12:24
係唔公平,但拎綜緩對住仔女都唔係好事!唯有咁諗好過d

超壞嘅榜樣!
小學有同學攞綜援,係好正嫁,校服、校車費、眼鏡、訂飯 ......全部政府比,但我覺得有深遠影響,同學大個都係遊手好閒,而家影響埋佢嘅下一代!
有d野,短時見唔到有咩惡果,長遠先知!

象牙宮

cyyiu 發表於 23-10-19 14:14
超壞嘅榜樣!
小學有同學攞綜援,係好正嫁,校服、校車費、眼鏡、訂飯 ......全部政府比,但我覺得有深遠 ...

我意思係成日對住仔女,會激到跳舞發癲

水晶宮

無話可說 發表於 23-10-19 14:19
我意思係成日對住仔女,會激到跳舞發癲

攪錯了
呢個都係我返工嘅原因,日日對住個女,應該會痴線 同埋做ftm就肯定要成日煮飯,咪攪我!

水晶宮

TunTsang 發表於 23-10-19 12:27
就係識幾個家庭都有資助同綜緩, 配眼鏡、上網、補習、課外活動、食物等等等等, 呢啲人哋唔駛俾錢, 而我全部 ...

如果父母心態差,會有深遠嘅影響!
若干年後先知結果,放長雙眼望下!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

TunTsang 發表於 23-10-19 12:59
回覆 littlecar 的帖子

呢啲有需要嘅好應該受到資助.我識嘅人當中都有一個同事真係好需要. 佢對眼有事, ...

如果我想我唔做野真係合資格申請架,不過我唔想咋。 當然返工係我放工所有野都係我係辛苦既,但總好過日日等人資助,接受人地奇怪既眼光,買樣貴少少既野都唔可以俾人知,否認又俾人話拎綜緩仲有錢買。 仔女亦要好低調,唔係一樣俾人指指點點,真係唔想見自己小朋友受呢D野。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

taiming 發表於 23-10-19 11:55
明白呀,好多時收到不同嘅通告都係援綜免費,有好多都係冇必要參加的,無錢大可以選擇性唔參加啫。

免費 ...

其實綜援應該只係保障基本生活就可以了, 要改善生活質素, 就要靠自己努力, 香港係資本主義, 唔係社會主義.

我細個住公屋, 阿爸做酒店看廁所, 阿媽做工廠, 四兄弟姐妹, 都冇攞政府錢, 只有書簿津貼. 有啲活動從來冇參加過, 更加唔好講學呢樣學個樣. 平時就去公園玩, 落街打羽毛球, 去吓圖書館, 夜晚返屋企食飯, 睇電視. 四兄弟姐妹大家冇學壞, 比心機讀書, 三個讀到大學, 慢慢脫貧, 慢慢有自己家庭事業. 呢啲先係獅子山精神.

侯爵府

十一哥 發表於 23-10-19 11:54
所以你話, 仲鼓勵生BB每人有$20000獎 真係痴線.
吾係比努力工作嘅市民架, 係明益班蝗蟲的, 明吾明

子爵府

tinlong22 發表於 23-10-19 11:46
好老實講,如果認真計過辭唔做,真心覺得拎援助係仲舒服過返工,生活質數係有提升,咪用呢個方法

但如果 ...

估唔到你會咁講
大把人搵萬零做辛苦工

你真心寧願果班人辭職拎援助?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

去到有遊學團, 電腦IPAD資助先心UP

樂園...算吧!!

水晶宮

Moonlight819 發表於 23-10-19 12:17
其實政府真的要檢討某些政策,鼓勵人不做嘢,養賴人!
政府檢討佢哋做得唔夠多唔夠好, 送埋遊學團,交流團.

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊