自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問 有冇JM 知出入境問題? 工人姐姐係離職前放假返鄉下14天之后再返黎等我新姐姐到佢就去波蘭上工了。 但佢問我同時有 香港 及 波蘭 visa 往返 Philippines n HK 是否可正常出入境?? thx

水晶宮

sunny.moon 發表於 23-10-22 15:25
請問 有冇JM 知出入境問題? 工人姐姐係離職前放假返鄉下14天之后再返黎等我新姐姐到佢就去波蘭上工了。 但 ...

你同工人的合約係幾時終止?佢返菲放大假後回來仍然係同你有合約?

男爵府

birdbird 發表於 23-10-22 15:31
你同工人的合約係幾時終止?佢返菲放大假後回來仍然係同你有合約?

系未断的,機票是來回。因佢等新姐姐到左教新人二星期先去波蘭。 thx

水晶宮

sunny.moon 發表於 23-10-22 15:34
系未断的,機票是來回。因佢等新姐姐到左教新人二星期先去波蘭。 thx

拎住有效香港 visa 出入香港境冇問題。
至於工人passport 上分別有 來香港及去波蘭的visa 出入菲律賓境應該唔成問題,不過佢自己國家的入境部門有咩特別要求,你叫佢自己問菲領事館及鄉里

男爵府

birdbird 發表於 23-10-22 17:18
拎住有效香港 visa 出入香港境冇問題。
至於工人passport 上分別有 來香港及去波蘭的visa 出入菲律賓境應 ...

即是香港是OK的!!怕菲律賓需要特別文件support !?唔該晒

侯爵府

2024年龍年勳章

往返菲律賓,佢應用香港visa
香港去波蘭,先用波蘭visa

男爵府

yauchuchu 發表於 23-10-22 21:28
往返菲律賓,佢應用香港visa
香港去波蘭,先用波蘭visa

知道。但佢怕系菲律賓出入境時被關員見到有二個 visa 唔比佢出境!!我話香港约未斷,放完假之后一個月左右先離職再去波蘭應該冇問題的!!

水晶宮

回覆樓主:

我以前工人回菲之前會去領事館攪張 Overseas Employment Certificate (OEC), 以方便佢出菲律賓境回香港。唔知現在有冇呢d文件,你叫菲姐自己問领事館

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊