自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

初小無謂操卷做練習,睇課外書好過。

高小要呈分,係比小朋友合理時間玩和睡眠的前提下,谷吓都可以理解。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實我覺得多 ,返全日學,放學做功課,有時又要溫quiz,再要做練習,等於叫我放工再OT,我頂唔順,所以唔會叫仔咁做,我仔考試係星期六日先溫

Lunalunaa    發表於 23-10-23 23:15

珍珠宮

回覆樓主:

自覺嘅話應該自己去做

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果小朋友覺得無問題, 願意做咪OK.. 我自己就唔會叫仔日日做.. 想比多D時間佢玩或靜下..

男爵府

回覆 yeikaki 的帖子

好恐怖x2,小學讀到識飛又點,
中學一樣會後勁不繼

大宅

zitamamama 發表於 23-10-22 19:22
如果平日一至五,4點回到家,5點半做完功課,之後沖涼食飯,再要求每天做一頁中文閱讀理解,一頁中文重組句 ...

唔多,應該再加

男爵府

藍尾巴 發表於 23-10-23 09:42
好彩我校車,但同站幾個同級已經好煩,又問補習又問課外活動 低一級既問要卷。。。
其實要搞清 ...

我一向有留意你講嘅野,真係值得反思。老老實實,我係無同個仔溫習,因為佢唔肯溫返學過嘅作業,練習簿,所以我改用操卷代替,呢樣佢比較接受,都會肯做,呢個係權宜之計,等大個啲佢肯認真讀書時再諗下辦法要佢主學習。不過可喜嘅係,佢好喜歡睇書,所以我就由得佢放學後響圖書館(報)幾個鐘,希望日復日咁睇書,可以豐富佢嘅詞彙

已刪除用户

珍珠宮

如果平日一至五,4點回到家,5點半做完功課,之後沖涼食飯,再要求每天做一頁中文閱讀理解,一頁中文重組句 ...

過份,其實小朋友在課堂如果認真聽書的話,很容易理解明白的,不需要這麼額外的做……做……做……

我想大人也不喜歡一直上班……加班……上班……加班……吧!

我們的也是高小,普通直資學校,每次考試是提前一個星期才溫那4科。每天做完功課,也從來不會安排別的練習做。

講真我不想做怪獸家長,自問自己小時候成績一般般,不也是這麼走過來了嗎?

子爵府

一星期一頁就差不多。一生人有幾多個童年?

男爵府

一年級多看書仲好

子爵府

回覆樓主:

我小朋友小學六年從無操過卷,一本補充練習都無做過,亦無補習,每次考試測驗都是前一週開始溫學校作業和工作紙,最後順利升上band1 中學,小學要成績好,溫好學校範圍既野已經足夠

Lunalunaa    發表於 23-10-23 23:15

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

真係好睇小朋友同學校功課多唔多而決定,如果做功課已經做到好晏,再做課外練習,會令到小朋友身心都無得休息,休息唔夠,就會影響佢上堂狀態及思考能力,咁成績又點會好?

我兩個仔基本上無咩點做課外練習,最多都係考試測驗前溫晒書,做少少當做試卷。

佢哋係靠平時專心上堂,認真做功課和考試測驗前努力溫習而得到好成績,佢哋有補習主科(星期六補)課外練習亦只限補習比的少少功課。平時放學返來沖完涼,食d嘢,hea一陣先開始做功課,如果無默書/小測,做完功課就free time, 因為我覺得充足休息係好重要。

反觀身邊一d放學就chur住去補習、做練習嘅同學,佢哋成績反而普通

別墅

正常

男爵府

平日上課專心, 功課/改正認真做。 唔清楚的地方儘快問清楚,練習就唔一定要做。

公爵府

我覺得多囉
我仔女考試前兩星期,星期六同日先會操卷,夜晚食完晚餐就做自己鍾意既野輕鬆一下,平時放學攪掂晒啲野就係自己時間,如果佢地自己覺得某科要加把勁的話,就會自己食完飯去溫多一陣書,我唔會要求佢地放左學做晒功課都仲要操卷,咁樣會好辛苦,讀書係好多年,何必谷到咁行呢?成績ok就已經可以,唔會為左多幾分而開行馬力去操卷,就算小學呈分都係一樣咁做,臨考試先操都唔遲,最緊要係平時功課攪得掂,攪得掂即係佢上堂係吸收到老師教既野,就唔需要特別加強操,除非媽媽要求好高

水晶宮

Junjuncheung 發表於 23-10-22 19:35
我女個補習老師話係唔夠
因為我女近期轉左個補習老師
我將我個流程講比拒聽
你做到老師所講, 仲洗請佢咩?

水晶宮

要求每天做一頁中文閱讀理解,一頁中文重組句子,一頁數學補充 - 要用幾長時間先?

子爵府

我覺得好多,考試前做少少夠了。平日多看書更好。我一向不主張操卷,從不買補充,要的話我會自己從日常生活中出題,例如看報紙雜誌,出閱讀理解、重組句子。教他們查字典。看餐廳傳單,出題考數學。要覺得學有所用才有趣味。

我女小五,成績優異,年年取奬學金,功課做得好好。但一作文造句就個個字都不懂,老師未教過就說不懂,早幾日教過又忘了。不知她升中怎樣搞。操卷叻只能應付眼前,但看遠一點,多從日常生活取材,要懂得自己學習。

男爵府

CheungKeeKee 發表於 23-10-24 15:12
我覺得好多,考試前做少少夠了。平日多看書更好。我一向不主張操卷,從不買補充,要的話我會自己從日常生活 ...

明白看書固然最好
但不是很多小朋友喜愛閱讀
甚或是由3 歲起有家長培養一起閱讀的習慣更佳

而不喜閱讀,唯有用多做閱讀理解這個方法…將勤補拙

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊