自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

計理機會成本
例如老人家湊仔都要計算
食用計媽媽牌
當係尿布不用紙尿片
衣物用品假如不用另外買
為攞二萬真係有化算?

白兔就覺得
係優秀人仕不肯生/無時間生
條件無咁好又未到中產嘅係一個起二個止
基層嘅,根本係打到嚟就算,(詳細嘅唔講,以為計啱安全期就套都慳返 )

諗起某小說講未來人類智商嚴重降低
連十隻兔玩伏厘厘,捉到五隻仲有幾多隻未捉到,都可以答五隻嘅事

男爵府

rabbit75 發表於 23-10-25 23:16
計理機會成本
例如老人家湊仔都要計算
食用計媽媽牌
駛鬼理要幾錢,生完俾政府養,要乜有乜

別墅

$20000

男爵府

廣告話齋:六百萬,六百萬生一個,兩個一千二百萬,三個一千八百萬..你信不信?

男爵府

長琦良美 發表於 23-10-26 00:06

二樓果然高手

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

長琦良美 發表於 23-10-26 00:06

太對了

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

計理機會成本
例如老人家湊仔都要計算
食用計媽媽牌

BB 時用錢唔算太多,越大越用得多

例如興趣班補習班等

已刪除用户

子爵府

樓主話優秀人士吾生?你冇睇到d豪門生完一個又一個?

琥珀宮

pomanlife 發表於 23-10-26 07:23
BB 時用錢唔算太多,越大越用得多

例如興趣班補習班等

從來冇讀過補習班,興趣班最多係報學校嘅班

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

仲未計埋遺產,冇遺產香都唔會裝呀
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

回覆樓主:

最低消費?即係拎綜援人士,好多津貼喎,成本應該好少。

子爵府

最平咪等政府養

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

fong2005 發表於 23-10-26 07:25
駛鬼計咩⋯扔去保良局咪得囉

俾左保良局咪收唔到家用囉
人地要仔女一出身就賺錢養自己到百年歸老,生養死葬架麻

水晶宮

計理機會成本
例如老人家湊仔都要計算
食用計媽媽牌

草根(或偽草根那批)根本打算用政府資源去養。

拉車邊中產,咩福利津貼都沒那批最慘,頂盡係可政府醫院生仔、讀官津校、用下圖書館。

以我父母當年低成本養育情況,佢做飲食界,老板比佢收工取賣剩食物回家慳食物錢;仔女政府學校,樓下附近,半日制學校,零補習課外活動,一年只買一次衫比仔女,是為過年。其他野執人二手有就用。我估佢當年用係仔女身上不知有無500元一個月。書本一年一次,有限數。校服只買一次。我哋細個由老人看住,我見我父母沒比錢佢哋做照顧費。

二萬元政府津貼叫做「心意錢」。不好當認真。

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-10-26 07:52
俾左保良局咪收唔到家用囉
人地要仔女一出身就賺錢養自己到百年歸老,生養死葬架麻

我父母style.慶幸早二年佢哋有得取政府$4000,終於叫我可以停比家用。

水晶宮

kwhkwh 發表於 23-10-26 07:44
仲未計埋遺產,冇遺產香都唔會裝呀

有啲後代,取晒遺產都照可不拜祖先。

已刪除用户

侯爵府

Astra00 發表於 23-10-26 07:56
有啲後代,取晒遺產都照可不拜祖先。
冇遺產會質問你何必生我。

侯爵府

Astra00 發表於 23-10-26 07:55
我父母style.慶幸早二年佢哋有得取政府$4000,終於叫我可以停比家用。
羨慕我老豆老母仲未叫停!

但我沒空去斤斤計較,當還債。

真心冇錢冇物冇首期冇遺產唔好同我講用「愛」去生仔!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊