自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

之前搭車遇到一個年輕女子,大學22歲,在車上和她的一個親戚高談闊論,指自己的哥哥和嫂嫂好自私,不肯生育,只肯養狗,話哥嫂太自私,不想將來,不為自己老年著想。

遇到另一個女子也是20歲左右。話說當時盛夏,天氣又熱又曬,大家都在排隊等小巴。由於小巴站個牌的位置太曬,所有人都約定俗成地排在2-3米處之外,因為有樹蔭不用曬。

當條隊已經有10多個人在排時,突然走來一個約20歲女子,自己一個去小巴站牌那個位置排,變了她排第一。否則她應該上不到車

人龍裏開始有人不滿,叫她排返隊尾。該20歲女子很不爽地說:我都要曬住等的,不是沒有代價的!如果你們那麽不滿意,我給你們排這裏曬下啦!

子爵府

養兒防老的心態,竟然出自一個20來歲的女子口中,我非常驚訝。

另一個搭車女子的言論,也是令我“驚嘆”不已

水晶宮

cms8686 發表於 23-10-26 10:29
之前搭車遇到一個年輕女子,大學22歲,在車上和她的一個親戚高談闊論,指自己的哥哥和嫂嫂好自私,不肯生育 ...

第一個,阿哥阿嫂唔生都唔可以話自私既,每個人都有自己考量,關佢咩事

第二個,企到兩至三米咁遠,或者個女仔唔清楚呢。 其實我都見過呢啲情況,我會問一問先排,費事鬧交

SforSylvie    發表於 23-10-26 14:04

子爵府

baby_yee 發表於 23-10-26 10:34
第一個,阿哥阿嫂唔生都唔可以話自私既,每個人都有自己考量,關佢咩事

第二個,企到兩至三米咁遠,或者 ...

不是啊,她是看得到的,有人給她示意了,條隊是好長,離站牌2-3米是平衡的,一眼就見到。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

生唔生關姑仔咩事啫?

無排指定位置已經係錯,只是個女仔無同佢哋一齊錯。舉例:火車路軌分岔路口呈丫字形,右邊路軌早已棄用幾十年,左邊正常使用。火車在分岔口應該轉入左邊正常軌,但左邊路軌上有10個小朋友在玩耍。右邊軌有1個小朋友獨自玩樂。依加火車不能停,只有選擇入左軌或者右軌。你係火車司機點揀?

珍珠宮

第一嗰個唔評論,生唔生,自私定唔自私,呢啲邊有得話一定係邊個啱。

第二個case,我唔覺得個女仔有咩問題。你不如話你喺屋企已經排緊隊。全部人「約定俗成」=/=就係啱。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

cms8686 發表於 23-10-26 10:39
不是啊,她是看得到的,有人給她示意了,條隊是好長,離站牌2-3米是平衡的,一眼就見到。
...

睇到又點呀?我屋企都望到樓下小巴站條隊啦。咪癲啦!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

第二個真係有得拗
類似事件其實經常發生 (條龍平時向右排但今次向左排,一個站幾條龍排到亂晒,然後突然有人閃去排第一)
又好難話個女仔錯

利申尋日至因為唔想晒,企巴士站附近等。自己唔去就唔會當自己排咗隊

伯爵府

兩個都是不理他人感受的人

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-10-26 10:49
第二個真係有得拗
類似事件其實經常發生 (條龍平時向右排但今次向左排,一個站幾條龍排到亂晒,然後突然有 ...

第二單真係有得拗

伯爵府

第一個 case, 哥同嫂無問題,只係個人選擇
第二個 case, 若當日係落雨,無帶遮嘅為避雨焗住喺簷篷底排隊,有帶遮嘅係咪又要排喺簷篷底, 但明明正式排隊位置唔係簷篷喎,有啲協定係雙方嘅,你想咁樣排隊係你嘅事,但唔代表對方就一定要接受!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我明唔唔生仔女點解叫自私?

子爵府

原來有那麽多人都覺得第二個case沒問題。難怪!

男爵府

唔覺得第二個case有錯,啲人自己唔想曬又要人跟自己規矩,個站牌先至係官方指定候車位置。

珍珠宮

cms8686 發表於 23-10-26 10:34
養兒防老的心態,竟然出自一個20來歲的女子口中,我非常驚訝。

另一個搭車女子的言論,也是令我“驚嘆”不 ...

第二個佢無錯,佢係喺站頭排隊喎
你地貪舒服排埋一邊就當係?仲要話返人?

男爵府

cms8686 發表於 23-10-26 10:58
原來有那麽多人都覺得第二個case沒問題。難怪!

第二個case既女仔只係唔懂得人情世故但道理上佢無錯。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

第一個女子可能聽自己阿媽講得多覺得養兒防老系正確,好明顯佢系代阿媽發言。
第二個女子其實無錯,有時自己行去唔曬位置等小巴都預左最後至上車,因為自己無去正確位置排隊,果班起樹蔭下既人只不過系另外一條樹蔭隊啫。

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

生左自己唔湊,掉低俾長老,就可以話係自私啫,計劃唔生唔係自私喎

珍珠宮

第二點真係有得拗,得個女仔在小巴站排隊,唔係曬唔曬嘅問題,而係佢真係喺法定位置排隊,而其他人冇….. 當然,只可以講佢識做應該跟返隊尾,但你又唔可以話個女仔錯,嚴格啲講得佢排得岩….

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

erumic 發表於 23-10-26 11:02
第二個case既女仔只係唔懂得人情世故但道理上佢無錯。

係,講真要好面皮厚至做得出咁企第一
但你又唔可以話佢錯

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊