自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

babyfung61 發表於 23-10-27 07:45
你提出咗重點,EQ AQ 抗壓能力等方面呢啲好似比返家長自己跟咁,但其實唔係個個家長都係開解或心理輔導專 ...

學校 坊間 其實都有唔少教育課程比家長去讀 去學習

伯爵府

我覺得小學已經太多功課,做完功課都無乜時間玩樂。 放空無所事事都係一種解壓渠道。中學生情緒問題可能由小學時期不停累積。非一朝一夕。

翡翠宮

畀面勳章

以前考完會考再考AL,話壓力大所以改六年先考一次公開試,而家又話壓力大,不如唔駛考公開試?
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

bhamcy 發表於 23-10-27 07:50
我個年代A level只係讀4科,好似冇而家咁辛苦 。

我係eng phy chem bio,基本上只温3科,英文唔 ...

唔好忘記A level比DSE深好多,DSE內容只有少部份AL,大部份都係會考甚至更低水平

日日是好日

公爵府

壓力係相對,你以為歐美覺家無壓力?要學面對而唔係要求無,就好似低抗力,自細喺無菌世界成長,一接觸細菌就會好大件事。
家庭支持先係最重要。家長做到接納、理解已經好ok,呢d 唔駛學。小孩子一年180學習日,每日8小時,其他時間係屋企,咁究竟屋企影響大還是學校?

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

好睇父母點樣迫點樣教囉,
想認識多啲屯門友

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

Debbie0331 發表於 23-10-27 11:46
我覺得小學已經太多功課,做完功課都無乜時間玩樂。 放空無所事事都係一種解壓渠道。中學生情緒問題可能由 ...

小學多小功課真係要睇父母選擇,我女去補習都見到人地1日9樣功課,我地1日3樣功課。
咁人地學校同家長目標係band1學校,自己選擇呀。
想認識多啲屯門友

伯爵府

Anka 發表於 23-10-27 10:36
以前會考五年A level兩年大學三年
而家dse六年大學四年
逼唔逼都係咁十年
同意
成日轉嚟轉去

子爵府

mother904 發表於 23-10-27 11:52
唔好忘記A level比DSE深好多,DSE內容只有少部份AL,大部份都係會考甚至更低水平
...

我聽返黎又話DSE深好多。
如果AL 深好多,咁唔明點解又話DSE好大壓力,不過以前讀唔上個班係唔使AL既。

伯爵府

其實咁讀真係冇意思
最近LinkedIn 見到小學班上考廿幾三十個同學已經做咗跨國企業高層
如果佢一路香港讀,應該就搞唔掂喇
好彩佢係小學未畢業就過咗外國

男爵府

加菲貓3 發表於 23-10-27 01:52
最搞笑既連牙醫都咁高分,浪費曬人才。

因為牙醫人工都高。

伯爵府

gilgilgilgil 發表於 23-10-27 07:41
對於冇讀書天份嘅、課程真係好急;跟唔上自然唔想學習、又大壓力....
係好急㗎!
叫我依家考DSE 真係死俾你睇
我依家諗返以前會考啲文言文,乜嘢庖丁解牛,弔古戰場文,出師表… 真係除咗陳蕾士冇讀,每一篇文言文同詩我都背晒!
其實睇返都唔知自己係點做到。

子爵府

mother904 發表於 23-10-27 11:52
...

dse形式係咪同al唔同?我以前讀理科,印象中al唔駛寫essay,而家dse要,尤其係bio,呢部分好似唔易做

珍珠宮

zitamamama 發表於 23-10-27 12:12
我聽返黎又話DSE深好多。
如果AL 深好多,咁唔明點解又話DSE好大壓力,不過以前讀唔上個班係唔使AL既。
...

而家基本上全部學生要考DSE,(除非中三唔讀轉去讀VTC嗰類) 以前中五會考,無DSE咁深,考完會考出嚟做野都得,但而家焗住要考深啲嘅DSE,唔係個個學生應付到。以前考完會考叻啲嗰班先要考A level, 有一定能力,唔同而家讀書唔叻都一齊要考DSE

子爵府

wan_sosin 發表於 23-10-27 12:24
而家基本上全部學生要考DSE,(除非中三唔讀轉去讀VTC嗰類) 以前中五會考,無DSE咁深,考完會考出嚟做野都得 ...

係,所以我覺得以前學制好啲,而家真係有一班無咩書緣嘅學生夾硬讀上去

子爵府

wan_sosin 發表於 23-10-27 12:24
而家基本上全部學生要考DSE,(除非中三唔讀轉去讀VTC嗰類) 以前中五會考,無DSE咁深,考完會考出嚟做野都得 ...

咁就以前好d喎,如果而家唔考DSE係咪唔得?

大宅

根本成個香港教育制度都有問題

子爵府

bhamcy 發表於 23-10-27 12:21
dse形式係咪同al唔同?我以前讀理科,印象中al唔駛寫essay,而家dse要,尤其係bio,呢部分好似唔易做 :que ...

單科計A-level考A 難過DSE 考5**

語文DSE難度和A-Level有小小唔同,DSE 有通識+要讀多一科可能係難度

A-level Bio答題都有essay,唔清楚和DSE分別

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

zitamamama 發表於 23-10-27 08:02
入唔到大學又唔會要養一世既,去做餐廳,收銀都有收入啦,但基層生活就一定囉。
我女小四都會問我讀不到大 ...

你思想好難得 ,有好多家長明知小朋友唔中意讀書都死谷爛谷,不能夠接受自己小朋友平凡,其實香港只要肯做一定搵到食,小朋友壓力大部份來自家庭,因為家長都迫佢,佢哋冇退路,如果家長好似你咁小朋友會安心好多,成績唔好咪唔好囉,到時早d出黎做野。

子爵府

bhamcy 發表於 23-10-27 12:28
係,所以我覺得以前學制好啲,而家真係有一班無咩書緣嘅學生夾硬讀上去 。
...

雖然DSE淺咗,但無咗會考篩選,所以感覺上多咗學生話好難

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊