自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

亞殘運進入倒數第二天,將會係狂出獎牌嘅時候,港隊喺眾多項目都進入爭奪獎牌嘅白熱化階段。

32台昨日預告節目,節目會喺9:55分開始,暫時選擇上午轉播嘅項目係乒乓球半準決賽,兩場羽毛球決賽,仲有游泳項目。

我明白港台節目係應該有個態度,冇理由只側重某啲項目,所以朝早有幾個項目都會進行半決賽,又有港隊選手參加,咁梗係有取捨啦。

不過,話雖如此,輪椅劍擊依然係每日必播嘅賽事,不過好彩,佢已經唔再霸佔固定時段了!

所以其他早上會進行嘅比賽,譬如草地擲球同硬地滾球既半決賽,

我都會通報賽果。反正港台未必攞到所有節目嘅衛星訊號,特別係草地擲球,

既然港隊有運動員可以去到四強,有機會競爭獎牌,咁當然要關注啦。

呵呵!羽毛球賽事嘅賽程表出咗嚟了,SH6級男單決賽將會10點開始,咁係咪唔播乒乓波賽事而轉播羽毛球賽事呢?

定係做咗港隊乒乓波混雙XD22級四強比賽,將羽毛球嘅金牌戰延後播映?

係咪有啲本末倒置呢?但係乒乓波亦係淘汰賽,贏唔到就出局!

問題出咗係要播放嘅混合雙打四強賽,或者叫做準半決賽,佢係要等上一場賽事完結先會開始,暫定比賽時間10:15,比羽毛球金牌戰仲要遲15分鐘。

萬一上一場比賽打長咗時間,咁點呢?

放著金牌戰唔直播,去等唔知幾時先可以開始嘅混雙準半決賽?

我好期待,當32台節目開始時,
個主持會宣布,佢哋會播邊一場比賽。

喺度預祝今日比賽嘅各位香港運動員,努力加油。

Update:

朱文佳在 羽毛球男單SH6級,奪得金牌。

朱文佳夥拍王鎮炎,在羽毛球男雙SH6級 決賽, 不敵國家隊組合, 獲得銀牌。

港隊唐志銘,蔡慶霖在乒乓球男雙MD14級奪得銅牌。

草地投球混合雙人B3級, 港隊鄧子朗/陳嘉敏,決賽不敵國家隊組合, 獲得銀牌。

硬地滾球混合雙人BC4級決賽,港隊梁育榮/張沅組合, 不敵國家隊組合, 奪得銀牌。

硬地滾球混合雙人BC3級決賽, 港隊謝德樺/何宛淇組合 不敵韓國組合,奪得銀牌。

草地擲球混合雙人B2級決賽, 港隊李志明/鄧順儀組合, 擊敗國家隊組合,奪得金牌。

乒乓球男雙MD18級半決賽, 港隊王志賢/何嘉盛, 未能擊敗日本隊, 獲得銅牌。

乒乓球男雙MD22 半決賽, 港隊兩支組合分別不敵日本同韓國組合,奪得兩面銅牌。

乒乓球女子WD22級半決賽,兩支港隊組合內戰, 結果吳王組合擊敗雙黃組合, 所以黃家汶/黃佩淇獲得銅牌。

乒乓球女 雙WD14級半決賽, 港隊 王愉程/焦瑾珊組合,3:2力拼不敵泰國隊, 獲得銅牌。

遊泳項目:

女子200米混合泳,港隊有3位選手進入決賽, 除咗陳睿霖,仲有張可盈同劉肖儀。

最後喺日本選手以破大會紀錄成績奪冠! 港隊陳睿琳只能屈居亞軍,收穫銀牌。 隊友陳瑞林只能屈居亞軍, 隊友張可盈游第三得銅牌, 劉肖儀第8名。

男子200米混合泳, 港隊有兩位選手進入決賽。 不過對住實力強勁嘅日本選手, 佢又要破大會紀錄成績奪冠! 而港隊鄧韋樂游第二得銀牌,隊友黃漢彥游第四名。

恭喜各位得獎運動員 ,希望繼續努力,爭取佳積。

子爵府

港台節目開始了, 果然係金牌重要所以會播羽毛球SH6級男單決賽

咁原先會播嘅混雙XD22級 四強賽 就可能延後或者改播其他賽事。
剛剛嗰位女主持講得太快,我聽唔到清會播邊場乒乓波賽事
唔緊要啦,總之我會 隨時update乒乓波嗰邊嘅賽情。
依家去睇朱文佳, 能否擊敗奧運冠軍奪得金牌

別墅

運動員加油

子爵府

港改播羽毛球,咁混雙XD22級 準半決賽, 將會由我嚟 提供賽果
其實9:30開始既乒乓球比賽, 已經有香港 運動員出場了。
男雙MD18級, 黃智賢同何嘉誠,正同印尼組合爭緊四強位置,比分2:1領先。
其他港隊比賽 ,當有賽果時, 會再匯報。

子爵府

硬地滾球最新消息:混合雙人BC4級半決賽, 港隊組合順利勝出,進入決賽。
恭喜梁育榮張沅

同時比賽嘅 混合雙人BC3級, 因為運動員身體狀況, 需要使用輔助工具, 比賽時間會較長。
所以仍未有賽果。
喺度為 謝德樺,何宛淇加油

子爵府

乒乓球男雙MD18級4強賽, 港隊黃澤賢/林嘉盛,同印尼組合苦戰,最終以3比2 進入四強, 穩奪獎牌半決賽將啲下午四時開始。

子爵府

還有五分 ,朱文佳加油

子爵府

仲有4分。仲有3分一

子爵府

19:11仲有兩分,
仲1分,
好緊張呀

子爵府

哈哈,卡網過唔到呀!
朱文佳奪得金牌。

撒花鼓掌

子爵府

好消息不斷, 硬地滾球混合雙人BC3級, 港隊謝德樺/何宛淇擊敗泰國選手, 入到決賽。將會同韓國組合爭金牌。
比賽時間15:10
之前同樣殺入決賽嘅混合雙人BC4隊友, 將會同國家隊組合爭金牌 。
不過比賽時間就稍後15:15

個人希望, 因為BC3級 比賽時間較長, 港台最好先轉播BC4級, 我覺得呢場比賽完結,BC3級都未必分到勝負

子爵府

乒乓波混雙XD22級四強比賽, 兩支港隊組合,未能擊敗對手,無緣進入半決賽。現在港台正在延播嘅 男雙MD14級4強賽, 港隊組合 對住國家隊組合, 實力真係比唔上,所以 落敗自然正常
港隊上午仲會有一場混雙XD14級,半決賽, 對手又係國家隊
祝福佢哋有好表現

子爵府

草地擲球上午賽事結束。先報好消息, 混合雙人BC3級,港隊鄧子朗/陳嘉敏 喺落後下反勝國家隊組合,進入決賽。
恭喜

11:15進行決賽,會對上 另一隊國家隊組合。
加油

子爵府

繼續草地擲球賽事,混雙BC7級,2支港隊小組賽成績未能進入前二,無緣4強。至於混雙B2同B6級,港隊肯定進入4強,但官網等左好耐都未有跟下來賽程。終於等到了!
先講混雙B2級,因為打循環賽,所以半決賽係由第一對第四,第二對第三。
港隊成績排次名,會對上印尼隊,係小組賽曾擊敗過,李志明/鄧順儀,加油

混雙B6級,港隊組合陳月呂/唐蔚森,係小組賽全勝,鎖定首名,半決賽會對上另一組次名,喺韓國組合。加油

子爵府

跟住 匯報下遊泳消息。昨日喺100米蛙泳S6級被取消資格嘅吳卓恩,今日喺50米自由泳S6級預賽, 以總成績第三名進決賽。
比賽時間18:53
港隊陳睿琳 勢不可擋, 係女子200米混合泳SM14級 預賽小組第一? 結果總成績第二名入決賽。 第一名係破大會紀錄嘅日本選手, 正如佢昨日訪問度講,呢個係勁敵!
比賽時間19:38。

而男子200米混合泳SM14級, 有三位港隊選手參加,
徐浩邦總成績排第九, 未能進身決賽。
兩位隊友鄧韋樂同 黃漢彥,以總成績第四同第二名入決賽。
比賽時間19:45, 緊接比賽時間女子組比賽後

子爵府

港隊乒乓球混雙最後一個獨苗,終於喺對住國家隊組合敗北!所以港隊所有混雙組合全部出局無緣四強,

至於早上舉行嘅乒乓球男雙MD14級半決賽, 港隊組合 唐志銘/蔡慶霖, 0比3不敵國家隊,得到銅牌。
恭喜他們。

乒乓球只係淨返下午舉行嘅女雙同埋相男雙比賽。

男雙MD22, 兩支港隊組合分別參加兩場半決賽,如果順利勝出,就會會師決賽。半決賽16:45開始。
MD18亦有一支港隊進入半決賽,16:00對日本組合。

女雙方面:
WD14級有港隊組合,會在17:30對泰國組合。
WD22級, 好不幸,港隊2支晉級四強嘅隊伍, 被抽進同一賽區, 上映香港內戰 !比賽時間16:45

希望乒乓隊運動員加油,努力爭取佳績

子爵府

終於等到羽毛球嘅一號場比賽完結。即是跟住會上演羽毛球男雙SH6級決賽。
不過我見港台網站,仲做緊乒乓球嘅比賽嚟攝時間, 究竟港台會唔會因為羽毛球決賽而改變佢上午節目結束時間呢?

子爵府

果然係延遲結束節目,播金牌比賽。

子爵府

輪椅劍擊比賽, 出完出現令人意外嘅賽果。就係大家姐余翠怡,喺女子配佩劍個人A級賽, 不單止喺資格賽小組 賽以最後一名晉級16強 ,仲係八強賽不敵泰國選手,止步16強。
隊友範佩珊同樣不敵泰國選手 ,八強賽出局。
衹有 陳家雯 晉級八強,不過四強賽遇上預國家隊頭號選手辜海燕,只能止步八強。
至於女子B級賽, 湯雅婷喺四強賽對上韓國選手, 比賽即將開始,加油佢

男子重劍隊A級賽小組賽,只有鄺遠興可以晉級,在16強賽事 擊敗韓國選手,晉級16強。 可惜跟住喺八強賽事不敵國家隊,止步16強。
而重劍B級組嘅陳曦, 雖然小組賽以首名晉級16強,但8強賽對上國家隊選手, 最終以一分之差,14:15, 遺憾出局。

所以 輪椅劍擊香港隊A級選手,全部比賽完結。
只係淨返 湯雅婷 獨力支持。

子爵府

報上草地擲球 好消息。混合雙人B2級半決賽, 港隊組合喺幾度落後下,最終反勝印尼選手,進入決賽爭奪金牌。
對手?梗係國家隊啦

國家隊兩位選手同我哋港隊兩位選手都算係舊對手。

鄧順儀 喺女子個人金牌賽輸咗畀國家隊嘅朱夏麗

而隊友李志明,就喺 男子個人銅牌賽,贏咗國家隊嘅豐書貴

但係佢哋呢兩隊組合係混合雙人小組循環賽, 就國家隊組合贏咗,所以呢場結果真係未知之數。
總之港隊喺呢個組別 唔係金就係銀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊