自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

開電視,見報道日本為咗防止萬聖節市民聚集喺澀谷,萬一發生上年韓國梨泰院慘劇!用幾百個警察維持秩序,同埋都係啲多人聚集嘅地方進行圍封。

至於慘劇事發地南韓,更加動用A I技術監察人流,當每平方米範圍內達致5-6人時,就會提示相關部門,發生事故風險非常高,要設法防範。

時間果然係會沖淡一切,但係只要有少少提示,就會令腦海再出現返當時慘劇嘅畫面⋯⋯

南韓係咁多條人命喪生嘅慘劇陰霾下,更加唔再夠膽舉辦咩慶祝活動。
只有經歷過呢種,眾多年青人性命消逝下,才能夠正視,應該如何防止呢種悲劇再次發生!

香港蘭桂坊慘劇之後,我哋政府喺控制人流方面,累積了有多年嘅經驗,好幸運,呢啲慘劇已經離我哋越嚟越遠⋯⋯

不過我哋唔應該自滿,政府要繼續努力,保證市民喺呢個萬聖節玩得開心,平安。

saladgab    發表於 23-10-29 12:19

水晶宮

2024年龍年勳章

observer 發表於 23-10-29 10:39
開電視,見報道日本為咗防止萬聖節市民聚集喺澀谷,萬一發生上年韓國梨泰院慘劇!用幾百個警察維持秩序,同 ...

係呀,今早睇新聞,日韓今年針對萬聖節的人群管理措施,我都贊成。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

Rita 發表於 23-10-29 12:03
係呀,今早睇新聞,日韓今年針對萬聖節的人群管理措施,我都贊成。

人命係無價嘅
亡羊補牢 ,未為晚也。
始終遲咗做 ,好過坐視不理……

侯爵府

Rita 發表於 23-10-29 12:03

南韓嗰單都涉及人為疏忽,記得當時報導過有市民通報俾警局知太多人但有關人士就懶懶閒無去疏道人流。

水晶宮

2024年龍年勳章

Lilyforest 發表於 23-10-29 12:24
南韓嗰單都涉及人為疏忽,記得當時報導過有市民通報俾警局知太多人但有關人士就懶懶閒無去疏道人流。
...

所以今年佢地用AI實時監察,只要超越標準就會通知相關部門跟進,新聞係咁講
https://news.tvb.com/tc/world/653db094c5a93fa0ebc6e8a4/%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E8%90%AC%E8%81%96%E7%AF%80%E5%B0%87%E8%87%B3%E6%97%A5%E9%9F%93%E5%8A%A0%E5%BC%B7%E6%88%92%E5%82%99%E9%81%BF%E5%85%8D%E7%99%BC%E7%94%9F%E4%BA%BA%E8%B8%A9%E4%BA%BA%E6%85%98%E5%8A%87-%E6%97%A5%E6%96%B9%E7%BD%95%E6%9C%89%E7%B1%B2%E9%81%8A%E5%AE%A2%E5%8B%BF%E8%B5%B4%E6%BE%80%E8%B0%B7%E6%85%B6%E7%A5%9D
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

如果唔係提起都唔記得咗啦

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

開電視,見報道日本為咗防止萬聖節市民聚集喺澀谷,萬一發生上年韓國梨泰院慘劇!用幾百個警察維持秩序,同 ...

諗返起救人條片,條片影得唔算清,但同一時間,條街好多人正在接受心外壓急救,動作都係一下一下咁用力去壓,好恐怖,好悲痛,全部年輕人。

子爵府

kc_01k 發表於 23-10-29 12:36
諗返起救人條片,條片影得唔算清,但同一時間,條街好多人正在接受心外壓急救,動作都係一下一下咁用力去 ...

有時一啲觸動情緒好大既影像,你以為時間過去了,你會遺忘。
但只要稍稍停醒,佢又會喺你腦海內上演。

新聞報道時,開始係只係講日本方面嘅措施,當睇到日本係因為韓國梨泰院事件而作出咁嘅措施,我個腦就即刻諗返起啲人奔逃,同埋你講嗰啲現場急救嘅畫面。
實在係當時見到呢啲畫面, 見咁多只係諗住去慶祝節日,卻冇咗條命嘅年輕人, 受到嘅衝擊真係好大……

大宅

我仲記得嗰陣睇到啲片….太恐怖啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊