自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

已幫工人還左啲債,分19個月還,隨了寫借據外,有乜方法防止佢再借呢?聽人講工人借錢時要聘請合約 ,想問大家有冇經驗?如係,我可否扣起份合約呢thx

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

妳幫佢還咗幾多錢?

大宅

大力大力 發表於 23-10-29 21:15
妳幫佢還咗幾多錢?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

HelloAmen 發表於 23-10-29 21:13
已幫工人還左啲債,分19個月還,隨了寫借據外,有乜方法防止佢再借呢?聽人講工人借錢時要聘請合約 ,想問 ...

我細妹個工人試過,我哋即刻叫佢執嘢走

大宅

ilovematthew 發表於 23-10-29 21:21
我細妹個工人試過,我哋即刻叫佢執嘢走

佢个家姐同親戚都幫過我哋屋企人打工,而佢做嘢都ok ,所以最後就決定比个機會佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

已幫工人還左啲債,分19個月還,隨了寫借據外,有乜方法防止佢再借呢?聽人講工人借錢時要聘請合約 ,想問 ...

冇乜方法
要借大把方式
希望你收得返

大宅

HelloAmen 發表於 23-10-29 21:22
佢个家姐同親戚都幫過我哋屋企人打工,而佢做嘢都ok ,所以最後就決定比个機會佢
...

其實佢地唔會只借一間,你唔知,係因為佢仲還緊,到收信嘅時候你就會醒覺呢2萬只係幫到只中一間

凡工人借錢必定有部署,佢地係會借爆幾間,會準時還頭幾個月,之後就會唔還,財仔追數,僱主炒人

大宅

YY1101 發表於 23-10-29 21:24
冇乜方法
要借大把方式
希望你收得返

Pray

侯爵府

2024年龍年勳章

你肯幫佢還一定陸續會借

Luckymansion    發表於 23-10-30 23:27

侯爵府

2024年龍年勳章

Kellytai 發表於 23-10-29 21:25
其實佢地唔會只借一間,你唔知,係因為佢仲還緊,到收信嘅時候你就會醒覺呢2萬只係幫到只中一間

凡工人借 ...

true
起碼4-5間,每間幾萬蚊

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yauchuchu 發表於 23-10-29 21:28
你肯幫佢還一定陸續會借

X 2

風險好大~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

點解要幫佢還?你幫佢還,佢仲開心,然後又可以繼續借,借夠就一走了之,到時你點搵都搵唔到佢

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

吓?你幫佢還?希望你收得返。

大宅

其他 Jm 講得全對,你唸定抄佢時點樣扣返單程機票和扣返一個月糧,其他應該收唔返,唔好對佢哋存有什麼幻想,唔可以用我哋的常理apply 係佢地到,佢哋講的說話10 句有20句是大話,佢借錢都應該係佢d 姊妹教佢。佢其實係你到做左幾多年?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

幫佢還?祝妳好運

大宅

oasismcmug 發表於 23-10-29 22:02
其他 Jm 講得全對,你唸定抄佢時點樣扣返單程機票和扣返一個月糧,其他應該收唔返,唔好對佢哋存有什麼幻想 ...

佢家姐响我度做左6年,佢自己就响我家姐度做左4年,到我依度做左半年

大宅

Kellytai 發表於 23-10-29 21:25

凡工人借 ...

我成日見啲姐姐出入財務公司

大宅

回覆 HelloAmen 的帖子

下,做得半年就借錢?通常是想被抄才借錢,她如被抄斷約對佢無物好處,好似而家半年斷約不能跳蹧到另外新工架喎,在你到是新約?不是延續from her 4 years from your sister I guess.

大宅

oasismcmug 發表於 23-10-29 23:06
回覆 HelloAmen 的帖子

下,做得半年就借錢?通常是想被抄才借錢,她如被抄斷約對佢無物好處,好似而家半 ...

被炒對佢無好處? 佢地拎住份合約,借爆財仔(我聽有人借5間,都有十幾萬㗎),你炒佢,仲要比埋機票佢走(emoji),佢拎住筆錢返鄉下搬屋避財仔,再申請黎香港或其他地方做工人,又一條好漢喇,仲點會諗住留港工轉工吖

千祈唔好用香港人借財仔,怕破產會影響日後工作或人生之類嘅諗法黎諗佢地

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你咁好人幫佢還, 希望佢有DD人性, 唔好偷你屋企野之後失蹤啦。

不過咁, 有你做後台, 可能留係度, 還晒後再借。

妹99以前工人, 做咗廿幾年。 就係有妹99做後台, 還完又一筆又一筆。 但工人乾淨, 快手, 自動波, 所以妹99至忍佢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊