自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前收到A公司offer, 壓左我一千蚊,但因為嗰陣冇其他offer喺手同埋好不滿而家份工都照接受左offer, 簽埋約,之後收到B公司offer, 人工多12%,最後揀左B, reject左A公司offer
A公司今日回覆話冇諗過我接受左都會reject 佢地好失望,因為花左好多資源,時間人力去請呢個位,佢問有啲咩可以令我重新考慮
我知道佢地budget一定俾唔到B公司咁高,因為佢地壓左我價都仲over budget,我應唔應該照試下negotiate一下?

別墅

chamomile23 發表於 23-10-30 14:17
之前收到A公司offer, 壓左我一千蚊,但因為嗰陣冇其他offer喺手同埋好不滿而家份工都照接受左offer, 簽埋約 ...

梗係還價啦,起碼要多過B,先至考慮

複式洋房

cyine 發表於 23-10-30 14:19
梗係還價啦,起碼要多過B,先至考慮

咁佢地應該會祝我新工順利

水晶宮

chamomile23 發表於 23-10-30 14:17
之前收到A公司offer, 壓左我一千蚊,但因為嗰陣冇其他offer喺手同埋好不滿而家份工都照接受左offer, 簽埋約 ...
A 未必比到你, 我覺得視乎你LIKE唔LIKE A? 如果 LIKE 就低少少都做, 有時 $ 唔係唯一既決定

子爵府

回覆樓主:

唔會跟A公司還價。
1.) 自己承信受損先 (簽約後推咗但俾說話你聽), 可能你返去推咗B, A又反口...
2.)你人工已超A公司budget , 未來加人工不樂觀...

海之風    發表於 23-10-30 20:56
KWBN    發表於 23-10-30 14:52
varievarie    發表於 23-10-30 14:30

侯爵府

牛年勳章

咁除左錢, 視乎你自己對AB兩份工之間其他野比較prefer邊份囉, 如果明知A俾唔到你心目中人工, 而佢其他工作細節各樣都就算比B好, 都比唔上錢嘅重要性, 咁你都係唔好浪費人地時間啦, 如果A吸引, 你又好想再試, 咁你心目中有底線, bargain左得就得, 唔得咪算

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你reject左公司都要搵你,應該俾誠意,而非俾說話你聽好失望云云。

公司唔係省油的燈。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

同返a講去唔到你都好失望, 話a樣樣都好, 可惜你等錢洗

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會還價, 反正簽完都推左

伯爵府

除非A你係好想要,否則你已經破壞咗個誠信,仲要同佢討價還價吊高嚟賣,俾人感覺唔好。因住你入咗去都冇好結果。如果你冇心去A婉轉地禮貌地推咗佢,唔好大家越踩越深浪費對方時間資源最後得個吉。

KWBN    發表於 23-10-30 14:52

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

a 公司小家, 咩叫用咗好多公司資源呀,我嚟見工就唔使勞心咩, 到公司要辭退你嗰陣可以嘈吓就返轉頭㗎咩 ,人哋咪又係唔要你, 間野淨係諗佢自己嗰面
總有離別的時候

男爵府

同A還左價又點,
之後推埋B入去本來印象唔好的A公司,
樓主做得落去咩?
冇誠信已經標籤係你身上,
人哋以後肯定唔會重用你,
仲不如把心一橫入B算啦,
搞咁多為乜?A有好到樓主非入不可的理由?

水晶宮

Chowying 發表於 23-10-30 14:52
a 公司小家, 咩叫用咗好多公司資源呀,我嚟見工就唔使勞心咩, 到公司要辭退你嗰陣可以嘈吓就返轉頭㗎咩 ...

a公司太小氣, 不做也罷

子爵府

唔會,本身推咗廢事煩

子爵府

減齡達人勳章

向錢看, 向錢看

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

你想唔想做先

本身已經有一份不錯的新工, 又去惹人地。無謂攪咁多事啦!

侯爵府

2024年龍年勳章

gruntel 發表於 23-10-30 14:58
同A還左價又點,
之後推埋B入去本來印象唔好的A公司,
樓主做得落去咩?

agree
樓主已經交代咗之前接受A只係因為想脫離前雇主,並非A公司吸引。聽完A挽留口吻更加慶幸rejected A

男爵府

比你A公司今日還到價傾到條件都好,你入得去做一定無運行。你會係「嗰個簽完約玩嘢唔嚟,再吊高嚟賣多多要求嘅人」。

大宅

2024年龍年勳章

A公司冇諗過接受左都會reject ?咩公司黎架?呢 D 狀況其實都幾經常發生喎...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

本身推左A就唔會吃回頭草,況且佢地又比唔到你要既人工,仲要再傾先有你想要既條件,即系而家佢地開出比你既條件你都唔接受啦,唔會再糾纏。
其實就算做緊都可以辭職,佢地甘講好小家。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊