自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

但有時又覺得點解Twins之後
好似連活潑少少的明星同作品都無

珍珠宮

yurijm 發表於 23-10-31 17:06
肯定多咗人才
我見去餐廳捧餐侍應都識兩文三語
做酒店中菜廳啲員工都有流利英文㗎

日本旅行,去大型百貨公司,佢哋年輕職員,非常簡單英語都唔識,今時今日,令我非常意外

珍珠宮

香蕉煎餅 發表於 23-10-31 14:40
現今小朋友係明顯醒左,以前啲小朋友邊有咁醒,兩文三語,文武雙全

以前無谷啫

珍珠宮

zitamamama 發表於 23-10-31 14:41
同意,而家小朋友醒過我地以前好多。

係以前無谷,依家個個都谷,咪睇落醒啲

男爵府

回覆 tearycow 的帖子

咁依樣又吾同。 好似10幾20年前大部份唱片公司諗住反tvb, 最後tvb净番英皇撑,整整下大部分歌手入吾到屋,tvb亦因為無乜歌手撑,所以佢既音樂節目連帶其他節目越黎黎無野睇。嗰個賺吾到錢自然無人入行。
近幾年先至viu做得好D,可惜就算红左mirror 但所有野都無乜質素。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Mikor 發表於 23-10-31 16:53
醒左同知識多左, 係香港打份中高級工應付到, 但就係唔再出到人有突破研究或發明, 個人意見係留白時間太少, ...

啱啱補習中心老師先向我投訴阿仔作文太天馬行空。。。

我同阿仔講,考試要爭取分數,天馬行空唔係個個buy, 你咁鐘意天馬行空留番大個左後做作家先

冇計,現今教育制度作求分數先

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yurijm 發表於 23-10-31 17:06
肯定多咗人才
我見去餐廳捧餐侍應都識兩文三語
做酒店中菜廳啲員工都有流利英文㗎

會唔會係大學讀酒店畢業嗰啲?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

bbc2018 發表於 23-10-31 19:08
日本旅行,去大型百貨公司,佢哋年輕職員,非常簡單英語都唔識,今時今日,令我非常意外
...

歐歐非英語嗰啲小國超市收銀同巴士司機都聽唔明英文,我都有啲意外

水晶宮

叻嘅有智慧嘅,好多移咗去第度,或者被靜音,唔覺多咗人才,引入埋啲唔知咩人就覺

RAA    發表於 23-11-1 16:54
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

多左空中飛人

侯爵府

要幫到忙先有用,如果練精學懶係無意思㗎!

侯爵府

zitamamama 發表於 23-10-31 14:41
同意,而家小朋友醒過我地以前好多。

醒到唔想做嘢、只想躺平.....

男爵府

Adiezz 發表於 23-10-31 15:44
新一代知識上叻咗,但工作態度、抗壓能力唔同咗

認同,而家呢代真係醒目左,唔知點解好多小朋友都玻璃心

侯爵府

2024年龍年勳章

我覺得係差距大咗
貧者愈貧、富者愈富
我做上市跨國公司
啲同事大多都好叻(仲要靚仔靚女)
佩服

伯爵府

bmuimami 發表於 23-11-1 07:53
叻嘅有智慧嘅,好多移咗去第度,或者被靜音,唔覺多咗人才,引入埋啲唔知咩人就覺
...

子爵府

tearycow 發表於 23-10-31 12:04
唔知點解有個Impression
可能來自以前港產片
以前香港啲人係咪醒過新生代呢?

舉列

以前兩間大學, 科目又少d, 兒家差不多十間大學

所以平均大學生水平一定比以前低, 但不代表高水平的大學生比以前少左

男爵府

cara.mak 發表於 23-10-31 19:14
係以前無谷,依家個個都谷,咪睇落醒啲

應該係以前的父母生得多,而且好多冇學識的,因為好窮。而家70,80後d父母都受教育,自然有資源,方法去谷。你吾想谷,但周圍d人都谷緊,真係變成同一堆人,只係谷的程度深淺。

水晶宮

幸福花 發表於 23-10-31 14:40
香港冇人肯工作似的!七十阿伯仲開車!

香港人唔想做粗重或者粗勞的工

珍珠宮

tearycow 發表於 23-10-31 12:04
唔知點解有個Impression
可能來自以前港產片
以前香港啲人係咪醒過新生代呢?

如果你有小朋友,我相信佢地肯定叻過當年嘅你,不過係唔係人才將來先知

伯爵府

人才多咗少咗點睇得出?係咪要攞奬先知呀?咁一向香港都冇乜人才

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊