自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女前排中流感,發高燒 急急腳送佢去屋企隔離公立醫院...
等完幾粒鐘之後終於上大房,要訓加床,個個小朋友都扭哂計,踢晒腳....
醫生姑娘行嚟行去 見到都好忙好辛苦

c6而家話點都要買返份保險比啊女,日後睇私家算,但啱啱出完院就買會唔會唔受保

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

krystalchan487 發表於 23-11-2 15:14
等完幾粒鐘之後終於上大房,要訓加床,個個小朋 ...

所以我阿女一出世我都買咗保險,上個星期佢話心口痛,下死我,第一時間去銅鑼灣私家醫院,都要等一個鐘先入到房。如果公立醫院有排等。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

krystalchan487 發表於 23-11-2 15:14

發高燒私院好多都唔收,有保險都冇用

大宅

challenging 發表於 23-11-2 15:20
所以我阿女一出世我都買咗保險,上個星期佢話心口痛,下死我,第一時間去銅鑼灣私家醫院,都要等一個鐘先 ...
真係一出世就好買喇,咁而家先唔會好似我咁驚前驚後,驚買唔到保險

男爵府

一出世就買左

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

竇漪房 發表於 23-11-2 15:23
發高燒私院好多都唔收,有保險都冇用

X 2

私家醫院淨係睇發燒感冒、肚痛肚屙、如果真係急症、一定要送入政府醫院急症室~

好多人以為買咗保險、見有事就立刻入私家醫院、但私家醫院由於成本、冇急救設備及不同科醫生,所以為了不耽誤時間、急症一定要送入、政府醫院~

急症、一定要送入政府醫院
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23705914

大宅

krystalchan487 發表於 23-11-2 15:25
真係一出世就好買喇,咁而家先唔會好似我咁驚前驚後,驚買唔到保險

唔會買唔到,流感啫,唔係先天病

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

krystalchan487 發表於 23-11-2 15:25

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281

Bupa 醫療保障好嗎? - 自由講場
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22330575

千祈唔好買Bxxxx保險 (很多保柏用家平反)
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23492929
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我跟公司 plan 加家屬,住院 plan 唔使睇病歷,唔會拒保。
住院 plan 單獨買都唔難買,除非有特別嘅先天病,問吓保險公司攞個報價。
高燒或者嚴重情況,私院唔收,入政府有時無可避免。香港嘅兒科已經叫唔錯,你喺邊度搵到更好嘅醫療?

子爵府

保險要買但唔好預私家一定會收….所以未必要買到最貴…..私家好多時唔肯收,除左普通發燒個d

大宅

女女有冇事吖,小朋友發高燒可大可小!
受唔受保好睇咩事入院喎,可以上網報咗先

子爵府

2024年龍年勳章

小朋友一定要買保險
大吉利是,有咩頭暈身㷫,都去私家。
排公立真係有排等。
疫情前小朋友幾個月中左流感,就去睇私家,好快可以上病房。住左3日2夜,埋單萬幾,保險claim 番晒

公爵府

一出世就買

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

圍威喂 發表於 23-11-2 16:05
小朋友一定要買保險
大吉利是,有咩頭暈身㷫,都去私家。
排公立真係有排等。

我反而信政府醫院、所以無買什麼醫療保險~

小朋友睇了兩、三次家庭醫生、病情沒有好轉、便會送入急症室、通常都會九成收入院、雖然我不是醫生、但我能夠分析到、病情是否需要入院、通常我們兩夫婦都會執埋、防寒衣物、牙膏、紙巾、水杯、牙刷......入院陪小朋友~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆樓主:

其實私家病房仲爆

大宅

大宅

oliviaou847 發表於 23-11-2 16:01
女女有冇事吖,小朋友發高燒可大可小!
受唔受保好睇咩事入院喎,可以上網報咗先 ...
有邊間可以網上問?

大宅

namnamnamlolo 發表於 23-11-2 16:11
其實私家病房仲爆
有冇咩原因?
不論大人定細路,我都未聽過有人會咁講

公爵府

住院保險當然要買比細佬,但私家醫院床位仲緊張過政府

大宅

小朋友未夠一歲已經中過RSV, 人類偏肺病毒,已入過四次醫院,但只有一次私家有房,其餘三次焗住政府,所以有買都用唔著

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊