自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果係流感呢啲病 私家都會收。

但如果去到流感出現拼發症就未必收。

同埋私家就會比你選擇住院定唔住院, 唔會強制。

另外, 當然私家醫院休息空間會好啲。

因此, 買份醫保係好

男爵府

tkinwong 發表於 23-11-2 18:20
自願醫保同傳統醫保都有買。

想問下細路或大人發燒入私家醫院,不涉及手術,只是做檢查和治療,可以點樣cl ...

有每日住院賠償額 + 化驗 + 醫生巡房
逐樣睇返自己保單

子爵府

krystalchan487 發表於 23-11-2 15:14
阿女前排中流感,發高燒 急急腳送佢去屋企隔離公立醫院...
等完幾粒鐘之後終於上大房,要訓加床,個個小朋 ...

小朋友要買,買就買包私家房先,

大啲先再考慮降低。

我自己小朋友入過幾次院,足夠經驗分享。

子爵府

krystalchan487 發表於 23-11-2 15:14
依家出生率咁低,開多幾間就無乜可能,你想開多D 黎服務南亞兒童嗎?

珍珠宮

krystalchan487 發表於 23-11-2 16:16
有冇咩原因?
不論大人定細路,我都未聽過有人會咁講

小朋友私家好爆
好多人都幫小朋友買保險架

侯爵府

Sorry 呀, 在流感高鋒期,私家唔一定有床位...有好多父母都因為咁, 嬲到cut咗份保險.

大宅

回覆樓主:

開多都冇用,人手不足,上次陪小朋友住,嗰條走廊的病房得開一半,另一半都空著吾用,還話病床不够。

子爵府

krystalchan487 發表於 23-11-2 15:25
真係一出世就好買喇,咁而家先唔會好似我咁驚前驚後,驚買唔到保險

我地係一出世就買,如果小朋友只係流感無其他特別野,理論上係受保,不過呢類保險唔係即買即生效,詳情要問你買嗰間agent

同埋流感peak season, 私院唔一定有床位,一樣要等/轉公院,同有無買保險無乜關係。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你唔好以為買咗份保險,可以睇私家
而家都冇床位收你
我哋買咗保險好耐

我老公前排病左
點知私家冇床位
最終都要返政府

公爵府

流感啫,唔會因為咁而唔受保。 否則今年想幫小朋友買保險嘅媽媽,隨時有一半唔買得

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大力大力 發表於 23-11-2 16:11
我反而信政府醫院、所以無買什麼醫療保險~

小朋友睇了兩、三次家庭醫生、病情沒有好轉、便會送入急症室 ...

其實政府醫院唔係唔好

差不多十年前不時有小朋友死於甲流

有朋友小朋友中左入左瑪麗

個小朋友已燒到進入昏迷狀態,醫生都唔肯開特敏福,最後捱到情況再轉差先肯開,幸好冇事可以出返黎

之後就幫小朋友買左保險去銅鑼灣私家醫院,醫生早早就開特敏福,係有啲分別既,如果小朋友細特別真係要買個保障

如果話奇難雜政,全港得返一百十個案例既,選政府係必然

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

pomanlife 發表於 23-11-2 20:37
其實政府醫院唔係唔好

差不多十年前不時有小朋友死於甲流

我近排有朋友係大人,咳到痴肺去睇私家醫院之後照肺,成個白色,走兩間私家醫院唔肯收,最終佢走咗去政府。政府初時懷疑佢肺炎引致肺積水,後來住咗十幾日,check到係Cancer 政府話排期照CT好耐,寫咗轉介信俾佢自費出去照CT, 呢個時候份住院就幫到手,CT報告送咗去政府,另一份係我朋友手上,打去政府度查詢只係叫佢等電話,連約見腫瘤科都唔知幾時?!佢哋屋企人又叫佢返去私家度睇,最終盡快開始鏢靶療程,要幾十萬好彩大額醫療幫到手。所以其實政府有好亦有不好,如果有保險的話,某啲時候幫到手。

伯爵府

唔好諗住買保險唔洗煩,上星期我仔氣喘去法國,佢唔俾我地出院,點知check完話連頭等房都冇床位,之後打去其他私院,都係一張床都冇,最後都係要我地去返政府醫院

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

麟媽媽 發表於 23-11-2 21:12
我近排有朋友係大人,咳到痴肺去睇私家醫院之後照肺,成個白色,走兩間私家醫院唔肯收,最終佢走咗去政府 ...

好多人有保險打化療標靶都先會係私家開始先,化療一針講緊都十萬真係好貴呀

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

pomanlife 發表於 23-11-2 21:58
好多人有保險打化療標靶都先會係私家開始先,化療一針講緊都十萬真係好貴呀:b ...

我都同我朋友講,不如等吓政府,但當知道有癌症,真係幾個禮拜都唔想等,想盡快落藥,所以我都唔多講,只有支持佢叫佢加油。

大宅

回覆樓主:

有無位,其實都要睇你本身跟既醫生同醫院關係點,上星期仔仔高燒,同醫生講都係想入醫院都即安排到。5日4夜 3萬幾。

伯爵府

出世買保險真係好緊要、我個女bb時又流感發高燒、又肺炎,又低燒幾日唔識退,全部都係睇家庭醫生,由家庭醫生幫手安排入醫院(當時都係床位緊張)醫生係醫院有掛診。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

c6t6m6 發表於 23-11-2 22:37
出世買保險真係好緊要、我個女bb時又流感發高燒、又肺炎,又低燒幾日唔識退,全部都係睇家庭醫生,由家庭醫 ...

我都發覺專科醫生攞床位容易d,我個仔細個嘅時候,入過私家醫院三次,都係個兒科醫生幫佢攞床位。

大宅

私家你無熟悉既醫生都好難上到房

珍珠宮

流感啫,又唔駛急急腳去急症!
去私家醫院排急症拿特敏福回家食,食完高燒少少都唔退,或精神有問題先入急症

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊