婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

當一個人好灰既時候,往往都會聽到D好應景既歌曲...

係哩一刻,聽到「求你講清楚」,回想返起過去既種種,一切都唔清唔楚… 曾經,好想好好咁傾清楚、解決問題,但原來只有越來越唔清楚、甚至無影無蹤… 慢慢形成一種習慣,習慣咩事都自己一個人頂、咩事都由自己一個人做、甚至比人鬧都要忍…

有邊個女人唔想有人鍚、有人愛?可惜既唔係身邊人唔識,只係係你面前扮唔識…

自從62過左身,99每一日都係搵我黎話,唔係哩樣唔啱就係個樣唔好,每一日都要話我細仔哩樣唔好果樣唔好,C6只會講「由佢啦,無人比佢話呀嘛」,咁我就要比佢話,點解99成日都要佢受過既苦要我受一次先安樂…

伯爵府

99成日話62生前點點點對佢唔好,佢一個人湊5-6個仔女,話62成日係佢面前講風涼話…

成日話我好幸福,所以我2個仔既事要我一力承擔,因為係我做人阿媽應該做既:
1. 每日都要試下仔既汗係淡汗定係其他
2.要睇下D bubu 係軟係硬
3. 有咩事入院就我要做陪訓個位
4. 做功課默書就要陪讀陪做、考試就要我請假幫仔溫書
5. 仔有咩事就一定係我哩個做阿媽既教得唔好
6. 仔唔舒服睇左醫生食左藥訓左一日,問我點解第2日唔比佢返學,話係我教仔偷懶

重有好多,以前我會由佢講歷史,當故事咁聽,前人經驗個個唔同,聽下無壞,但日子一耐,就要我親身體驗一番佢先開心…

伯爵府

有時唔係我唔想做,有D事的確係應該由我地處理,不過2個仔會長大,有D事真係唔適合我地做媽媽既去處理…

好似我同我2個仔去洗手間咁,雖然我仔個時都係細2-3歲,但都成日比人話,因為佢地比同齡既小朋友高大,睇落大1-2歲咁,99就覺得我做人阿媽就應該要帶仔去,去左幾次後就唔出街,到C6問點解唔出街咪話唔想同仔去洗手間比人當色狼,佢先不情不願咁帶仔去洗手間…但99一見到就係咁話我唔識做人阿媽,點點點咁囉…

諗左好耐,唔通真係只有離婚先可以解決到…

大宅

聽你咁形容,你似乎係職業媽媽,平時係嫲嫲湊,是嗎?

男爵府

所有婆媳問題,一律建議如要解決奶奶先要解決老公

大宅

mybabylove 發表於 23-11-2 16:59
有時唔係我唔想做,有D事的確係應該由我地處理,不過2個仔會長大,有D事真係唔適合我地做媽媽既去處理…

...

點解爸不帶仔去廁所?

子爵府

回覆 mybabylove 的帖子

回應返你的問題,離婚係咪真係可以解決99哩個問題,好睇其實離婚後你需要有幾多嘢仲要同佢接觸

睇完你個情況,你老公係最大問題,佢完全置身事外,先會形成今日哩個局面,只要佢適當地出聲,其實你99唔會咁過態

你覺得你同你老公之間仲有無得傾? 你又係咪一定要硬食你99話你? 有無得還拖? 起碼唔使搞到自己咁悲微

如果你執意離婚,你可以帶你兩個仔走定你有咩想法? 經濟ok養得掂? 有屋企人可以幫手照顧? 因為離婚真係唔係話離就可以離,有好多嘢要部署

大宅

mybabylove 發表於 23-11-2 16:30
當一個人好灰既時候,往往都會聽到D好應景既歌曲...

係哩一刻,聽到「求你講清楚」,回想返起過去既種種, ...

想問你老公係呢個家庭付出左d咩?好似咩都係你負責?
離唔離婚其實唔關個99事,係同老公仲行唔行到落去
大把人有難頂99,但個老公錫老婆仔女,就唔會捨得自己呀媽咁對待自己老婆,大把方法解決99問題,只係你老公有冇心去解決姐
做女人唔好諗住忍下就ok, 要有底線,愈忍呢班人,佢地愈過份愈覺得自己高高在上
但最重要係你老公企你個邊

男爵府

牛年勳章

mybabylove 發表於 23-11-2 16:43
99成日話62生前點點點對佢唔好,佢一個人湊5-6個仔女,話62成日係佢面前講風涼話…

成日話我好幸福,所以 ...

有冇得搬開唔同99住呀?
我只覺得如果你重愛你老公因為99離婚有點可惜。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

係米同住?
係米FTM?
如果不是, 佢俾野你聽, 你亦可俾番野佢聽. 叫佢有乜同個仔講, 叫你老公受下
果個係人地阿媽, 你毋須受他人阿媽的氣.
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

同住? 如果係,日對夜對,的確會好影響自己心情,
不如先睇吓有無可能唔一齊住,離婚我覺得係最後一步
99再唔好,都要有你老公輔助佢先會有咁既局面,
如果分開住,就可以避而不見,反正佢又睇你唔順眼,你又唔想受佢氣,不見,皆大歡喜
有時太委屈,佢地更唔當你係小朋友個媽媽咁對待,直到似工人或益咗你咁,唔好太軟弱,俾任何人食住上

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

講得刻薄, 打工既, 冇人擔保下一份係米荀工老闆好. 同樣冇人保證99必好.
轉工容易, 換99難. 好似樓上話齋, 諗下計對付好過。你既然有得離婚打算, 講真仲使俾面老人家咩. 5客氣都仲得
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

sheepmui 發表於 23-11-2 18:45
所有婆媳問題,一律建議如要解決奶奶先要解決老公

同意

伯爵府

HOPEFORBB 發表於 23-11-3 15:26
回覆 mybabylove 的帖子

回應返你的問題,離婚係咪真係可以解決99哩個問題,好睇其實離婚後你需要有幾多嘢 ...

同老公傾左,暫時唔返去99度,老公放工湊仔返屋企,我放工同仔做功課溫書!

伯爵府

KKpenguin 發表於 23-11-3 18:51
想問你老公係呢個家庭付出左d咩?好似咩都係你負責?
離唔離婚其實唔關個99事,係同老公仲行唔行到落去 :t ...

佢覺得佢返工搵$好辛苦,而唔會覺得我又返工、又湊仔、重要做家務辛苦,佢乜都聽佢阿媽講,不過依家同老公傾左,暫時唔返去99度,老公放工湊仔返屋企,我放工同仔做功課溫書!

伯爵府

Chloe199401 發表於 23-11-3 19:13
有冇得搬開唔同99住呀?
我只覺得如果你重愛你老公因為99離婚有點可惜。
...

唔同住

伯爵府

crazypaper 發表於 23-11-5 10:40
同住? 如果係,日對夜對,的確會好影響自己心情,
不如先睇吓有無可能唔一齊住,離婚我覺得係最後一步
99 ...

已經唔同住,但一見面就有好多說話聽,有時都怕影響個仔既成長

男爵府

牛年勳章

mybabylove 發表於 23-11-8 13:00
唔同住

好彩唔同住姐,
如果唔係又影響自己心情。
最多佢口賤嘅時候,
見小啲。
你哋又係雙職家長,
你放工重要做埋家務。
又唔洗靠佢生活。

大宅

mybabylove 發表於 23-11-8 13:00
佢覺得佢返工搵$好辛苦,而唔會覺得我又返工、又湊仔、重要做家務辛苦,佢乜都聽佢阿媽講,不過依家同老公 ...

唔返99度會舒服好多,由你老公處理自己呀媽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊