自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/956756/%E4%B8%8D%E8%82%96%E5%AD%90%E5%A4%A7%E9%AC%A7%E9%9B%A2%E5%B3%B6%E9%86%AB%E9%99%A2-%E9%80%BC%E6%94%B9%E9%81%BA%E5%9B%91%E5%A5%AA%E6%88%BF%E7%94%A2-%E4%B8%8D%E5%87%86%E5%9B%9E%E5%AE%B6-%E4%B9%9D%E6%97%AC%E6%AF%8D%E5%92%81%E5%81%9A%E7%B5%95%E4%BA%86?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=mama&fbclid=IwAR21h4NcuI_ypEIXsi1Fass4eKFkLfleQWBTwkgEloTXAJqD0EHzs8V8b90
attach0/tmp/phpM7tq1L

水晶宮

回覆樓主:

可以是上東張西望

伯爵府

暑假睇過一套卡通片,有一句我同小朋友成日攞出嚟講...養兒防老,難過收數。

公爵府

我成族幾百個人,未見過唔照顧父母既人,當然唔會笑笑口咁啦。但起碼唔差。。唔好既人小數哩,等同有老豆搞個女,有兄妹搞野一樣,唔通有幾單哩類事,就日防夜防?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

複式洋房

其實我覺得可能四50年前都仲可以
我覺得呢一刻已經冇可能
不如希望個子女生生性性好過

男爵府

回覆樓主:

養兒防老呢種有目的咁有機心嘅心態好唔啱. 小朋友係無辜被你帶到呢個世界, 要生仔就要負責任照顧佢養大佢, 唔係養大咗就要佢報恩, 唔係佢拍你門叫你養佢. 你對佢好佢有良心有孝心自然會照顧返你. 但係你老咗就當仔女係奴隸咁幫你做呢樣嗰樣當仔女係搖錢樹仲要嫌三嫌四嫌做得唔好錢畀得唔夠就好討厭.

1209yoyo    發表於 23-11-4 10:21

大宅

meinatmn 發表於 23-11-4 07:58
暑假睇過一套卡通片,有一句我同小朋友成日攞出嚟講...養兒防老,難過收數。
...

所以大數法則,生多幾個,還掂點養都大

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

小朋友搞得掂自己已經安樂晒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊