嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我8歲仔,上星期肚柯發燒,肚痛驗左便便中「彎曲桿菌」食左抗生素好返,岩岩今日又係咁嘔,好肚痛,胃好唔舒服,完全食唔到野(emoji)(emoji)

大宅

Loklok0023 發表於 23-11-4 12:41
我8歲仔,上星期肚柯發燒,肚痛驗左便便中「彎曲桿菌」食左抗生素好返,岩岩今日又係咁嘔,好肚痛,胃好唔 ...

我仔仔10歲呢兩日又係,頭幾日無痾,只係作悶肚痛,微燒,睇左醫生,今日第3日開始㢌反而精神d, 你仔仔最後係咩事?幾多日先好返曬?

男爵府

57xt52 發表於 23-12-6 09:37
我仔仔10歲呢兩日又係,頭幾日無痾,只係作悶肚痛,微燒,睇左醫生,今日第3日開始㢌反而精神d, 你仔仔最 ...

第一星期驗到係「彎曲桿菌」食左幾日抗生素好返,第二星期又嘔,就無再驗咩事,只係睇醫生,食藥之後好返,總之連續兩個星期都狂病超級辛苦。但醫生就話似係喺學校惹既菌

男爵府

57xt52 發表於 23-12-6 09:37
我仔仔10歲呢兩日又係,頭幾日無痾,只係作悶肚痛,微燒,睇左醫生,今日第3日開始㢌反而精神d, 你仔仔最 ...

你小朋友lunch食學校飯?

大宅

Loklok0023 發表於 23-12-7 10:04
你小朋友lunch食學校飯?

唔係,我女都近1星期先好返,食左5日抗生素,宜家胃口都未復完,同成日好攰咁,我心思思想買d滴雞精佢飲。你小朋友胃口如何?

男爵府

57xt52 發表於 23-12-12 13:44
唔係,我女都近1星期先好返,食左5日抗生素,宜家胃口都未復完,同成日好攰咁,我心思思想買d滴雞精佢飲。 ...

我小朋友病完兩星期就無事了,胃口慢慢會好,要比多幾日,一係燉D肉汁比佢飲

男爵府

彎曲桿菌比較少聽, 係唔係近期比較活躍既腸病毒?

侯爵府

Lee119 發表於 24-1-29 12:27
彎曲桿菌比較少聽, 係唔係近期比較活躍既腸病毒?

腸病毒是一種RNA病毒科的病毒,可引致腸道及呼吸道感染,

並主要透過分泌物,包括人與人之間的接觸、飛沬及糞便傳播,

人多聚集的地方便會有較高傳播風險,如學校、院舍、長者中心及醫院等。

感染腸病毒的病徵包括發燒、喉嚨痛、嘔吐、腹瀉、紅疹及肚痛等,

但並非同時出現所有徵狀。

不少人會將腸病毒與感冒混淆,但張指出,

腸病毒患者一般沒有上呼吸道感染徵狀如傷風及咳嗽等。

若病人同時在口腔附近或手腳部位出現紅疹,

醫護人員便會留意是否受到腸病毒感染,醫生亦會檢查病人口腔,

若口腔有紅點或潰瘍情況,病人感染腸病毒的機會便更高。

手足口病幼兒個案創 3 年新高 專家教你如何識別病徵 成人亦有機會感染

大宅

BK Milk勳章

發表於 前天 01:35 |只看該作者
ada0708 發表於 24-4-4 12:42
腸病毒是一種RNA病毒科的病毒,可引致腸道及呼吸道感染,並主要透過分泌物,包括人與人之間的接觸、飛沬及 ...

謝謝分享.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊