自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sfccwy 發表於 23-11-5 01:52
以下對白係我身邊朋友或其他家長同仔女嘅對白,3個都係我親身聽到

如果你係媽咪,你會點答或點做?不過各 ...

1-3都答好,完全冇條件做到

別墅

我家冇出現以上問題

1. 全家冇人食煙
2. 小朋友話學校啲飯冇問題,仲添餸不論兩間小學,都冇投訴過,我懷疑佢味覺有問題,因為我煮乜佢都話好食

3. 小學中段我轉返半日工,日日接放學,跟功課

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

1)以前一直係煙民,喺屋企驗緊孕重食住煙等結果,知道有左就一啖都無食過,介左13年。
2)小學大部份時間帶飯,好似有3/4個月食學校飯。
3)由K1一直自己接送返放學,直到小朋友唔想我接為止。

別墅

回覆樓主:

2,我試過
因為阿女嗰陣數學好差,二年級時每次小測都係爭1、2分合格,有次佢叫我帶飯(我本身唔太識煮嘢),我話你努力啲溫習,今次數學小測合格,媽媽都會努力學煮嘢比你帶返學校食,嗰次阿女好叻,比合格再高啲,我就實現我承諾,帶飯比佢,一直帶到成六年級畢業

3.一至六年級都係接送返學

男爵府

2024年龍年勳章

noodle_noodle 發表於 23-11-5 16:05
唔贊成,2同3,都係環境迫成,唔係個個女人做到千億新抱,日日有人養,喺屋企日煮夜煮,接仔女返學放學, ...

返工還返工,點解會同小朋友放負?點解唔可以正面解釋?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

愛是不應有條件

複式洋房

以下對白係我身邊朋友或其他家長同仔女嘅對白,3個都係我親身聽到

1。本身冇食煙所以冇問題。
但如果食煙,應會食少啲。。正如丫仔成日叫我減肥食少啲做多啲運動。
2。其實見到學校飯單真係選唔到佢地食咩。所以日日帶飯,前一晚煮多啲日日食炒飯。佢地反而講寧願食媽咪炒飯,因為今日見到同學啲飯點點點好難食架。佢地就知即使日日炒飯已好好啦~
3。送返學真係我。接不是我。可能甘冇再要求再多。曾經因為湊問題,開過會話少一人做野或2個放學去補習社,計返條數,根本就唔夠日常開支,即使已cut埋咩班呀~所以最後小朋友都知父母要出去打工先有錢開飯。
其實都要解釋比小朋友知,點解做唔到既或點解甘做。小朋友見人有我都要有心態。

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

第時小朋友大左,都會咁樣回應佢

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

1. 如果我食煙,仔囡想我介煙,我會配合。
2. 要小朋友習慣好一餐唔好又一餐。最多小息盒執佢鐘意既零食。
3. 仔囡曾經要求過我接送,我間中請大假放早接放學。我同佢地講每人都有自己既責任。一放假就會陪佢地。

別墅

回覆樓主:

1)全家唔食煙
2)個仔話學校啲飯都算好味
3)有送番學 但要番工真係無辦法接放學

子爵府

虎到金來勳章

我唔識得好似呢d 家長咁样答問题,條件交换,真系唔識

男爵府

睇返情況。

第一,不適用,因食煙一定唔會。

第二,返工,趕唔切就整唔到。

第三,唔返工冇收入維持唔到生活。若順路啱時間都係自己接送。

伯爵府

+3金熱血

1. NA
2. 帶飯到P6(工人整)
3. 帶返學到P6

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊