自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

阿女二線小學,成績一向唔錯既(級2-3),老師問我諗住報邊間,我答左間1C既,老師好似唔高興,話應該報1A,唔好限制左個女潛能。其實我自己都好糾結,唔想個女大壓力,但降級讀係咪好傻呢?
本身從無谷過佢,成績好因為上堂專心+做功課非常認真。一直零補習,悠悠閒又一日,所以覺得讀二線也不錯。一定要人望高處嗎?求指點

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實而家1c學校都好谷想博上去,最重要睇校風,其次小朋友意願。

珍珠宮

回覆樓主:

1c 同以前b2 b3諗清楚好

珍珠宮

Sunshinegirl 發表於 23-11-8 08:38
阿女二線小學,成績一向唔錯既(級2-3),老師問我諗住報邊間,我答左間1C既,老師好似唔高興,話應該報1A, ...

認為學校想自己名望高啲,老師都叫試區外band1,但我自己唔覺得唔容易入,而且遠之餘唔會易讀。
除咗學生遠,學校有啲咩,家長出席都遠,我覺得都係睇自己點諗,有啲家長係會比較進取

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

而家好多中學都有資詢日,開放日,帶個女去參觀Band1A/1C嘅學校, 比佢自己揀

男爵府

回覆樓主:

1A同1B都可以差幾十個排名。 唔揀1A都要揀1B。
而且老師叫得你揀, 真係要對自己個女有信心啲。

侯爵府

唔好理老師,學校為左升中派位結果好 一定想你哋搏,孩子是你的並不是屬於學校的。最緊要孩子鍾意和適合邊間。二線小學級頭三入到好勁b1A (自行機會微可能大抽獎入)入到去個個勁就變得中下游。到中三升中四高中選課又爭一餐。選唔到心水科目迫住讀不喜歡的真慘

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

可以自行報一間1A/B, 同一間1C
入唔到1A/B就疊埋心水讀1C

我姨甥讀某小學,聯繫一間好勁嘅1A校。但我妹覺得姨甥唔係嗰個水平,自行揀咗間1C入咗。到派彩嗰日,一堆堆人入聯繫中學,老師都話姨甥可惜,但我妹覺得結果適合

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

去睇下學校先, 唔好俾 branding 限死咗自己, 1A 未必死讀, 可能因為讀書氛圍, 令到成績好呢。 當然1C 都有好學校, 適合就好㗎喇

子爵府

Sunshinegirl 發表於 23-11-8 08:38
阿女二線小學,成績一向唔錯既(級2-3),老師問我諗住報邊間,我答左間1C既,老師好似唔高興,話應該報1A, ...

考完呈二再諗,我會試b1a-b

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

Del

Del

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

建議係你同個女要商量清楚,又或者一齊去中學參觀下,始終讀果個係你女。

老師所謂建議,你只能參考。有部分係為左學校派位靚,叫家長要博,或者降低少少,為左穩守頭三志願,所以作為家長都要睇小朋友能力同意願。

珍珠宮

heilongmama 發表於 23-11-8 09:04
識有個親戚, 本身讀開2線小學成績級1, 中學自行入左1A, 但成績好多時唔合格, 倒數果只。
原本同一間小學 ...

其實好懷疑呢d係咪谷出黎
正常級5應該聰明讀1A無問題

別墅

蜜蜂糖 發表於 23-11-8 08:42
其實而家1c學校都好谷想博上去,最重要睇校風,其次小朋友意願。

小朋友冇所謂,佢話最緊要學校食物好吃 (激C)

別墅

芒果米池 發表於 23-11-8 08:44
認為學校想自己名望高啲,老師都叫試區外band1,但我自己唔覺得唔容易入,而且遠之餘唔會易讀。
除咗學生 ...

老師都有叫揀區外band 1,但我寧願瞓晏d。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

別墅

tung0409 發表於 23-11-8 08:57
唔好理老師,學校為左升中派位結果好 一定想你哋搏,孩子是你的並不是屬於學校的。最緊要孩子鍾意和適合邊 ...

呢個就係我既擔心。我都同女講,老師實叫你搏,佢一半為你一半為自己。

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 23-11-8 09:06
其實好懷疑呢d係咪谷出黎
正常級5應該聰明讀1A無問題

可能本身間學校卷太淺

男爵府

咁自行1 間1B , 1間1C吧

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊