心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

很羡慕人家有父母錫,但是自己卻有一對冷酷無情的父母。父母從來都不會關心自己,就算生完仔坐月也不聞不問,更不會幫忙湊孫,但過時過節就要求要同佢哋拜年。唯一的優點就是不用俾家用,因為佢哋話唔使。感覺就像遠親不像父母。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MUMREDBB 發表於 23-11-9 02:49
很羡慕人家有父母錫,但是自己卻有一對冷酷無情的父母。父母從來都不會關心自己,就算生完仔坐月也不聞不問 ...

曾經有,因為偏心
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

很羡慕人家有父母錫,但是自己卻有一對冷酷無情的父母。父母從來都不會關心自己,就算生完仔坐月也不聞不問 ...

你唔駛比家用,唔駛照顧已好好了
我好羨慕你

留d時間比愛你嘅人
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

你那些小事,我告訴父母比佢朋友摸也不理我

子爵府

白玫瑰 發表於 23-11-9 15:36
你那些小事,我告訴父母比佢朋友摸也不理我

所以由十幾歲開始已想有輕生的念頭

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

其實許多父母都只愛自己,不愛子女。怪只怪做人有私心,硬要幫人洗腦,要人相信父母偉大,日後方便父母操控子女。

瑪瑙宮

我識有人係咁, 双方斷絶來往.

大宅

白玫瑰 發表於 23-11-9 15:38
所以由十幾歲開始已想有輕生的念頭

千萬不要因這些事而想唔開。真的不是個個阿媽都會錫自己仔女的。我小一的時候也試過畀人非禮,返屋企講畀阿媽知後。佢竟然叫我不要去想這些無聊的事。乜俾人非禮係無聊的事嗎? 正式自私阿媽! 在佢心目中不想理不想聽,就當沒有事發生。其實喺我心目中,到而家還記得。所以對阿媽還會添多一份恨意。

已刪除用户

子爵府

MUMREDBB 發表於 23-11-10 12:46
千萬不要因這些事而想唔開。真的不是個個阿媽都會錫自己仔女的。我小一的時候也試過畀人非禮,返屋企講畀 ...

最令我失望是中學回家,仲見到佢地好開心地打麻雀,佢連自己個女俾人摸唔介意,但會要求我地12點前回家

大宅

我媽媽離開後,我爸爸都很少關心我,找我都係問攞家用多,從小父母就忙工作搵錢,根本好少理我,所以一直感情都唔深,大家都唔多話題。所以我有小朋友後,我好希望同仔女一直感情好好,有好多話題

男爵府

當然未去到錫啦 老豆就更感情,阿媽叫好少少噤咯,冇得善慕架,唯有自己錫仔女多D,吾洗好似自己噤

大宅

kckkck 發表於 23-12-7 17:20
當然未去到錫啦 老豆就更感情,阿媽叫好少少噤咯,冇得善慕架,唯有自己錫仔女多D,吾洗好似自己噤 ...

我媽只談家用,心淡極,對我細佬就貼錢乜都得

男爵府

white1 發表於 23-12-7 18:15
我媽只談家用,心淡極,對我細佬就貼錢乜都得

重男輕女

大宅

Nancy20090615 發表於 23-11-10 10:07
我識有人係咁, 双方斷絶來往.
我好想

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 小小蜜蜂仔 的帖子

我相反, 有一個唔錫我既仔, 一年都叫唔到10 句媽媽

別墅

留d時間比愛你既人算

公爵府

樓主,you are not alone!

我父母唔係冷酷無情,佢哋所謂父愛母愛係有條件,兩個都係養女防老,我完全感受唔到佢地有乜無私嘅愛,有利益咪有愛,我爸對工人仲好過對我,我有驚恐症,試過有一次喺酒樓食飯時喺我父母面前發作,我辛苦到喺張枱度半個鐘,醒來時我爸一句問候都冇,只係講,仲有個餸未黎,叫我跟一跟;我過去十年曾經升過兩次職,去到高位,我老竇提起佢一句聲都冇出,臉上一啲喜悅都冇,相反佢嘅內孫女做Prefect,佢就係咁講問佢讚個孫女叻。

同你最大分別係,佢哋生活大部分靠我份家用

大宅

文文媽打 發表於 24-1-5 14:42
留d時間比愛你既人算

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊