婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

周小桃 發表於 23-11-11 23:41
你一日仲生存係呢個世界,仲有得見

暫時都仲有,見到,但難受

大宅

Elvab 發表於 23-11-11 14:24
你親戚都係keep住見個小朋友?我都好想知,如果吾見係咪就吾會返黎?

我之前工人由我女出世開始照顧左我女四年,之後我們無續約,她宜家個個月都有過來我家探望我個女。
我女好不知幾開心,工人一走就大喊不捨得她離開。

複式洋房

周小桃 發表於 23-11-11 23:48
我之前有個朋友,我們讀中一時係好朋友,她非常掛念她媽,她攞住媽張相俾我睇。
我有三個同事,他們的媽都 ...

你好朋友好耐無見過佢媽定咩情況?

大宅

Elvab 發表於 23-11-11 23:50
佢呀嫲驚死我接觸個女咁,每次見面都係度,寸步不離,我想同佢講野都難,有得見,但無得接觸囉,個女又好 ...

你可以打電話or寫信同她溝通嗎?

大宅

Elvab 發表於 23-11-11 23:53
你好朋友好耐無見過佢媽定咩情況?

因為都係二十幾年前既事,所以我模糊記得她話她好耐無見過她媽。

複式洋房

周小桃 發表於 23-11-11 23:55
你可以打電話or寫信同她溝通嗎?

我有得見佢係因為法庭命令,不過都吾係遵守得哂,都好常缺席,每次見面,佢吾會同我講野,吾會應我,當我透明,都吾會同我打招呼同叫我,純粹解左思念之苦,其實仲難受左,話哂我由佢出世照顧到佢4歲,佢跟佢嫲2年就比人洗左腦,好心痛

複式洋房

周小桃 發表於 23-11-11 23:58
因為都係二十幾年前既事,所以我模糊記得她話她好耐無見過她媽。

我都想知,如果個女細個比佢嫲封鎖吾比搵我,到大個會唔會返黎?

大宅

Elvab 發表於 23-11-12 00:01
我都想知,如果個女細個比佢嫲封鎖吾比搵我,到大個會唔會返黎?

當時我個同學得她媽張相,她可以點找她媽呢?
二十年前無facebook無whatsapp
但宜家年代又不同,有facebook有whatsapp
她當年似乎好想找她媽(我記得)

大宅

Elvab 發表於 23-11-12 00:00
我有得見佢係因為法庭命令,不過都吾係遵守得哂,都好常缺席,每次見面,佢吾會同我講野,吾會應我,當我 ...

她嬤係有財力權力,地位相當高之人?
點解她可以封鎖到?

複式洋房

周小桃 發表於 23-11-12 00:12
她嬤係有財力權力,地位相當高之人?
點解她可以封鎖到?

吾係,我前夫係媽寶男乜都聽呀媽講,佢媽想點就點,有無聽過光緒與慈禧,我前夫同佢媽就係咁既角色,個女咁細,吾通識反個呀嫲咩,咪搞到呀嫲個權大於父母囉

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

Elvab 發表於 23-11-11 13:19
係呀,如果再嚟過又要再打官司,我仲有個仔要照顧,離婚個陣4歲,宜家6歲嚕
...

唔太明99點解可以搶你個女,
之前一直你自己湊,
不是正常都判俾媽媽?

另外你仲有個仔都係你前夫嘅?
定係新家庭?
如果你已經有新家庭,
前99又從中作梗
個女只會同你越走越遠…

大宅

Elvab 發表於 23-11-11 09:31
我前夫係個媽寶男,乜都聽呀媽話,好容易就比99分化到我地夫妻既關係。我99對我女好寵,一開始我都好感恩, ...
Sis,如果你覺得同媽寶老公生活係痛苦的,請唔好訓練仔女成為第二代媽寶,應該俾啲空間仔女,俾佢哋去選擇佢哋想愛的人,否則你只係重覆返你前99嘅所作所為。

複式洋房

babyhoi 發表於 23-11-12 23:37
唔太明99點解可以搶你個女,
之前一直你自己湊,
不是正常都判俾媽媽?

我同前夫有一對仔女,女跟左前夫,仔就跟我,我前夫好少理個女,通常都將個女交比佢媽湊,咁咪變相比左99囉

我未有新家庭,仲係單親媽媽
未離婚前同99既婆媳關係好差,離左之後仲差

複式洋房

wholemilk 發表於 23-11-12 23:59
Sis,如果你覺得同媽寶老公生活係痛苦的,請唔好訓練仔女成為第二代媽寶,應該俾啲空間仔女,俾佢哋去選擇 ...

如果我要咁做,我前夫就無可能每個月都見到個仔,緊加無可能有留宿過夜,反而我連見個女都難,你話同樣係對仔女父母,點解待遇咁差?

大宅

Elvab 發表於 23-11-13 00:11
如果我要咁做,我前夫就無可能每個月都見到個仔,緊加無可能有留宿過夜,反而我連見個女都難,你話同樣係 ...
你唔俾細仔見佢哋,即係唔俾機會細仔選擇,兼令細仔對媽媽產生內疚,咁佢一定會變成你最痛恨的媽寶男。

複式洋房

wholemilk 發表於 23-11-13 00:45
你唔俾細仔見佢哋,即係唔俾機會細仔選擇,兼令細仔對媽媽產生內疚,咁佢一定會變成你最痛恨的媽寶男。
...

你言下之意即係佢地吾比個女我見,又吾比個女選擇係岩?相反,我所做既就係錯?Sorry,我吾識同你溝通

複式洋房

Elvab 發表於 23-11-11 09:31
我前夫係個媽寶男,乜都聽呀媽話,好容易就比99分化到我地夫妻既關係。我99對我女好寵,一開始我都好感恩, ...

純粹想知有無同路人同樣行緊尼條路,可以比我參考下可以點做,以吾係比人審判,我一直堅持住「將心比心」,前夫一家咁對我,我都無話要對佢地做乜,如果吾清楚詳情,麻煩吾好亂up野,打字容易,但傷害好大囉

大宅

Elvab 發表於 23-11-13 00:50
你言下之意即係佢地吾比個女我見,又吾比個女選擇係岩?相反,我所做既就係錯?Sorry,我吾識同你溝通
...

我只睇到你唔想阿女太鍾意照顧緊佢嘅嫲嫲,咁做對阿女無好處,只要嫲嫲照顧得好,鍾意嫲嫲無問題。
再講白一啲,叫你唔好咁執著。
反過來,如果你99開post數落你,我都會勸99俾粒孫見你,仔女唔係宮鬥劇。
而且佢的確有按法庭命令俾阿女見你。

複式洋房

wholemilk 發表於 23-11-13 01:59
我只睇到你唔想阿女太鍾意照顧緊佢嘅嫲嫲,咁做對阿女無好處,只要嫲嫲照顧得好,鍾意嫲嫲無問題。
再講白 ...

我從來無阻止佢中意呀嫲,但呀嫲洗佢腦,破壞我地母女關係就係有問題,我由頭到尾都係話,個女比人洗左腦,吾認我尼個呀媽,如果你係我,你仲會唔會講得出尼d說話?

我99吾洗開pose都已經四周圍唱衰我啦,佢仲要黑白是非倒轉嚟講,你覺得佢真係咁有口徳,收佢把口,吾係個女面前妖化我?吾好咁天真啦

佢比個女我見純粹報復佢自私行為炸,每次個女見到我都特登係佢呀嫲面前做d hurt我既野,你試下舊肉自己既,但鋭緊自己,你未試過仔女比人挑撥離間再吾要自己感覺就吾好講出心涼話,如果有日,你經歷同樣事情,我睇你仲係咪咁睇得開

複式洋房

wholemilk 發表於 23-11-13 01:59
再講白 ...

如果佢安分守己,照顧得我女好又吾搞破壞,我會唔會開pose話佢,「空穴來風未必無因 」。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊