自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

加油! sen父母加油!

伯爵府

aidan08 發表於 23-11-13 00:33
你誤會了,我唔係大反應,而係我都想知究竟係唔係。因為我見爬唔爬呢樣野,好似有遺傳咁,通常同一個家庭 ...

我個2個又唔係,一個好鍾意爬,一個冇爬過直接行,冇讀障。

琥珀宮

mln 發表於 23-11-12 18:41
未識爬又真的有些遲
男仔講嘢慢都算正常嘅

會唔會係同佢又中又英,未唔識講野囉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

aidan08 發表於 23-11-12 23:56
而家有幾多個高齡產婦唔去做產檢?科技一定係令到生出有嚴重缺陷的小朋友大大減少。精益求精底下,D小朋友 ...

Check到 adhd 咩?

放下自在

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

啦,我聽我阿媽講。我細個時同齡BB都識行時我連坐都坐唔穩,醫生同我阿媽講我發展迉緩。有一日我係突然間識行去揾佢。

雖然解釋唔到點解,但有乜野真係要揾醫生,即使我阿媽老一輩人都識揾醫生啦,‘’個個BB’發展唔同‘’只係安慰話,有乜都係睇醫生,唔係個個都咁好彩!

大宅

我細妹2歲半前只係B B話,唔識爬-嚟就行,但讀書時係學霸不知幾好。父母加油多啲同B B玩同傾計會有幫助

子爵府

我唔同意話而家太緊張,巧立名目。
只不過係以前冇介定adha,ads,咪冇得check,以為佢只係慢一點。
可能,你個小朋友好彩真係只係慢,之後追返。
但又可能,佢根本係sen。
你睇下bk都知,好多結婚先發現另一半係sen架,細個邊有check咁多呀。
而家及早發現懷疑有問題的case之後去做治療,係好正確。話咩發展有快有慢,根本係不面對。3,4歲唔識講嘢喎。
不過我朋友做兒童心理學,佢有講過,如果只係覺得佢有少少問題,例如有一點小固執而又不影響日常生活,唔好咁快去留晒record。因為其實每個人點都會有一點小問題。因為咁而留record絕對唔值得。

子爵府

cattz288 發表於 23-11-13 07:09
Check到 adhd 咩?

產檢唔會check到。可能佢唔知咩係sen。

子爵府

aidan08 發表於 23-11-12 23:53
當然,可以講到好好聽,好政治正確,無歧視,係支援。

但有邊個阿媽聽到唔擔心?有邊個會覺得只係支援, ...

我明你意思, 宜家「正常」個範圍好窄。

伯爵府

zitamamama 發表於 23-11-13 07:28
產檢唔會check到。可能佢唔知咩係sen。

我諗,係你唔明白我想表達嘅意思。

而家就係將產檢check 唔到嘅所謂「問題」,set 到個門檻好高,然後指出咁樣係有「問題」而有特殊需要。嗰D指標,唔係話可以好似驗血、驗腦等測試,睇到好客觀數據或異常而斷定的問題。標準set得高,自然大把SEN。

我當然知道什麼是SEN啦,嗰D問題,大部分無法用絕對科學,好似驗血咁驗得出。只係由一部分所謂專家,羅列一大堆準則,睇個小朋友中幾多項。咩年齡要達到咩要求,嗰D要求,係可以愈set 愈高。

我只係覺得,呢個範疇,係一門發展中的「科學」,根本未完善。正如以前將「阿氏保加」定在自閉症之下,現在已經好多專家推反呢個論調。

所以,我好贊成多D研究用絕對的科學去斷定呢D問題,例如發現人體內有哪種物質會導致呢D行為或障礙,而唔係將D非絕對科學的標準愈set 愈高,令大量人被標籤,連治療師都話供不應求,又嚇親家長。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁細個,早d開始訓練,冇事嘅!

男爵府

aidan08 發表於 23-11-12 23:53
當然,可以講到好好聽,好政治正確,無歧視,係支援。

但有邊個阿媽聽到唔擔心?有邊個會覺得只係支援, ...

有時令真正需要嘅排服務要等好耐

大宅

701003 發表於 23-11-12 19:37
我大女未爬過,一歲九個月先識行,阿仔差一個月三歲先開口說話 小朋友發育有先有後,未必要跟大隊 ...

你好彩咋
如果你D仔女真係有事,隨時過咗黃金治療期
呢個吾係話跟吾跟大隊問題,真的不可叫人輕視,有事就一世

大宅

701003 發表於 23-11-12 21:28
其實好多評估數據都係以大部分作準,幾多個月要做到乜,幾多歲要識D咩,的確令好多父母産生焦慮 :thinking ...

評估數據係比你check住進度,有慢就要注意,需要时可盡早找專業人事幫忙

何來會另好多父母焦慮?

大宅

nachoboy 發表於 23-11-12 18:38
發展遲緩丨何雁詩親揭兒子發展遲緩 1歲半未識爬及行路:只會講BB話
https://topick.hket.com/article/365058 ...

係咪佢自己駝仔嗰時食煙影響到
佢好似係煙剷

伯爵府

莫失莫忘 發表於 23-11-13 07:39
我明你意思, 宜家「正常」個範圍好窄。

Exactly! 我就係咁嘅意思!

十幾年前,我大仔年代,小朋友被標籤為SEN係少過而家好多,但已經見好多我覺得係誤診、誇張咗的case. 我老友兩個仔,當年都被懷疑係。我老友本身自己都好叻,性格硬淨、自信,一開始已經無視呢D標籖,繼續用自己認為啱的方法去教。結果兩個仔唔知幾正常,社交學業都無問題,仲好叻。唔覺佢哋成長中有乜嘢融入唔到主流標準的焦慮。

到而家,我細仔好多同學被懷疑係,個個要去做training, 但好多家長根本唔覺得自己的仔女有乜大問題,開頭被懷疑都好困擾,只係慢慢叫自己接受,做training 無壞而已。真正有需要的小朋友,我覺得家長自己都會察覺,係會好難自己處理。而家我見到嘅係,好多小朋友,根本家長唔覺得佢哋有問題,自己亦處理到,但被逼要去被標籤,去洗錢做training.

伯爵府

RoseRosa 發表於 23-11-13 08:31

呢個就係我認為將個標準愈set 愈高最大的問題!

伯爵府

RoseRosa 發表於 23-11-13 08:31

呢個就係我認為將個標準愈set 愈高最大的問題!

大宅

Anpanmama 發表於 23-11-13 00:59
最乞人憎係嗰啲話男仔遲啲講嘢都正常又乜嘢佢自己或者個仔嗰陣歲幾都未講嘢而家想佢收 ...

係啦
真係害人吾使本,咁講嘢都得

伯爵府

sheepmui 發表於 23-11-13 01:27
真正認識下sen先才下結論吧。
讀得成書,事業有成,搵到錢,看似人生發展好好,也不代表沒有sen這回事。很 ...

我對SEN有一定認識,但對佢評估嘅方法、準則唔認同而已。

無錯,好多專業人士都有SEN特質。而呢D所謂SEN特質,係近呢十幾廿年開始被廣泛認同,然後作為評估是否有特殊需要的準則。但上面我都提過,大部分呢D準則,都非絕對科學,好似驗血咁驗證到出來。於是,結果係標準可以愈set愈高。

其實,你所講嗰D不自知有SEN的成年人,尤其有成就嗰批,有冇人統計過,佢哋在無被標籤和無接受training 底下成長,有幾多%有你所講的「因為自身的小眾SEN條件但要適應大眾準則的日常生活而造成的問題,內心的焦慮壓力等等問題」?

有冇人去研究吓,究竟被標籤問題大D,定不被標籤問題大D?

呢批人,在不被標籤,沒有training 下成長而能夠在社會爭取到過人成就,咁佢哋被標籤的需要在哪?假如佢哋並沒有感受到你所講的焦慮和難以適應的話。

我之所以咁講,係因為我有認識過都幾多呢類已成年,算是社會上比較有成就,而用現在標準睇,小時候有SEN特質的人。由於我對呢個範疇有興趣,所以我會問佢哋一D問題去了解一下。佢哋大部分無你形容嗰種焦慮,成長過程無所謂適應問題。我估計係因為當年的社會,並沒有如今日般咁去標籖咁多唔同特質的人。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊