自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

歌莉亞 發表於 23-11-14 17:22
做女人係咁㗎, 係會顧自己小朋友先, 我相信十個女人, 九個都會放小朋友在第一位, 我自己當時都是! 但係原 ...

婚姻及人生每個階段都有舍有得, 小朋友仲細真係好困身, 感情亦是最差嘅時候, 只要堅信, 他們大了就會好好多。
而且人大咗, 有好多想法都唔同, 以前我老公都係唔捨得花錢的, 不過未至於好似你哋咁差, 有時都會送花禮物給我(一年2次吧), 每年去一次旅行, 而家年紀大咗, 唔知係比我教壞咗定想通咗, 明白到錢再唔花就白賺了 , 反而多了花費, 捨得花費, 我地成日去玩去食, 以前後生我老公無任何興趣又唔睇戲的, 真係幾悶的一個人, 而家個個星期叫我去睇戲!
我拍拖連結婚31年了!
以前好羨慕人地结婚咁耐
原來時間好快的!
加油啊!小朋友大了就好了!

大宅

點都要搵機會二人世界,尋回拍拖既感覺

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我同老公一齊都20年了 但我地仲會拍拖 但我唔中意拖手 佢中意撓手扶我行
完全想像唔到唔親熱既生活
唔係面把愛放係嘴上 但你總感受到佢愛你 你愛佢
原生家庭好影響小朋友
我老公話自己童年不幸 都唔想個女好似佢咁
希望個女第時搵男朋友以爸爸為準則 等佢識教個男朋友點愛自己

大宅

Giant 發表於 23-11-14 15:44
我都已經係同屋住關係,相對無言;唔知其他男人更年期係咪都係咁 ------ 丁蟹上身,全世界得佢啱晒,所有唔 ...

同我屋企嗰件一樣,丁蟹上身,佢講嘅啱哂。明明係錯嘅,提佢兩句,就發晒爛喳。最慘佢係提早退休(出年59),日日係屋企,除咗間唔中煮晚餐(一星期四晚左右),開下洗衣機,其他家務都唔洗做,日日對住個電視同手機,都仲會鬧我哋三仔乸,一屋家務佢一個人做晒。我仲返緊工,仔女都大學,放學去做part time,真係成屋佢最得閒,做嗰兩樣家務好似要佢條命咁。
而家除咗食飯時,會一家人坐埋一齊,一食完,我哋三仔乸即刻各有各入房,真係怕咗佢。而家一屋四人,真係冇咩交流喇。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

meiyip 發表於 23-11-14 18:21
同我屋企嗰件一樣,丁蟹上身,佢講嘅啱哂。明明係錯嘅,提佢兩句,就發晒爛喳。最慘佢係提早退休(出年59 ...

想攬住妳呀
我一樣,食飯就係食飯,冇說話的(之前講嘢俾佢鬧過話嘈到聽唔到電視),食完渣渣林去洗碗沖涼,跟住即閃入房睇書(之前碌手機又鬧對住手機,電視都唔睇),試過一吹乾個頭(約8:30)就上床瞓覺,費事俾機會佢"發揮";阿仔就戴headphone睇youtube。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

20170101 發表於 23-11-13 21:22
我39 ,佢44

以呢個年紀,你同老公嘅相處方式唔算好,當然好多女人會同你講男人顧家仲想點? 你諗吓如果你仲單身,會否揀呢個男人嫁?

伯爵府

meiyip 發表於 23-11-14 18:21
同我屋企嗰件一樣,丁蟹上身,佢講嘅啱哂。明明係錯嘅,提佢兩句,就發晒爛喳。最慘佢係提早退休(出年59 ...

男人提早退休係一件超煩嘅事
所以我C6話想提早退休
我不斷游說佢
過多幾年先啦等埋我
我怕佢退休在家, 仔女唔願返嚟屋企, 工人亦都唔想做, 因為他太煩了!

侯爵府

2024年龍年勳章

長此落去唔得架,小朋友都開始大,分返房瞓對大家都好,有時放工放假同老公二人世界,小朋友交俾人湊去個短旅行,夫妻感情都要用心經營

伯爵府

Giant 發表於 23-11-14 15:44
我都已經係同屋住關係,相對無言;唔知其他男人更年期係咪都係咁 ------ 丁蟹上身,全世界得佢啱晒,所有唔 ...

佢似有情緒病喎!
退咗休未?

男爵府

回覆樓主:

小朋友會長大,會有自己的朋友和世界,上到高中,你就感受到。伴你到老只係你老公而唔係你子女。

大宅

水晶宮

回覆樓主:

冇性夫婦應該係有好多,我識有人都係咁,仲有好多生完小朋友後,我覺得你地相處OK,大家又冇特別需要,唔洗刻意諗有問題,好多講到冇性就有問題咁,其實好多上到50都未必再有性生活,遲早都係會冇,昨日才見錢小豪同老婆十年冇性。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

she007 發表於 23-11-14 21:39
冇性夫婦應該係有好多,我識有人都係咁,仲有好多生完小朋友後,我覺得你地相處OK,大家又冇特別需要,唔洗 ...

好難想像50歲就冇,女人或者可以,但男人係咁就好危險,有愛愛係會令感情昇華,交都鬧少啲。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

andyman 發表於 23-11-14 21:55
好難想像50歲就冇,女人或者可以,但男人係咁就好危險,有愛愛係會令感情昇華,交都鬧少啲。
...

冇話咩危險,有啲男人上年紀係冇乜需要,對左個老婆咁耐,有啲老婆都唔再吸引,引唔起佢興趣,但佢又唔會話要搵第二個女人,都幾十歲仲搞咁多野咩。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

she007 發表於 23-11-14 22:12
冇話咩危險,有啲男人上年紀係冇乜需要,對左個老婆咁耐,有啲老婆都唔再吸引,引唔起佢興趣,但佢又唔會 ...

最怕佢對自己老婆冇興趣,對出面果啲有
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

andyman 發表於 23-11-14 22:22
最怕佢對自己老婆冇興趣,對出面果啲有

我見到啲阿伯幫襯一樓一,70歲左右,佢有老婆都未必對老婆有興趣啦,我諗個老婆都60幾,佢去叫雞老婆都未必知,可能有啲知都唔理。

侯爵府

20170101 發表於 23-11-13 21:22
我39 ,佢44

其實你哋仲好後生,咁小朋友大曬後,你哋點相處落去?不如同先生傾下大家目前關係,有冇嘢可以改善?

侯爵府

RAY媽 發表於 23-11-13 21:03
小朋友咁細,點會老夫老妻?你哋點忍唔親熱的?14年咁短。
快d 搵婚姻輔導,老夫老妻都可以好sweet.
我舅 ...

舅父舅母好幸福啊

侯爵府

可能我同我先生無小朋友,我地會更加重視彼此嘅關係,因為我哋一直知道大家就係陪伴大家終老既人,所以我先生成日會同我講,我哋大家先後對方最重要既人,佢從來唔會對我發脾氣,結婚就黎24年,有時候可能會為咗小事爭辯兩句,佢稍為比平時既語氣高少少,我都會話佢咁對我之後就會平息,所以我地有咩事都會傾,唔會忍暪對方,同埋都唔會暪到,因為大家已經估到有咩唔對勁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 20170101 的帖子

二胎出世,因為餵人奶,經歷左兩三年同c6分房訓既日子....然後一有身體接觸就覺得怪怪地 我會推一推開佢又唔係太抗拒...不過好陌生會震一震 我諗係正常? 當小朋友自己訓返一間房 同佢一齊訓返同張床 攬埋一齊訓都依然會覺得突如其來既身體接觸好唔習慣~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊