自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

尋日去探阿女們,見到大女好似好委屈咁唔開心,我問多幾次佢就喊了,最後佢都有同我講話係因為全班同學仔都有玩xx 遊戲app,而佢爸爸唔同意俾佢玩,話要考試80分先有得玩。見此狀,我嘗試dl個app,但係最後佢爸爸都係話唔可以玩。
背景:兩個小朋友都係出世由我一手湊大,但係今年5月份社工家訪完有曬結果,有一日與女兒見面時阿女同我講,話爸爸說如果唔同社工講想跟爸爸生活,爸爸就打佢,我聽完真係超級傷心難過(emoji),最後我失去咗主要照顧權。(我只能安慰自己如果佢湊得掂我願意小朋友俾佢湊)長期嘅唔開心令我生咗個10公分嘅瘤,而我暫時邊工作邊休息(未完)

公爵府

powerlady 發表於 23-11-13 19:45
尋日去探阿女們,見到大女好似好委屈咁唔開心,我問多幾次佢就喊了,最後佢都有同我講話係因為全班同學仔都 ...

我離開咗女兒年幾,我放假先去探佢地,有時打俾學校了解到大女(8歲)喺學校瀬咗2次尿,1次大,有次我帶佢出街(佢又係急到瀬咗),到咗今日,再次打電話向學校了解,老師話佢有搣指甲習慣,甚至搣到流血,情緒有時都會爆,會喊會踢凳,見到最近好多學生睇唔開嘅新聞,我突然間好擔心阿女。我唔知點樣可以再爭撫養權,唔知有幾多勝算,同佢一句都溝通唔到,之前就話忍,依家就一直唔出聲,驚打起來對我冇乜好處,之後再WS話佢!請大家俾D意見,唔該曬,要鬧即管大聲鬧,唔該曬
人生沒有劇本,沒有固定的線路,但我相信每一條路上都能看到雲起雲落,只要我們耐心而堅持!------鳳凰衛視著名主持人-陳魯豫

男爵府

好媽媽勳章

powerlady 發表於 23-11-13 19:54
我離開咗女兒年幾,我放假先去探佢地,有時打俾學校了解到大女(8歲)喺學校瀬咗2次尿,1次大,有次我帶佢 ...

push!
人不犯我, 我不犯人.

公爵府

hw1115 發表於 23-11-13 20:02
push!

當時初初分開時,我哭到死去活來咁,因為細女好懂事好痴我嘅,一下子分開真係心如刀割,社工同我講,分開始終有一方會難過,平靜下來之後我好似接受咗佢呢句說話,之後大家進入適應期,聽講有時夜晚細女會喊,我有時返工掛住阿女又係好難過,隨著時間流逝,我一日比一日睇得開,尤其因為貧血輸咗2包血之後!心里面常常安慰自己,只要女兒健健康康長大就可以了⋯但依家

人生沒有劇本,沒有固定的線路,但我相信每一條路上都能看到雲起雲落,只要我們耐心而堅持!------鳳凰衛視著名主持人-陳魯豫

侯爵府

你個女唔出聲講事實無人可以幫到。我識人角式相反,個女俾阿媽虐待,老豆搵社工,但個女每次唔肯講真話,護住個老母,繼續受屈。有-次终於安排到去兒童之家,但個女唔喜歡。到最後忍唔住先話要跟老豆,虐待事件先結束到。你盡量游說阿女大膽向社工反映,你又催促社工解決試吓。你話老豆出言恐嚇,如果個女有咩事,你會追究跟進嘅人,睇吓佢會唔會積極處理。

大宅

你有能力養同湊兩個?有地方住有人湊? 有就去爭啦

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

有一日與女兒見面時阿女同我講,話爸爸說如果唔同社工講想跟爸爸生活,爸爸就打佢--> 咁樣可以爭到撫養權? 唔係通常判比照顧子女果個?

珍珠宮

有無問吓社工同律師意見? 好擔心呀女情緒,尤其個爸爸咁暴燥

公爵府

yantung2010 發表於 23-11-13 20:11
你個女唔出聲講事實無人可以幫到。我識人角式相反,個女俾阿媽虐待,老豆搵社工,但個女每次唔肯講真話,護 ...

唔該曬您嘅留言,我試吓咁做,thx(emoji)(emoji)(emoji)

公爵府

mangofluffy 發表於 23-11-13 20:12
你有能力養同湊兩個?有地方住有人湊? 有就去爭啦

我地外在條件差唔多

公爵府

crazypaper 發表於 23-11-13 20:17
有無問吓社工同律師意見? 好擔心呀女情緒,尤其個爸爸咁暴燥

我都係咁樣擔心,唔知阿女受咗幾多委屈咁,唉(emoji)

公爵府

廷廷媽 發表於 23-11-13 20:12
有一日與女兒見面時阿女同我講,話爸爸說如果唔同社工講想跟爸爸生活,爸爸就打佢--> 咁樣可以爭到撫養權? ...

係呀,事實真係咁

珍珠宮

powerlady 發表於 23-11-13 20:21
我都係咁樣擔心,唔知阿女受咗幾多委屈咁,唉(emoji)
同埋佢地本身跟開媽媽,咁細既小朋友離開媽媽,仲要有個爸爸咁惡,佢地好無安全感,不如問吓專業人士意見,睇吓可以點爭返個權返黎

伯爵府

Xmas吸收勳章

powerlady 發表於 23-11-13 20:20
我地外在條件差唔多

你哋條件差唔多,點解當初2個女會判俾爸爸?

男爵府

回覆樓主:

女一定係跟阿媽最好。。。點會比爸爸。。爸爸經濟能力好好?

公爵府

HAPPYBOBB 發表於 23-11-13 20:27
你哋條件差唔多,點解當初2個女會判俾爸爸?

最後根據小朋友意願判?

公爵府

香蕉煎餅 發表於 23-11-13 20:30
女一定係跟阿媽最好。。。點會比爸爸。。爸爸經濟能力好好?

最初佢係有返工,而我家庭主婦

公爵府

回覆樓主:

8歲女會唔會已經有情緒問題?帶佢睇下醫生好d喎,如果你自己環境係可以照顧到小朋友,問小朋友想唔想跟你,想就要諗辦法。

侯爵府

回覆 powerlady 的帖子

呢啲年紀仲要係女兒,照計都係判畀阿媽囉~你又湊開

大囡好明顯行為倒退加埋焦慮, 一定要 正視

公爵府

love.g.wad 發表於 23-11-13 20:35
8歲女會唔會已經有情緒問題?帶佢睇下醫生好d喎,如果你自己環境係可以照顧到小朋友,問小朋友想唔想跟你, ...

佢哋好想,但係佢爸爸阻力好大,我暫時唔知點樣先可以救到佢哋,所以我應該去搵律師先?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊