自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果去日本,我買Suuqu,唔會買CDP,覺得CDP個粉底唔襟,易變暗。我已經用過Radiant liquid 及cream foundation.

香港天氣用,我推薦雪花秀個cushion粉,薄貼易用有光澤,遮瑕度亦都夠。

子爵府

小mama 發表於 23-11-16 13:32
有冇相
雪花秀我都岩

https://hk.sulwhasoo.com/perfecting-cushion-ex.html?utm_source=GoogleAds&utm_medium=PMAX&utm_campaign=Ecom&utm_content=SWS00702&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI_7rvlObHggMV8CN7Bx1i1AvaEAQYASABEgLm5_D_BwE&gclsrc=aw.ds

子爵府

BB-CLEVER 發表於 23-11-16 13:42
請問茶完雪花秀cushion粉, 使唔使再茶碎粉?

我係搽完cushion粉之後,等一陣,大約一至2分鐘,然後再上少少碎粉定妝。

子爵府

yoko_hau 發表於 23-11-16 13:40
CDP時間耐左會變暗變灰,suqqu 好薄身,岩面上無咩野要遮嘅皮膚用好好。
我家有ysl cushion ,好用方便、薄 ...

太好了,有相同睇法,不過你下次有機會試吓Suuqu cream foundation, 用手指搽都可以好順滑好均勻,足夠嘅遮瑕度,可以build up, 但係仍然貼面自然。比CDP好好多。

向日本買,價錢真係好吸引,胭脂、眉gel都好靚

子爵府

綠茶新地 發表於 23-11-24 00:48
我都是同你一樣用suuqu ,係日本yen 平左為到$500 左右,性價比高,當然好熱既時候我覺得cle de peau 再li ...

Brow gel , 胭脂都靚,碎粉又係好用過CDP,幼滑持久,CDP碎粉有Shiseido一般嘅通病 - 過白又明顯有粉感。

我響大阪難波高島屋百貨買,而家天氣用cream foundation, 佢個質地真係搽少少又得,搽多一層又可以,用手指推已非常之均勻。

子爵府

danzlover 發表於 23-11-24 20:28
Suuqu base 好用嗎?

用過sample 覺得冇乜特別,我反而用Bobbi Brown 蟲草系列個base, 我覺得仲好過CDP嘅cream veil

子爵府

danzlover 發表於 23-11-24 20:25
Suuqu 好?

好用呀!

幾年前買過Suuqu liquid foundation、cream foundation 及碎粉,同期有用CDP 鑽光liquid及cream foundation、碎粉。

我係中乾肌,你就當我唔識化妝啦,Suuqu幾多個鐘個底妝都唔會變暗,甩粉都好少。CDP 就好快出油、氧化變暗黃,局部甩粉。 我相信CDP counter見到啲姐姐個妝咁靚,應該都搞咗好多嘢先做到呢個效果。我自問搞唔掂。

所以會回購嘅都係Suuqu

子爵府

danzlover 發表於 23-11-24 23:10
Thx 而家冬天係咪應該用cream foundation? Cdp 定係佢嘅碎粉好用啲?

我夏天都會用cream foundation, 我覺得其實冇乜所謂,視乎皮膚狀態同埋你需要嘅遮瑕度而決定, cream foundation一樣可以搽薄薄塗。

碎粉,Suuqu好過CDP, CDP過白、太重粉感

子爵府

LoveCorgi2 發表於 23-11-30 13:25
請問Suquu呢個牌子可以喺邊度有得買?

我响日本買

子爵府

MerryMe 發表於 23-11-30 17:15
我中性皮膚,買過舊版,一上面已經覺得唔掂,好暗沉,仲要唔貼

我而家係用緊呢隻,我覺得好滑好貼喎,全日都冇變暗。
我有用makeup base,上咗粉底之後都有用碎粉定妝。

子爵府

MerryMe 發表於 23-12-1 16:48
只可以話每個人感受不同
我都係都係一般化妝程序,但我真心唔like suqqu,好暗沉又灰面
依家全部換晒用cdp ...

同你剛好掉轉,我由CDP,全部換晒Suuqu

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊