自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

男爵府

Skytree1000 發表於 23-11-16 19:31
恕我唔識,
定妝噴霧唔係最後一個step 用咩?
還是有另一種妝前用?

妝前用會貼服啲,莊喉妝後用就可以keep住個妝

伯爵府

gilgilgilgil 發表於 23-11-16 22:36
呢只好貴喎

日本買平1/3, 尖沙咀金英有平行進口都平

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

好乾甩皮可以點

伯爵府

Skytree1000 發表於 23-11-16 19:26
擦齊三樣, 會唔會好厚粉

唔會呀

Skytree1000    發表於 23-11-17 01:05
Skytree1000    發表於 23-11-17 01:05

伯爵府

LoveCorgi2 發表於 23-11-16 22:58
呢個牌子有定妝噴霧?

https://www.sephora.hk/products/make-up-for-ever-light-velvet-mist/v/100ml?language=lng_zh&dxid=Cj0KCQiAmNeqBhD4ARIsADsYfTfRTV268DpqSFH9i_o1mqftLjkYABFzSKPkKDxseMVTQFZZj5SdbEsaAjOIEALw_wcB&dxgaid=Cj0KCQiAmNeqBhD4ARIsADsYfTfRTV268DpqSFH9i_o1mqftLjkYABFzSKPkKDxseMVTQFZZj5SdbEsaAjOIEALw_wcB&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAmNeqBhD4ARIsADsYfTfRTV268DpqSFH9i_o1mqftLjkYABFzSKPkKDxseMVTQFZZj5SdbEsaAjOIEALw_wcB

珊瑚宮

小mama 發表於 23-11-16 17:02
唔係一定要粉底,我冇所謂,我淨係想變靚

整容囉

侯爵府

hugub 發表於 23-11-16 23:00
日本買平1/3, 尖沙咀金英有平行進口都平

金英在边個位置?

伯爵府

回覆 女皇駕到 的帖子

OIC tks

伯爵府

gilgilgilgil 發表於 23-11-17 00:55
金英在边個位置?

厚福街

https://www.godwell.com.hk/brand/66-CLE-DE-PEAU-BEAUT-

伯爵府

ganggang 發表於 23-11-16 23:00
好乾甩皮可以點

如果好乾我會用呢隻massage cream按摩3分鐘後才化粧

平時多d敷補水mask, 我用innisfree 呢個牌子$13塊

Skytree1000    發表於 23-11-17 09:35

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

CDP粉底我用過,幾個鐘塊面變灰暗

珍珠宮

kit2004 發表於 23-11-17 10:48
CDP粉底我用過,幾個鐘塊面變灰暗

咁大鑊?

子爵府

小mama 發表於 23-11-16 10:50
請問有邊隻粉底擦完塊面遮毛孔又唔甩粉?
有冇邊隻推介?
同埋有冇唔甩色既口紅推介?

其實無分年紀,係睇隻粉底合唔合適…..
cover mark
cpb
make up forever 好似都多人用

伯爵府

女皇駕到 發表於 23-11-16 22:54
定妝噴霧urban decay,遮毛孔用benefit

請問呢兩隻牌子可以喺邊度買到?

男爵府

hchu06 發表於 23-11-16 14:08
太好了,有相同睇法,不過你下次有機會試吓Suuqu cream foundation, 用手指搽都可以好順滑好均勻,足夠嘅 ...

我都是同你一樣用suuqu ,係日本yen 平左為到$500 左右,性價比高,當然好熱既時候我覺得cle de peau 再light 一點,其實最緊要搵岩皮膚既顏色,今次去suuqu 好多粉底顏色都無哂貨,我都行左幾間百貨先買到

子爵府

綠茶新地 發表於 23-11-24 00:48
我都是同你一樣用suuqu ,係日本yen 平左為到$500 左右,性價比高,當然好熱既時候我覺得cle de peau 再li ...

Brow gel , 胭脂都靚,碎粉又係好用過CDP,幼滑持久,CDP碎粉有Shiseido一般嘅通病 - 過白又明顯有粉感。

我響大阪難波高島屋百貨買,而家天氣用cream foundation, 佢個質地真係搽少少又得,搽多一層又可以,用手指推已非常之均勻。

子爵府

朋友送了我雪花秀cushion, 剛去旅行終於試用了,貼面不出油,唯一要接受有妝感。

大宅

小mama 發表於 23-11-16 14:29
我45+
皮膚又乾,毛孔又大,仲要呢半年係咁爆暗瘡,成面暗瘡印 仲有泛紅

我都係45+, 我皮膚同你差唔多, 我都唔明點解咁嘅年紀都仲會生暗瘡
近呢幾年打Pico毛孔細番d, 有暗瘡印又會打下佢, 咁就好d囉, 泛紅我都會呀, 我之前响醫美做問過醫生, 佢話我免疫力過強喎 不過都可能係真嘅, 我到而家都未中過招, 早兩個月我老公中秋同同事飲完茶第二日就中covid, 佢响屋企無帶口罩, 我地照樣一齊食飯, 一齊瞓我都無中到
我皮膚都乾架, 我一星期起碼敷4-5次mask, 敷完淨番d精華仲會用機導入, 會好好多架!
仲有就係而家咁嘅年紀, 夜晚揸野唔好貪爽, 我本身都唔鍾意痴立立, 但係無計, 係要揸到立立地第二日照鏡先唔覺得自己乾
我而家用緊clarins嘅粉底, 唔貴, 我覺得好好用, 可以遮葭得黎又唔算太厚, 唔會變暗, 仲可以keep到一日, 我通常食完lunch用紙巾印下就得

希望幫到你

珍珠宮

maggie.tang 發表於 23-11-24 11:38
我都係45+, 我皮膚同你差唔多, 我都唔明點解咁嘅年紀都仲會生暗瘡
近呢幾年打Pico毛孔細番d, ...

謝謝,我都唔記得我有部導入機

我買左雪花秀cushion 唔知係咪面太乾,一拍上去紋出晒黎,仲要浮粉,愈補愈厚

可能我唔識用,完全做唔到奶油肌 我女話我個樣老左10年

珍珠宮

maggie.tang 發表於 23-11-24 11:38
近呢幾年打Pico毛孔細番d, ...

我下次試下唔同牌子

首頁
34567...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊