自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小mama 發表於 23-11-16 14:29
我45+
皮膚又乾,毛孔又大,仲要呢半年係咁爆暗瘡,成面暗瘡印 仲有泛紅

我都係45+, 我皮膚同你差唔多, 我都唔明點解咁嘅年紀都仲會生暗瘡
近呢幾年打Pico毛孔細番d, 有暗瘡印又會打下佢, 咁就好d囉, 泛紅我都會呀, 我之前响醫美做問過醫生, 佢話我免疫力過強喎 不過都可能係真嘅, 我到而家都未中過招, 早兩個月我老公中秋同同事飲完茶第二日就中covid, 佢响屋企無帶口罩, 我地照樣一齊食飯, 一齊瞓我都無中到
我皮膚都乾架, 我一星期起碼敷4-5次mask, 敷完淨番d精華仲會用機導入, 會好好多架!
仲有就係而家咁嘅年紀, 夜晚揸野唔好貪爽, 我本身都唔鍾意痴立立, 但係無計, 係要揸到立立地第二日照鏡先唔覺得自己乾
我而家用緊clarins嘅粉底, 唔貴, 我覺得好好用, 可以遮葭得黎又唔算太厚, 唔會變暗, 仲可以keep到一日, 我通常食完lunch用紙巾印下就得

希望幫到你

大宅

小mama 發表於 23-11-24 12:00
謝謝,我都唔記得我有部導入機

我買左雪花秀cushion 唔知係咪面太乾,一拍上去紋出晒黎,仲要浮粉,愈補 ...

我個人唔係好鍾意用cushion, 我覺得立又唔long lasting
你有無揸base呀? 揸左好好多架!
我用緊covermark day nourish fixer, $370, 用成年都未用完, 好抵用, 夠哂保濕

大宅

小mama 發表於 23-11-24 12:59
你講呢支係咪base? 會唔會之後上粉好厚?

我真係唔知啲人點拍到奶油肌出黎,唔知係咪關皮膚靚唔靚,如咁 ...

唔會厚, 佢質地係lotion, 無色
講真, 我地呢d年紀仲點會拍到奶油肌丫...
用左係會無咁乾同keep得耐d, 亦唔會咁易溶妝同浮粉囉

大宅

貝_貝 發表於 23-11-24 16:06
點解依家無咩人用covermark, 以前好興啊

可能以前無咁多選擇掛! 我以前d化妝品都係用哂佢架, 但係後來我都只係用番佢隻base, 我覺得佢d粉底厚同焗身, 碎粉大盒但係唔好用, 仲有d變暗添... 之後用左一排YSL, 都ok架! 之後有人話clarins好用, 我又試下囉, 又真係唔錯喎! 碎粉我無試過, 粉餅就有d乾, 用完一盒就無回購了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊