自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1119_00822_001.html

垃圾徵費將於明年第2季起實施,市民需以指定袋扔家居垃圾,否則即屬違法。環保署今日(19日)介紹,指定袋將分9種大小,以每公升垃圾0.11港元計算,市民未來可於超級市場、便利店等數千個地點購買。至於大型垃圾,市民則需貼上指定標籤交徵費。當局估計,3至4人家庭每日花約1.5元扔垃圾,每月垃圾徵費開支約30至50港元。

距離垃圾徵費實施尚餘不足5個月,港府進一步推廣徵費實行細節。環境保護署介紹,徵費將分兩種模式,包括按袋或按標籤收費,或按重量徵費。前者適用於大部分住宅及工商業舖等,市民丟掉一般垃圾須先購買指定袋包妥垃圾,若大型垃圾未能放進指定袋,市民則須貼上指定標籤才可棄置。

指定袋分9種大小,容量介乎3公升至100公升,以每公升垃圾0.11元計算,每個袋售價0.3至11港元不等。指定標籤則劃一收費每個11元。市民將來可在數千個獲授權的零售點,包括超級市場、便利店、網上平台等,購買指定袋和指定標籤。

環保署環境保護主任(減廢及社區回收)簡煒堯預計,3至4人家庭每日使用1個10公升或15公升的指定袋,變相每月垃圾收費開支約30港元至50港元。若垃圾由私營廢物收集商以非壓縮型垃圾車收集,則按垃圾重量收取入閘費,主要適用於工商業處所,以及小部分住宅樓宇棄置的大型或形狀不規則的垃圾,例如椅子、床架等。

環保署助理環境保護主任(廢物收集及徵費)黃嘉雯表示,垃圾徵費是減廢「火車頭」,以污染者自付原則,驅動企業和公眾積極實踐減廢回收,並推動回收及相關產業可持續發展,創造綠色就業機會。

侯爵府

50啫,比佢law

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我以為每月10蚊以內 都叫貴

男爵府

50蚊唔係多, 但作為每月嘅垃圾袋費, 覺得貴左啲

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 23-11-19 17:26
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20231119/bkn-20231119101104094-1119_00822_001.html

其實我OK嘅,但重點係買佢嘅膠袋唔好咁易穿囉,如果好薄好易穿,根本裝唔到重嘅垃圾,一陣間穿咗仲滴到周圍都污糟邋遢

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

聽新聞,超市會用呢類袋,可以重用!

子爵府

cy101 發表於 23-11-19 19:33
聽新聞,超市會用呢類袋,可以重用!

如果係咁,我條氣會順啲~

大宅

好擔心
有不祥預兆
每次都係由小事變大事:

>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>

伯爵府

咁買電器果d大紙箱點掉

珍珠宮

金黑街矇 發表於 23-11-19 19:52
如果係咁,我條氣會順啲~

我都係,咁都好啲~

大宅

除左擾民,引起不必要的浪費同混亂,睇唔到對環保真係有幫助。

restahaus    發表於 23-11-19 22:10

大宅

Anpanmama 發表於 23-11-19 19:32
其實我OK嘅,但重點係買佢嘅膠袋唔好咁易穿囉,如果好薄好易穿,根本裝唔到重嘅垃圾,一陣間穿咗仲滴到周 ...

用熟聚袋之前,裡面要有厚膠袋壓實。。。

男爵府

mickeyeva 發表於 23-11-19 17:26
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20231119/bkn-20231119101104094-1119_00822_001.html

一定會好多人拿出街仍….

男爵府

阿花花 發表於 23-11-19 20:21

完全認同

大宅

pairwin 發表於 23-11-19 20:29
完全認同

如果到時管理公司集中一次入 "熟聚套", 應該煩少 d....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

3-4人家庭要用10kg至15kg既袋,可唔可以用細啲

子爵府

回覆樓主:

一般家庭用20公升垃圾袋,每個2.2元。當然要視乎個別家庭使用方法。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

反而我諗某造膠袋嘅廠發達囉

大宅

阿花花 發表於 23-11-19 20:21

子爵府

每月50蚊好貴wor

restahaus    發表於 23-11-19 22:10

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊