論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人約滿,last day想要求即晚做完嘢離開,想問下即晚走如果佢出咗去有事,保險仲會唔會保?定佢離開我家嗰刻,個人安全就唔駛我或保險公司負責?

佢又話可以第二朝6am走,請問對我保障上邊個做法好啲?

同埋佢係約滿走,我只有agent出俾我有齊佢最後一份糧金額、單程機票、年假嘅資料俾佢簽收,請問夠唔夠?出門或佢簽收時仲駛唔駛拍video?

最後,如果佢走時想睇睇佢行李有冇問題?一般會咁做嗎?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

happymina 發表於 23-11-19 18:29
工人約滿,last day想要求即晚做完嘢離開,想問下即晚走如果佢出咗去有事,保險仲會唔會保?定佢離開我家嗰 ...

當然等佢第二朝6am走較好。
你們已經簽妥有關文件和單程機票,計好金額,已經足夠。記得簽收時,找一個見証人或Agent 計清簽妥有關文件,以免之後有爭拗。同埋入信到入境處通知離職。如果你咁擔心,咪拍埋Video。
離開時的行李Check 一 Check 比較隱陣,應該冇問題!

伯爵府

happymina 發表於 23-11-19 18:29
工人約滿,last day想要求即晚做完嘢離開,想問下即晚走如果佢出咗去有事,保險仲會唔會保?定佢離開我家嗰 ...
請問你係帶工人去agent簽收?
定係你俾agent張收據返屋企叫工人簽?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊