婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為自己身體出現左呢個問題,嘗試上網搵相關資訊, 但好少所以想借呢度少少位, 紀錄下又好, 分享下又好, 希望將我自己既經歷幫到將要做宮腔鏡既朋友仔.

2020年因為月經失調, 斷斷續續食過幾次 “Norethisterone”調經, 2021年把心一橫, 入院做宮腔鏡, CHECK下乜事結果發現子宮內膜有一粒1cm長既息肉, 即時割左, 之後再食3個周期既“Norethisterone”, 好番2年.

20234月份又有失調既跡象突然之間無經期,
之後5月又正常番6,7月既月經得幾滴, 當時心知不妙..去左做陰道超聲波. 但又無乜發現. 結果8月份既月經真係再次失調, 又係唔識停….

我見超聲波無異樣, 西醫又話荷爾蒙問題, 咁我咪食中藥調理囉. 調左成個月, 藥粉/針灸/拔罐乜都試晒, 都停唔到D. 反反覆覆.. 最後選擇食荷爾蒙藥, 同埋去左荃灣港安睇專科門診睇另一個婦科醫生, 醫生話過40, 做宮腔鏡排除子宮病變結果出來, 又係內膜息肉, 今次仲要係差唔多4cm…化驗結果係良性, 無增生, 無病變, 總算叫做安心番, 但係息肉兩年再番發, 而超聲波又照唔倒真係好擔心佢2年後又番發

講番個宮腔鏡手術先, 2次宮腔鏡手術既分別.

1) 兩年前, 手術前要食1粒放鬆子宮既藥, 食左之後子宮收鬆, 個人好辛苦, 好肚痛, 好唔舒服. 但今次既主診醫生, 佢知我兩年前對呢隻藥既反應, 佢話唔洗我食, 只係在手術前幫我塞2粒藥響陰道就可以了, 果然塞左藥, 我係無任何痛既感覺. 真係要感恩.

2) 兩年前, 係全身麻醉, 而今次係醫學監測麻醉, 所以醒番都唔覺累同唔覺太眼訓, 好快可以食番野同落床行.

3) 兩年前, 主診醫生開左抗生素同止痛藥比我食, 今次既主診乜藥都無開.

至於“Norethisterone調經藥, 21日停7, 3個周期:

(第一個周期, 每日3) 我係由1023開始食既, 113做手術. 食到1113(完成第一個周期21) 呢後時間, 都一直有少量血流出, 我唔知係傷口血定係食左Norethisterone都無效, 繼續有血出….不過反正少量, 就先觀察.

(1115來經, 直至1120, 6天都係鮮紅色, 未有停既跡象, 就要開始第二個周期既藥, 所以都要再觀察, 睇下究竟開始食番呢隻藥後幾天, D血停唔停先)

(第二個周期, 每日2), 1121(今日)開始食, 又係血未停,就要開始最後一次周期既藥, 不過今次食第一粒藥後, D血就停左(早上食,晚上已經啡血了).. 一直食食食, 食到1月8日.最令人期待既日子終於到了.... 停藥後, 等左2日, 1月11日開始月經, 究竟今次識唔識停呢..日日都響到諗, 真係好擔心. 去到1月16日, 即係第6日都仲係紅色鮮血...當時個心好灰... 心情好低落, 每次去廁所都好緊張... 結果第8日終於見到啡色既血....之後2日就慢慢咁停左血到現在(更新時間:2024年1月29日)

大宅

回覆 nganfung 的帖子

你好,你第一次發現有息肉,請問有什麼症狀?

大宅

回覆 vww 的帖子

2020年4月月經一個月唔止, 食左14日荷爾蒙藥, 好番2個期, 之後7又係咁, 又食左3個周期荷爾蒙藥, 正常番3個周期, 之後又係咁...月經唔停唔到. 所以就照宮腔鏡排除病變, 咁照宮腔鏡時先發現有息肉... (又係陰超照唔到)

大宅

nganfung 發表於 23-11-21 14:34
因為自己身體出現左呢個問題,嘗試上網搵相關資訊, 但好少… 所以想借呢度少少位, 紀錄下又好, 分享下又好, ...

可以pm 醫生資料嗎?

大宅

回覆 hihileungcline 的帖子

PM左

伯爵府

nganfung 發表於 23-11-21 14:34
因為自己身體出現左呢個問題,嘗試上網搵相關資訊, 但好少… 所以想借呢度少少位, 紀錄下又好, 分享下又好, ...

請問咩係監測麻醉?我嚟緊都要做,個麻醉可唔可以揀?有啲擔心全身麻醉,你係唔係私家做?保險claim 唔claim得足?

伯爵府

nganfung 發表於 23-11-22 14:02
回覆 vww 的帖子

2020年4月月經一個月唔止, 食左14日荷爾蒙藥, 好番2個期, 之後7又係咁, 又食左3個周期荷 ...

你月經點樣停唔到?來幾多日?

大宅

回覆 heily123 的帖子

829開始斷斷續續咁出血, 時多時少, 諗住佢差唔多流啡, 可以停嘞,點不知, 第二朝又流鮮紅色既血.. 不停循環發生….一直飲中藥及針灸, 希望幫到d血停, 結果去到1023日都係要靠食荷爾蒙先有停既跡象. 所以大大話話都流左個幾月血.. 我相信如果我唔食荷爾蒙藥, 自己係唔會識停

我諗係個麻醉師是乎病人既身體狀況, 評估用監測麻醉定係全身麻醉. 2種都試過, 監測麻醉, 醒左好似無咁累, 好快可以自己落床. 我係荃灣港安做既, 保險未知, 呢幾日先得閒交CLAIM FORM比保險agent, 所以未知 claim claim得足.

男爵府

想問下什麼情況下可以選擇監察麻醉?只知可以選擇全身或半身。
同埋吾明點解有D人要用子宮放鬆藥,有D吾洗。
可以pm第一同第二個醫生名嗎?
感覺第二個有心做。

大宅

回覆 nat2009 的帖子

PM左

別墅

可否pm醫生資料給我。謝謝

公爵府

2024年龍年勳章

nganfung 發表於 23-11-25 10:45
回覆 nat2009 的帖子

PM左

同你有d似。我係2019多m,做陰超見到有瘜肉,然後割咗。202310月左右m半個月嚟一次,有時三,有時好似今次咁7日,量不多但又好似唔識停,唔短點好,睇咗成年中醫嚟調理,好似都無咩用。

大宅

回覆 judycyk 的帖子

我會覺得中醫係主要調理為主. 點都要靠西醫社搵出病因. 以我既情況, 雖然我好相信中醫藥, 但我最初有問題, 我都係即刻去搵婦科, 超聲波都照埋, 都話無問題, 我先繼續用中藥.... 到最後, 拖左成個月...唔對路, 先做宮腔鏡先知有息肉. 所以我會覺得如果你調理左成年, 都無改善, 可以睇下西醫, 做個詳細既婦科檢查, 先睇下有乜問題, 所決定下一步.

公爵府

2024年龍年勳章

nganfung 發表於 23-12-27 10:42

我會覺得中醫係主要調理為主. 點都要靠西醫社搵出病因. 以我既情況, 雖然我好相信中 ...

我都係睇咗西醫先,初期話係念珠菌,西醫醫唔好,先睇中醫,中醫食咗近成年,呢兩個月就開始十幾日嚟下經或出下血,可能真係壓力大或近更年期,身體開始唔穩定

大宅

我之前都試過念殊菌問題. 食左益生菌之後, 發作得無咁密. 你都可以試下. 至於2個周期既月經都有唔正常既出血, 無論係唔係更年期/係唔係壓力大, 都建議去婦科CHECK下, 安心D

複式洋房

做完身體幾耐復原呢?

大宅

回覆 YUNAHEY 的帖子

都無話乜復原.. 因為唔係全身麻醉, 基本上我番到病房, 1個鐘就可以落地,食野, 正常郁動. 又唔痛..只係做完後第一, 二日好似M COME咁流血..

大宅

好媽媽勳章

nganfung 發表於 23-12-29 10:50
回覆 YUNAHEY 的帖子

都無話乜復原.. 因為唔係全身麻醉, 基本上我番到病房, 1個鐘就可以落地,食野, 正常郁 ...
請問你住了幾日醫院, 手術過程用了幾耐時間?息肉在子宮內定陰度附近

大宅

回覆 sying 的帖子

1) 即日出院, 下午3點幾做手術, 9點幾就出院.
2) 手術過程大約半小時左右
3) 息肉響子宮內膜入邊

大宅

可以pm醫生資料嗎?想知醫生費用幾多
港安收費貴唔貴
感謝

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊