想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

丐幫牛奶妹 發表於 24-1-10 15:49
今日打針第6日,d卵大大小小
要有3粒以上18mm先會抽卵,我一粒18都冇
同埋打果隻進口針,佢一支450 ...

想安慰下你 我去到後尾要找4針丫 因為我有陰道炎仲要係打肌肉針~ 番上去打針真係好攰好攰 不過過左就好! 啲護士應該都係隨口講 唔好太上心 起碼打針都好温柔同pro ~

我去到第9日得一個卵過18
第10日打夜針就增加到3個
佢地會大得好快㗎!

複式洋房

NewNewE 發表於 24-1-10 20:55
想安慰下你 我去到後尾要找4針丫 因為我有陰道炎仲要係打肌肉針~ 番上去打針真係好攰好攰 不過過左就好! ...

唔該曬你呀newnew

複式洋房

回覆樓主:

今日第9日照完B超,有4粒卵生到18mm以上,最大果粒有22mm,加埋有21粒可以抽
今日流程:
1. 抽血
2. B超
3. 拎曬d結果見醫生
4. 見諮詢室
5. 諮詢室睇我爭乜野未做,叫我做番曬,例如去泌尿外科覆診
6. 再去見番醫生(要去Triage激活番個number)
7. 佢同我講,今日要再打75u 小果,一支防排針 + 2支夜針
8. 去注射室打小果同埋防排,個護士講埋夜針同埋15號抽卵安排

打完夜針36小時後可以抽卵
夜針即係HCG針,可以令到d卵成長+會加容易抽出黎
打完夜針第2朝8點前要驗一次孕,兩條線=夜針成功,一條線要即刻番去再睇醫生

問左醫生,抽完卵法唔洗住院,佢話通常抽20粒以上既人要住一晚,1/3機會要住

複式洋房

補充多小小

我既覆診日子,方便大家拎假,但可能都要視情況而定。

5/1果日促排(第1日, 黎m第3日)
抽血USG見醫生拎針番香港打
*拎雪袋,4樓注射室分診果到有冰種,要兩個鐘內番到屋企雪*

8/1 抽血USG見醫生拎針番香港打

10/1 抽血USG見醫生拎針番香港打

12/1 抽血USG見醫生,係注射室打針冇針拎走

13/1 抽血USG見醫生,係注射室打針,講夜針流程,13/1 當晚再根據護士比既時間番醫院2樓治療室打夜針,我打夜針既時間係21:50 。係2樓治療室部拎籌機,嘟機要21:35或之後先拎到籌號(即係約既時間15分鐘,太早拎唔到)

15/1 即係聽日抽卵啦,有追開我post既未來媽媽幫我打下氣啦

複式洋房

回覆樓主:

每次促排抽血既結果,抽血員話要等2hrs, 但其實70-80分鐘已經有。

襯等報告期間去做左USG(通常等5-15分鐘,做就3-4分鐘),等埋血報告可以睇醫生的了。

請半日假已經ok

——
如果睇其他科目既醫生,佢地叫你買supplements ,可以唔買的,話屋企有etc就得
———
記得留意佢地既wechat, join event can take 2000 rmb coupon

複式洋房

丐幫牛奶妹 發表於 24-1-14 15:32
補充多小小

我既覆診日子,方便大家拎假,但可能都要視情況而定。

好詳細呀!祝你順利

複式洋房

抽卵日15/1 8:50

平時都瞓到自然醒先,10點幾先到落馬洲,今日太早,冇的士,call車又比人cut單。但要保持好心情,於是搭地鐵,4號線搭一個站牛湖方向去到福民J1 出口。搭地鐵+行加埋用左17分鐘,主要係落車之後行去J1好遠。

到一樓係生殖台拎籌,等叫number辦理手續
記得拎雙方身份證回鄉證,老公朝早要沖個靚涼洗乾淨丁丁。

搞好手續,上5樓用女方就診卡嘟拎籌機兩次,一次簡女方for 手術,一次簡男方for打丁丁。

到我個number, 拎張回鄉卡比護士對身份,佢比套衫我換,唔洗除內衣褲,有locker, 唔洗錢,然後出番去搵護士,換對拖鞋,就直行到走廊尾等叫名

複式洋房

入到去要影相,再對名,問老公名,除條底褲放手術裙袋。

訓上床,腿張開,用鐵鉗整開下面,洗下體,超唔舒服

比個氧氣我聞,我問佢係吸吸下就麻醉定打豆

佢話打豆麻醉,等左醫院唔知幾耐,醫生黎到先打麻醉藥,全程腿張開,但有蓋布

複式洋房

回覆樓主:

打左支長效止痛針,再打麻藥,我有默數睇下自己會幾時訓著,數到3就瞓左

過左20分鐘,姑娘拍醒我唔知講乜,就推我出去病房,會叫 「xxx先生在嗎」,然後老公就同我一齊係病房

我因為抽多過20粒,驚OHSS, 所以要吊水
一支NS 500 ml
一支D5 500ml
醫生話吊完要留醫,我拒絕左,因為留醫都係for 觀察

術後30mins要飲一包碘解質,再半個鐘再飲。

比左個量杯我,每次小便都要量屙左幾多,每日要報數比佢知。

如果19或以下粒唔洗搞咁多野,唔洗吊水,唔洗留醫唔洗量尿

但兩者都要每日食大量蛋白質食身同埋飲3500-4000 ml水

我抽卵前兩日買左蛋白粉飲,唔知會唔會ohss

18/1番去聽report

複式洋房

今日番去聽Day 3 胚胎情況

佢地分左1-5級grading, grade 1 is the best

Grade 1 and 2 = 優質
Grade 3-5 =非優質

我有18粒受精,11粒優質,7粒非優質。

呢個階段可以決定繼續培養所有胚胎 (有2%機會會全軍覆沒) 或者 雪1-2粒day 3 其他再繼續培養

無論選邊種,都要比3600蚊培育費

我簡左所有都繼續培育到第5日
優質胚胎生到第五日既成功率60-70%
非優質20-30%

之後冷凍費一管1000蚊,1管大約1-2粒,6000蚊封頂,即係到時就算有20粒5日大既胚胎要雪,都係最多收6000蚊,後續保存費每月110蚊一管,660蚊封頂

20號係胚胎day 5, 但佢地講report要等多5日,所以23號先知有幾多粒成功成長

別墅

丐幫牛奶妹 發表於 24-1-18 19:00
今日番去聽Day 3 胚胎情況

佢地分左1-5級grading, grade 1 is the best

成績好好丫

複式洋房

NewNewE 發表於 24-1-19 14:09
成績好好丫

多謝,希望Day5都好好
你果陣day 3 去day5大約幾多成功

別墅

丐幫牛奶妹 發表於 24-1-19 21:28
多謝,希望Day5都好好
你果陣day 3 去day5大約幾多成功

我太少受精卵啦 只養一粒去Day 5 而果一粒而家就變左肚入面嘅BB 啦

複式洋房

NewNewE 發表於 24-1-20 01:15
我太少受精卵啦 只養一粒去Day 5 而果一粒而家就變左肚入面嘅BB 啦

呢個BB同你好有緣 祝你bb肥肥白白,健健康康

禁止訪問

複式洋房

tampopo720 發表於 24-1-22 15:57
加油,分享好詳細

謝謝你(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

今日深中打黎,同我講番有幾多粒Day3 胚胎成功長到Day5

係 12 粒 呀!

超 級 開 心成功率好高

可以生一隊足球隊出黎(講笑)

電話既客服淨係會講幾多粒同埋提我覆診,Grading要問醫生

別墅

丐幫牛奶妹 發表於 24-1-23 14:54
今日深中打黎,同我講番有幾多粒Day3 胚胎成功長到Day5

係 12 粒 呀!

勁丫! 祝你有好多5AA ~ 養好子宮啦 BB(s)好快要入住啦!

別墅

好詳細資訊。祝你成功💪

我仲諗緊系香港仁安做定去深圳中山做。
有時間可以大家交流下。

複式洋房

NewNewE 發表於 24-1-24 00:27
勁丫! 祝你有好多5AA ~ 養好子宮啦 BB(s)好快要入住啦!

謝謝newnew
你果陣點樣養子宮的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊