自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

今年5月我媽媽過咗身。但嚟緊1月我就做奶奶,咁在婚禮上和新年派唔派得利是㗎?

侯爵府

Singpiano 發表於 23-11-23 15:54
今年5月我媽媽過咗身。但嚟緊1月我就做奶奶,咁在婚禮上和新年派唔派得利是㗎?
...

過左100日, ok喇

子爵府

過往說法是,過咗100日就可以,不過各處鄉村各處例。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...

你可以問自已族長輩
我呢邊就一百天後派得

珍珠宮

...

不用介意的, 如果要介意, 三年內都不要辦紅事

伯爵府

回覆樓主:

以前傳統係要過三年
但而家通常過咗100日都ok
除非長者好介意你就唔好畀

公爵府

2023年兔年勳章

既然你家都辦喜事,即係接受百無禁忌!派及收利是都係小事啦!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

水晶宮

辦得喜事即係唔介意啦!照派
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

2023年兔年勳章

himhim0502 發表於 23-11-23 15:56
過左100日, ok喇

X2

珍珠宮

畀面勳章

過咗100日就可以

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

...

唔該曬你地呀

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你做奶奶即係娶新抱辦喜事都可以,咁派利是當然無所謂了。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

照派啦, 都過左100日

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

...

1月做99,你媽應該係笑喪,守100日就夠,百無禁忌。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

都已經過左 100 日啦,如果介意應該連奶奶都唔好做住,等幾年才做
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

喜事都辦得,點解利是唔派得

伯爵府

...

過左咁耐,派得啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊