自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛剛上網睇完經緯線有關智障人士及照顧者「智怕畢業」的一集,一路睇一路喊,好想俾節目中的兩位媽媽來個大擁抱,我唔知講咩好,但係好想俾個安慰你哋,support you !!

伯爵府

回覆樓主:

剛剛看了,多謝分享!
自己都有個>有限智能小孩,Adhd and Asd,更明白父母所面對的困難,照顧他們手腳肌肉會退化,智力認知會衰退,將來越大照顧方面越困難,父母都會年老。希望政府有些新措施協助他們。

男爵府

回覆樓主:

係邊度可以睇?
所以我成日remind自己有個健康嘅小朋友已經要感恩,好多野唔係必然

伯爵府

ctsang 發表於 23-11-23 23:24
係邊度可以睇?
所以我成日remind自己有個健康嘅小朋友已經要感恩,好多野唔係必然
...

【經緯線】「智」怕畢業

男爵府

SAMLAU 發表於 23-11-23 23:19
剛剛看了,多謝分享!
自己都有個>有限智能小孩,Adhd and Asd,更明白父母所面對的困難,照顧他們手腳肌肉 ...

我都要俾個擁抱你!

男爵府

RT 發表於 23-11-23 23:34
【經緯線】「智」怕畢業

thanks

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

momoo 發表於 23-11-23 19:45
剛剛上網睇完經緯線有關智障人士及照顧者「智怕畢業」的一集,一路睇一路喊,好想俾節目中的兩位媽媽來個大 ...

唔止係媽媽,兩位爸爸同哥哥姐姐都要極讃!田氏家庭,爸爸、妹妹肯出鏡,非常好。相信佢哋都好想節目出街,可令更多人關注,得到更多援助資源。

每次政府施政報告出街之前,C小姐就同班低收入出嚟嘈嘈閉,但係呢班真正有需要人士'永遠都係默默背後嘗試努力,但永遠得唔到支持
政府撥咁多資源比低收入,點解唔撥多啲資源幫真正有需要人士、家庭?因為佢哋將來幫唔到社會,無增值能力?

點解加拿大家庭會返香港?唔係外國對智障人士配套更好嗎?

水晶宮

SAMLAU 發表於 23-11-23 23:19
剛剛看了,多謝分享!
自己都有個>有限智能小孩,Adhd and Asd,更明白父母所面對的困難,照顧他們手腳肌肉 ...

加油

水晶宮

【經緯線】「智」怕畢業

謝謝分享,佢哋好偉大
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

【經緯線】「智」怕畢業

睇完,田太 希望社署可以提供更多資源俾班小朋友 但唔明Jason嗰家係加拿大籍,點解要返黎香港?嗰邊對智障既醫療同福利差過呢度??

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

foggyao 發表於 23-11-24 00:23
唔止係媽媽,兩位爸爸同哥哥姐姐都要極讃!田氏家庭,爸爸、妹妹肯出鏡,非常好。相信佢哋都好想節目出街 ...

與其俾屍厲山班蛀米大蟲,不如投放更多福利同資源俾呢班小朋友同老人,年年老馮走出黎賣惨,政府又例必買佢哋怕咁,不知所謂!!!

子爵府

2024年龍年勳章

nobodyfool 發表於 23-11-24 01:36
與其俾屍厲山班蛀米大蟲,不如投放更多福利同資源俾呢班小朋友同老人,年年老馮走出黎賣惨,政府又例必買 ...

仲有南亞睿真假難民

男爵府

nobodyfool 發表於 23-11-24 01:30
睇完,田太 希望社署可以提供更多資源俾班小朋友 但唔明Jason嗰家係加拿大籍,點解 ...

講得啱!!! 嗰條屍xx, 成鬼日開記招上電視,老實講,講到咁窮要住劏房咁慘,咁咪唔好落嚟香港,唔好生!費事咁委屈啦!好多香港人住到大屋、讀名校、學好多課外活動,除咗有啲人係屋企本身有錢,好多都係兩公婆捱番來!啲小朋友咁細個跟住隻屍xx, 希望不會繼續成為蛀米大蟲!!

祝福劇中嗰兩個家庭!希望你哋可以得到多啲社會嘅幫助,因為你哋先係真正有需要嘅人!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊