自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

moma1023 發表於 23-11-29 14:30
開腦開心臟呢類大手術都應該要喺政府醫院做。因為呢類手術隨時牽一髮動全身,有咩事就要搵其他科嘅醫生過 ...

題外話,我諗緊其實買醫保唔需要咁大額?什麼2000萬/3000萬保額,因為開腦開心臟這些大手術都係公院支援較好,去私院做的應該係小型風險較低的手術, 一般傳統醫保都夠用

其實我這想法方向正確嗎?

侯爵府

麟媽媽 發表於 23-11-30 10:20
係,當時同佢做膽石嘅醫生發現割到條腸,就即刻夾住腸兩端,再call腸臟嘅外科醫生來執手尾
好 ...

咁點都好彩過陳太呢個case;見到陳太個肚真係好戥佢慘

公爵府

活出彩虹 發表於 23-11-30 10:43
題外話,我諗緊其實買醫保唔需要咁大額?什麼2000萬/3000萬保額,因為開腦開心臟這些大手術都係公院支援較 ...

又真係唔使買咁大額,我覺得。
但都要足夠,因為今時今日公立醫院都仲有部份費用係要病人自己支付,例如通波仔個支架,都好似講緊十萬八萬。
另外有部份藥物並不包括在醫管局嘅免費藥物之下,但係嗰啲罕見病嘅病人係一定要食嗰啲藥物,每個月講緊幾萬,例如鏢靶藥,或者一啲免疫系統疾病嘅藥。 如果自己嘅保險唔足以應付,嗰一刻會幾徬徨。 不過藥物好似又唔包括喺醫療保險入面。真係唔知點計⋯⋯

男爵府

moma1023 發表於 23-11-30 11:00
但都要足夠,因為今時今日公立醫院都仲有部份費用係要病人自己支付,例如通 ...

藥物應該唔包入醫保範圍,醫保只包醫院期間的費用,連入院前的檢查斷症和出院後的短暫時間覆診

瑪瑙宮

Valentines 發表於 23-11-30 09:49
係呀,當時在日間醫療中心做,醫生話因為血壓突然急性驚佢有危險,就終止照腸鏡,事後諗起,當時可能係篤 ...

如果唔係全麻醉,血壓突然標到好高,怕會有其他併發症,例如中風,醫生都可能驚出事。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

moma1023 發表於 23-11-29 17:13
佢老公嘅情況,都應該冇乜私家醫院敢接⋯⋯

佢老公響外國出事,係即時成個醫療團隊去治療,講真冇錢既人,想救都唔一定救到。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

TingTing 發表於 23-11-29 17:04
X2 諗住照腸鏡,越睇越驚。。。好大鑊

我8月照完腸鏡,都響政府醫院做。

男爵府

當年我都係黃醫生做手術, 因為想生BB但一直都冇, 佢話有瘤同內膜異位影響, 8月做手術, 1月BINGO, 不過咁多年都有差唔多M到右邊肚應該係腸無啦啦會勁痛10分鐘, 一直都唔知係唔係因為呢個手術. 叫做痛完唔死得又繼續做人

男爵府

Valentines 發表於 23-11-29 17:17
幫我親人照腸鏡是中環醫生,照一半中途停咗,話唔知乜事我親人突然血壓升高…當時醫生應該仔細睇有冇刺穿 ...

可以pm說那個醫生嗎?

複式洋房

子爵府

moma1023 發表於 23-11-30 11:00
但都要足夠,因為今時今日公立醫院都仲有部份費用係要病人自己支付,例如通 ...

見d 保險一係500萬, 跟住加多少少保費就去到2000萬, 買500萬其實夠唔夠?

伯爵府

活出彩虹 發表於 23-11-30 11:08
藥物應該唔包入醫保範圍,醫保只包醫院期間的費用,連入院前的檢查斷症和出院後的短暫時間覆診
...

我最近轉自願醫保,包一年八萬非手術癌症治療,應該可以食到幾次標靶。其他藥物就唔包。但我覺得有呢個已經安心好多。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

gallygally 發表於 23-12-4 06:48
見d 保險一係500萬, 跟住加多少少保費就去到2000萬, 買500萬其實夠唔夠?

...

我自己覺得500萬已夠

大宅

Yeelim 發表於 23-11-27 21:06
所以我成日都話、 私家醫院唔一定好過公立的!

私家淨係for d小至中形手術或入去body check下,大形或者長期病一定排返政府

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊