自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自問平日唔會用呢啲字眼鬧人.我囡上小學後越來越冇大冇細。每次心平氣和提醒佢做嘢,偏係逆你意。叫一次,兩次,三,四,五六次唔聽,越叫自己就越大聲。自己已經好忍耐,無奈好多時都係要我發火喝佢先衰。跟住就被佢罵我癲線,說話語氣好冇禮貌。
我同佢講你唔尊重我對我冇禮貌,我唔會原諒你直至你真誠道歉,任何人對我冇禮貌我都唔會鐘意佢唔會理佢。既然你鬧我即係唔鐘意我,你唔好揾我幫你,去揾一d 你尊重嘅人做你媽媽。

我唔知咁講有冇用。睇好多育兒書話溫柔而硬定係套用唔到。每次道歉完下次情緒到發脾氣佢又係咁。點教?

水晶宮

BK Milk勳章

20170101 發表於 23-11-27 21:09
自問平日唔會用呢啲字眼鬧人.我囡上小學後越來越冇大冇細。每次心平氣和提醒佢做嘢,偏係逆你意。叫一次, ...

慢慢教
每次都提佢講對唔住
大個就唔彩佢

我唔會講你搵第二個做mami呢啲說話
錯可以改
佢都只係小朋友

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你個人好淋?
定係有第二個勢力縱佢?
佢似乎唔驚你

公爵府

有係電視學,有係網學,有朋友學。再加自身性格。。點都好,一次無禮,唔代表以後,唔使太激氣

男爵府

6歲已經識講「巔線」,係邊聽返嚟?可能要控制下小朋友平時睇咩節目了解下係邊學

男爵府

回覆 D..D 的帖子

我唔係。試過佢發脾氣唔出門,佢喊住我就推佢出門外鎖門,由工人湊出去。未落到樓下就收聲

男爵府

回覆樓主:

小朋友可能跟人講,吾知点解

你慢慢解釋比佢聽,叫佢吾可以咁,6歲好易教

男爵府

Baby豬1209 發表於 23-11-27 21:30
6歲已經識講「巔線」,係邊聽返嚟?可能要控制下小朋友平時睇咩節目了解下係邊學
...

平日唔睇電視。估計學校學的

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

小朋友係難教
我都有對6歲仔女
又未至於去到鬧返我轉頭
只係左耳入右耳出
叫三聲都唔應果隻
我都冇咁好氣…

可能…試吓反其道而行?
你越叫越唔做,咪調返轉…
叫佢做做做做到驚
其實真係好怕反叛

男爵府

問佢知唔知呢個字係咩意思, 如果唔知點解要講, 早幾日阿仔係我講野時咀妙妙, 我已經即時同佢講, 你有咩唔滿意直接講, 我地可以傾同討論, 唔好係我面前做呢D小動作。
越大就越多呢D事發生, 但一味鬧都冇用, 開頭一兩次可能驚, 之後當你吹風, 我自己覺得良好溝通先係解決問題方法

大宅

2024勳章

20170101 發表於 23-11-27 21:09
自問平日唔會用呢啲字眼鬧人.我囡上小學後越來越冇大冇細。每次心平氣和提醒佢做嘢,偏係逆你意。叫一次, ...

你向佢訓話時, 要佢望住你雙眼. 如果佢左耳入, 右耳出, 或根本心不在焉, 要佢望住你雙眼這方法, 是令佢知道什麼叫聆聽. 佢肯望住你雙眼後, 用很平靜的語調向她解釋. 你越生氣, 她越反感. 佢唔明白癲線兩個字實際意思, 唔好生氣.

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

問下個女,點樣先係唔痴線嘅媽媽

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔細時試過鬧我死8婆
但我從來無晌佢面前講過
叫佢唔好再講唔聽 我氣定神閒咁同佢講
媽咪又無講過 明顯你晌學校學返黎
唔知點解學校會教學生返屋企鬧媽咪死8婆
聽日返學會問下校長點解先

我仔即刻話唔係學校學 以後唔會再講
又真係無再講過
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我仔小一二都試過比老師話我仔講粗口
仲問係咪我地o係屋企講得多,佢學左
我個腦即刻打晒問號
明明有位同學成日講,連我做家長既都知
做老師唔知?
我有講話我屋企冇人講粗口
不過呢d只有自己知,所以解釋都多餘
其實遇著呢種老師,做家長都幾委屈
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

伯爵府

Xmas吸收勳章

Baby豬1209 發表於 23-11-27 21:30
...

有機會係學同學,我小朋友都有同我講班上有個男同學講「痴線」

男爵府

回覆樓主:

慢慢教 畀多少少耐性同佢解釋多D 每個人 相處態度唔係淨係對家人 同佢講習慣成自然慢慢感化佢呀

水晶宮

回覆樓主:

慢慢教!

大宅

回覆樓主:

我細路嘅年代一定係即時兜巴星落去

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

每次講都要停佢! 係每次,有D字眼知道係咩就可以,唔需要講出黎,聽見佢講唔好咁大反應,小朋友見到你咁大反應佢覺得好得意! 唔停佢佢會好得意咁繼續講! 至於講嘢大聲,話佢知第一次媽媽講佢唔聽,.第二次唔聽,咁自自然然就會越來越大聲㗎啦!人之常情,佢唔想媽咪咁痴線咁佢自己都要諗下點比啱反應! 唔好以為佢哋唔識,小朋友好聰明,不過我哋做家長真係要好好耐性! 爆好容易,要控制仲難! 我囡细個時我會解釋佢知人同動物嘅分別就係人會更加懂得控制自己情緒,行為同言語! 日子耐左,佢會明白!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊